Dagny Ros kookt diner Wereldexpo 1913, Spectra Ensemble verzorgt muzikale omkadering

Officieel banket in restaurant (Casino Royal of Azalea) van het Feestpaleis tijdens de Wereldtentoonstelling 19. Foto: “Archief Gent, Stad en OCMW Gent”
i
Officieel banket in restaurant (Casino Royal of Azalea) van het Feestpaleis tijdens de Wereldtentoonstelling 19. Foto: “Archief Gent, Stad en OCMW Gent”

In het laatste weekend van 'Uit de Collectie | Verlust der Mitte' nodigt S.M.A.K. je uit om deel te nemen aan een hedendaagse herinterpretatie van het banket uit 1913 en bijhorend concert.

Bij de opening van de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent vond een groot banket plaats in het Feestpaleis aan het Citadelpark. De genodigden kregen een menu met maar liefst 8 gangen voorgeschoteld en konden ondertussen genieten van een streepje muziek uitgevoerd door L’harmonie permanente de l’exposition universelle et internationale.

Op exact diezelfde locatie, het huidige S.M.A.K., loopt op 27 augustus de tentoonstelling Verlust der Mitte van de Zwitserse Christoph Büchel af. In deze levensechte, museumgrote installatie brengt de kunstenaar een aanklacht tegen de onrechtvaardige dominantie van het Westers politiek, economisch en sociaal systeem tegen de achtergrond van het gebeuren van de Gentse Wereldtentoonstelling.

In het laatste weekend van 'Uit de Collectie | Verlust der Mitte' nodigt S.M.A.K. je uit om deel te nemen aan een hedendaagse herinterpretatie van het toenmalige banket en bijhorende concert. De bekende tv-kok Dagny Ros* bereidt samen met de vluchtelingen die tijdens Christoph Büchels tentoonstelling in het museum resideerden een reeks feestelijke schotels geïnspireerd op het menu van 1913.

Het Spectra Ensemble o.l.v. Filip Rathé nodigt componist Joris Blanckaert uit om het toenmalige muziekprogramma op een eigentijdse manier te herwerken.

Praktisch

  • Vrijdag 25 augustus 2017 in de inkomhal van S.M.A.K.
  • Om 19:00.
  • Inschrijven is niet meer mogelijk.

Oorspronkelijk menu uit 1913

  • Aspergeroomsoep
  • Pasteitjes (croustades)
  • Zalm met Vincent saus
  • Gebraden contre-filet van rund met groentenkrans
  • Kippenbrochet met hart van sla
  • Medaillons van zoetwaterkreeft “Bellevue”
  • Ijsbombe
  • Fruit

Hedendaagse interpretatie door Dagny Ros

  • Aspergesoep
  • Mini-pasteitje met mosselen
  • Smörrebröd met rosbief en pittige roze aardappelsalade
  • Kippengehaktballen
  • Citroenzalm met romige dillesaus en knapperige prinsessenboontjes
  • Dessert “Skyr” met meringue en blauwe bessen

Muzikale omkadering door Spectra Ensemble:

  • Deel I: ComponistPeter Vandenberghe: 'Replude' / 'Valse Africe'
  • Deel II componist Joris Blanckaert: 'Zooropa revisited'
  • Uitvoerders:
    • Jan Sciffer, cello
    • Jutta Troch, harp
    • Gabi Sultana, keyboard
    • Frank Van Eycken, percussie

* Met veel flair wijdt Dagny Ros Asmundsdottir je in de gezonde en lekkere eetcultuur van haar geboorteland Ijsland in. Eten hoort voor haar in de eerste plaats gezond, puur en natuurlijk te zijn. Ze werkte in verschillende restaurants, had haar eigen viswinkel Fisk Boutique, was te zien op de beeldbuis (in het culinaire programma 'De Perfecte Keuken' met Piet Huysentruyt, en in 'Toasted!' op de Njam!) en bracht twee culinaire boeken uit 'Easy Iceland' en 'Easy Nordic'.

in categorie: Te gast