Lili Dujourie wint de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst 2015

IMG 6042 web 28c29 Michiel Devijver

Lili Dujourie wint de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst 2015. Ze kreeg de prijs vrijdag 24.06.2016 in S.M.A.K. van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Ze ontvangt een bedrag van 10.000 euro en een kunstwerk. 

Lili Dujourie (Roeselaere, °1941) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische vrouwelijke kunstenaars sinds de tweede wereldoorlog. Haar rijkgevulde oeuvre is mateloos divers. Het situeert zich aan de snijlijn van sculptuur, schilderkunst, fotografie, video- en installatiekunst. Motieven uit kunst, literatuur en muziek zijn voor haar een cruciale bron.

Op een unieke manier slaagt ze er in ieders blik telkens opnieuw verder te duwen. "Mijn atelier is meer een laboratorium. Alles ontstaat in mijn hoofd. Ik maak er tekeningen van en dan bekijk ik hoe ik het vertaal", legt de kunstenares uit.

Via nieuwe media verkent ze niet alleen de grensgebieden tussen de kunstdisciplines maar werpt ze ook actuele kwesties uit die tijd op rond gender en identiteit. “Ik heb altijd in het nu geleefd. Mijn werk is altijd een reactie geweest op de tijd waarin ik leef”, licht ze toe.

Lili Dujouries werken reizen de wereld rond, een aantal werken zitten ook in de S.M.A.K. collectie.

6.Okt.16
Word Vriend van S.M.A.K.
made by