Debat | On foreign ground

5.Jun.16
WEB admission

Kunstenaars op de vlucht praten over kunstenaars op de vlucht. Sulafa Hijazi, Khaled Barakeh en Haider Jabbar, drie kunstenaars uit Syrië en Irak, praten over hun ervaringen en overlevingsstrategieën tijdens een panelgesprek in S.M.A.K. Theaterauteur, filmregisseur en curator Nedjma Hadj modereert het gesprek.

Net als de meeste andere vluchtelingen kunnen kunstenaars op de vlucht enkel het broodnodige meenemen in hun rugzak. Voor hun werkinstrumenten was geen plaats. Hun atelier en oeuvre lieten ze achter. En wat met het soms over jaren opgebouwde netwerk en de artistieke achterban? Alles moet opnieuw opgestart worden. En alsof dit nog niet genoeg is, blijk het niet altijd duidelijk wat wettelijk mag. Je hebt officiële documenten nodig als je wil werken. Hoe bewijs je dat je een kunstenaar bent? Zonder cataloog. Zonder agent of galerij. Hoe sta je opnieuw op? Welke oplossing zijn er? Wie helpt? En wat met de artistieke impulsen? Zijn ze nog gaaf? Zijn ze nog dezelfde?

Over deze vragen buigen zich filmregisseuse en beeldend kunstenares Sulafa Hijazi en beeldend kunstenaar Khaled Barakeh, beide geboren in Damascus, en beeldend kunstenaar Haider Jabbar uit Irak. De eerste twee vonden onderdak in Berlijn, de laatste woont sinds kort in België. Ook zij werden geconfronteerd met een hele resem specifieke moeilijkheden die kunstenaars op de vlucht ondervinden. Ze werden ongewild specialisten ter zake. Ongetwijfeld leidt wat ze te vertellen hebben tot voer voor een boeiend gesprek.

Het gesprek “On Foreign Ground” wordt georganiseerd door het Goethe-Institut Brüssel in samenwerking met Ettijahat - Independent Culture en S.M.A.K. in het kader van de tentoonstelling “Invisible Beauty – Pavilion of Iraq”.

Praktisch

  • zondag 05.06.2016
  • van 11:00 tot 12:30
  • in S.M.A.K., auditorium
  • taal: Engels
  • toegang met je museumticket / gratis voor vluchtelingen

Over de panelleden

Khaled Barakeh werd geboren in 1976 in een buitenwijk van Damascus en woont momenteel in Berlijn. Hij studeerde in 2005 af aan de Faculteit voor Schone Kunsten in Damascus en behaalde zijn Master in de Funen kunstacademie van Odense in Denemarken in 2010. Zijn werk was onder andere te zien in: het Künstlerhaus Stuttgart, Salt in Istanboel, Kunsthalle Brandt in Denemarken, het Frankfurter Kunstverein en Artspace in Nieuw Zeeland. In 2013 rondde hij zijn Meisterschüler met succes af bij Prof. Simon Starling aan de Städelschule Kunstacademie in Frankfurt.

Sulafa Hijazi werd in Damascus geboren en studeerde aan het Hoger Instituut voor Drama in Syrië en aan de Städelschule Kunstacademie in Frankfurt. Naast haar werk als beeldend kunstenaar, bouwde Sulafa Hijazi ook een professionele carrière als schrijfster en regisseuse van tekenfilmreeksen voor televisie en andere film- en mediaproducties. Ze ontving verschillende prijzen voor haar werk. Met haar lange animatiefilm The Jasmine Birds scoorde ze internationaal.

Haider Jabbar (°1986; Irak) volgde een klassieke kunstopleiding aan het Instituut voor Schone Kunsten in Bagdad. Tegenwoordig maakt hij werk in een heel intieme en directe schilderstijl. Jabbar leeft momenteel als erkend vluchteling in België, waar hij zijn carrière als beeldend kunstenaar verder uitbouwt. Hij neemt deel aan de tentoonstelling “Invisible Beauty. Paviljoen van Irak”, tot september te zien in S.M.A.K.

Nedjma Hadj Benchelabi is een Brusselse (toneel)auteur, documentairemaker en curator. Ze is bekend voor haar werk met theatergroep Dito'Dito, het KVS en de Hallen van Schaarbeek. Voor de Hallen stelde ze vier jaar lang een spraakmakend programma samen rond hedendaagse literatuur, theater en performance met focus op de Arabische wereld. Sinds 2013 is ze een van de curatoren van On Marche het hedendaags dansfestival van Marrakech. Recent programmeerde ze ook Casablanca-Energie noire in het kader van Mons 2015 en D-CAF Festival in Cairo (april 2016).

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by