.Signal or Noise | The Photographic II

10.11 tot 10.02.2019

Signal or Noise is het tweede luik van de tentoonstelling The Photographic, die een verruimd begrip van fotografie hanteert, van discipline tot mentaliteit. Het eerste hoofdstuk Other Pictures (2017-2018) bevroeg het bijzondere vermogen van het ‘stille beeld’. Een perspectief dat met deze tentoonstelling wordt omgekeerd: we richten de blik inwaarts en verkennen de camera als een metafoor voor het menselijke bestaan.

Fotografie wordt grotendeels geproduceerd door machines. De lezing van een beeld vraagt daarom ook kennis van haar technologische ontwikkeling. Zeker wanneer fotografie zich geleidelijk aan heeft verankerd in de sociale sfeer. Naarmate beelden en hun omgeving in toenemende mate versmelten, worden ook signaal en ruis inwisselbaar. Leesbare, gemanipuleerde of verborgen informatie zijn steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden, maar zijn van even groot belang in onze visuele cultuur. De mythe van fotografische transparantie lijkt voorgoed verloren in een massa van pixels, bits en algoritmen.

De tentoonstelling brengt een internationale selectie van kunstenaars die het ‘het fotografische’ heroriënteren als een artistiek veld van onderzoek en experiment. Ze bespelen de functies, processen en ruimtes van de fotografie niet met beelden maar via meer hybride vormen. Van het virtuele naar het fysieke, van het technologische naar het ideologische, van beeld over object naar koopwaar: het gebrek aan afgelijnde identiteiten onderbouwt de in vraagstelling van fotografische representatie. De tentoonstelling is bovenal een kritische ruimte, bepaald door de unieke posities van de kunstenaars.