Lesmap ‘Van Hier tot Daar’ vanaf 11 oktober verkrijgbaar

foto: Kurt Stockman
i
foto: Kurt Stockman
foto: Kurt Stockman
i
foto: Kurt Stockman
foto: Kurt Stockman
i
foto: Kurt Stockman
foto: Kurt Stockman
i
foto: Kurt Stockman
foto: Kurt Stockman
i
foto: Kurt Stockman

Werk met leerlingen rond het vluchtelingenthema via talrijke opdrachten.

Vorig jaar publiceerden wij het boek Van Hier Tot Daar met tekeningen van net aangekomen vluchtelingen in de opvangcentra van Rode Kruis-Vlaanderen. Het boek is aan 15 euro te koop via S.M.A.K. 

Omdat jullie misschien leerlingen hebben die gevlucht zijn of willen werken rond deze problematiek, ontwikkelden we samen met de Academie voor Beeldende Kunst Gent en Vluchtelingenwerk Vlaanderen een uitgebreide lesmap voor docenten die vanaf 11 oktober beschikbaar is.

De opdrachten bevinden zich op het snijvlak van wereldoriëntatie en muzische vorming. We zijn ervan overtuigd dat creatief (ver)werken rond dit onderwerp een meerwaarde is. De talrijke opdrachten in het boek gaan op een uitdagende en verantwoorde wijze in op thema's als vluchten, het begrip 'thuis', nationaliteit en globalisering.

INTRODUCTIE lesmap

 • Op 11 oktober stellen we de lesmap voor, gepresenteerd door een paar gastsprekers.
 • We werken een paar opdrachten samen uit.
 • Je ontvangt gratis een boek en lesmap.
 • Vanaf 19:00 in de inkomhal van S.M.A.K.
 • Inschrijven kan via leen.goossens@smak.be (max. 70 deelnemers).

Hier alvast een paar fragmenten uit de lesmap:

Deze lesmap sluit aan bij ‘Van hier… tot daar’, een boek met tekeningen gemaakt door vluchtelingen. Het boek ontstond tijdens bezoeken van vrijwilligers van S.M.A.K. aan vluchtelingenopvangcentra en -kampen. Volwassenen en kinderen werden er gevraagd om op papier te uiten wat ze hebben meegemaakt, wat hen heeft getekend, waarover ze dromen, waar ze op hopen … Tekenen toonde zich daarbij als een universele taal die culturen en grenzen overstijgt. Werk bij voorkeur vakoverschrijdend. Maak er een themaweek, project of hoekenwerk van. De thema’s in deze lesmap nodigen uit om over een langere periode te werken, niet in het minst omdat ze zeer actueel zijn en blijven. Samen met de informatie in deze bundel vormt de actualiteit jouw bron van kennis en achtergrondinformatie. Deze lesmap werd ontwikkeld voor leerlingen vanaf de derde graad lager onderwijs tot en met de derde graad secundair onderwijs. De opdrachten zijn zeer breed uitgewerkt. Op maat van je onderwijsniveau of studierichting worden verschillende keuzemogelijkheden aangereikt.

 • Stap 1: Introduceer het thema ‘vluchtelingen’: de vluchtelingenproblematiek is geen vrijblijvend thema. Net daarom is het belangrijk om het niet uit de weg te gaan in de klas. Goed introduceren bij je leerlingen is daarbij een noodzaak. Speciaal voor deze lesmap schreef Ann Vermeulen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen een inleidende tekst die de problematiek duidelijk kadert. Neem deze tekst zeker door met je leerlingen. We geven ook enkele sprekende cijfers mee. De inleidende opdrachten zijn bedoeld als verkennende oefeningen rond het thema. Zo kom je te weten wat je leerlingen er al over weten en wat er bij hen leeft.
   
 • Stap 2: Kies thema’s, tekeningen en opdrachten: de tekeningen die wij selecteerden, laten verschillende aspecten van ‘mensen op de vlucht’ aan bod komen. Kies één of meerdere tekeningen en bijhorende opdrachten op het niveau van jouw klas. Doorblader daarnaast ook het boek ‘Van hier … tot daar’. Er staan nog meer tekeningen in rond de thematiek(en) in deze lesmap.
   
 • Stap 3: Naverwerking: het stopt niet bij de muzische opdracht. Brei er een vervolg aan met een nabespreking, een activiteit op school of een extra-muros-activiteit. Ook hiervoor geven we suggesties mee.

in categorie: Vluchtelingen