Het werk ‘Choreograph’ van James Welling in detail bekeken

0123, 2015  serie  Choreograph inkjet print © James Welling courtesy the artist and David Zwirner, New York/London  Thanks to the Untitled D
i
0123, 2015 serie Choreograph inkjet print © James Welling courtesy the artist and David Zwirner, New York/London Thanks to the Untitled D

Benieuwd hoe James Welling te werk gaat? Bekijk dan hier de twee video's van hoe de reeks Choreograph tot stand kwam.

De tentoonstelling Metamorphosis biedt inzicht in de relationele structuur van James Wellings oeuvre en doorkruist traditionele genres en stijlen, zoals portret, landschap, abstractie en documentaire, en raakt daarbij ook aan andere culturele disciplines zoals schilderkunst, architectuur, sculptuur en dans.

De reeks Choreograph (2014-‘17) resulteert uit het samenbrengen van telkens drie zwart-wit foto’s – van een landschap, een dansvoorstelling en architectuur – in de rode, groene en blauwe kleurkanalen van Photoshop. Om een idee te geven hoe de reeks tot stand kwam, licht James Welling alvast een tipje van de sluier. Hieronder kan je hieronder twee didactische video's bekijken. Beide zijn gemaakt door John Sisley.

De verschillende lagen van deze complexe composities werden, ook met Photoshop, vervolgens al dan niet naar de voorgrond gehaald. De reeks herinnert aan Wellings interesse voor dans die teruggaat tot 1970, toen de kunstenaar geïnspireerd door een voorstelling van de Merce Cunningham Dance Company dans ging studeren, wat niet vaak in zijn biografie wordt vermeld. Performance was al aanwezig in Wellings experimentele videowerken Second Tape en Sculpture 1970, Film 1971 uit die periode. De menselijke vormen in Choreograph kenden al hun voorbode in de verkreukelde draadrasters die werden gebruikt om Torsos (2005-‘08) te creëren.