Erfgoeddag in S.M.A.K. | Tal van activiteiten

0f0sjlgu8pw9
i
0f0sjlgu8pw9
foto: Kurt Stockman
i
foto: Kurt Stockman
0f0sjlgu8pw9
i
0f0sjlgu8pw9

S.M.A.K. heeft op Erfgoeddag de ambitie om zorg te besteden aan élke bezoeker.

Dit jaar is het thema van de Erfgoeddag 'Zorg', een thema dat ook S.M.A.K. een warm hart toedraagt, dat zie je ook in het aantal activiteiten die we georganiseerd hebben. Hieronder vind je een overzicht per thema, details over bepaalde activiteiten vind je bij 'meer info'. 

DEMONSTRATIE RESTAURATIE 'BARREL CONSTRUCTIONS'

In het S.M.A.K.-auditorium tonen collectiemedewerkers het restauratietraject van het kunstwerk 'Barrel constructions' (1964) van Royden Rabinowitch. Het bestaat uit een reeks beelden waarin Rabinowitch de uit elkaar gehaalde eiken duigen en deksels van een vat tot steeds nieuwe ruimtelijke constellaties schikt. Daarnaast kan je ook deelnemen aan een rondleiding achter de schermen vanuit het thema ‘zorg voor de collectie’. Je hoort dan meer over de zorgactiviteiten in de zalen.

Praktisch

 • Doorlopend van 10:30 tot 17:30.
 • De rondleidingen starten om 10:30, 12:00: 14:00 en 15:30. Ze duren telkens een uur. 
 • Reserveer via leen@smak.be. Geef voor de rondleiding achter de schermen duidelijk aan welk startuur je verkiest.

INSTAPRONDLEIDING SMAK BEWEEGT

Hoe ervaren blinden, slechtzienden en mensen met dementie het museum? Je beleeft dit zelf op Erfgoeddag met een S.M.A.K.-gids. Een expert neemt je mee door de tentoonstelling en toont hoe hij de bezoekers betrekt bij de kunstwerken. Mensen met een visuele beperking of mensen met dementie zijn ook welkom.

Praktisch

 • Van 14:00 tot 15:30.
 • Reserveren: leen@smak.be.

ZOEKTOCHT VOOR HET HELE GEZIN

‘Opa, wat kan jij goed tekenen!’ S.M.A.K. lanceert deze zondag een nieuwe ontdekkingstocht voor gezinnen, met  focus op zorg. Hopelijk heb jij jouw oma en/of opa mee want deze tocht is speciaal voor jullie. Via speelse opdrachten in het boekje kom je meer te weten over elkaar en de tentoonstellingen. Wie leidt wie rond? Wie is de kunstkenner? Ontdek samen de kunstwerken, teken, fantaseer en vertel.

Meer info

Praktisch

 • Doorlopend van 10:30 tot 17:30.

WORKSHOP 'IDIOSYNCRATISCHE MACHINE' | KRISTOF VAN GESTEL

S.M.A.K. nodigt oma, opa en kleinkind uit om samen met Kristof Van Gestel in een museumzaal zijn ‘ervaringsgerichte praktijk’ te delen. De ontmoeting met grootouder en kleinkind staat centraal. Als grootouder breng je een favoriete object mee naar het museum en hiermee werken we samen verder. Via een specifieke ‘teken- en knipmethode’ ontspint zich vervolgens een gesprek over kunstenaarschap.

Meer info

Praktisch

Van 10:30 tot 12:00

 • Reserveren via leen@smak.be.
 • Voor kinderen van 4 tot 11 jaar.
 • ​Breng een (vormelijk) interessant voorwerp mee!

LUISTERSPEL HET IMAGINAIR MUSEUM

In dit fantasievol luisterspel worden drie werken uit de vaste collectie van S.M.A.K. voorgesteld. Kan je kunst alleen maar met je ogen zien? Moet je er altijd voor naar een museum of zou je ook thuis naar kunst kunnen kijken? Vind jij actuele kunst ook klinken als een vies beest?

Praktisch

 • Doorlopend van 10:00 tot 17:30

GOUDEN GIDSEN: ONDERTITELING IN HET MUSEUM

Publiekswerking staat gelijk aan publieks-‘zorg’. S.M.A.K. heeft op Erfgoeddag de ambitie om zorg te besteden aan élke bezoeker. Daarom zet ze haar Gouden Gidsen uit. Ze staan opgesteld op strategische plekken in de tentoonstellingen. Elke bezoeker krijgt zo de kans om in dialoog met een S.M.A.K.-gids de nodige ‘ondertiteling’ te krijgen bij kunstwerk, tentoonstelling en museumwerking.

Praktisch

 • Doorlopend van 10:30 tot 17:30.

in categorie: EvenementVoor kinderenWorkshop