James Welling .Metamorphosis 28.01 tot 16.04.2017

James Wellings (°1951, Hartford, Connecticut) tentoonstelling in S.M.A.K. toont een uitgebreide selectie werken van de vroege jaren ’70 tot nu, waarin de fundamentele veranderingen in de fotografie van de laatste decennia voelbaar zijn. In hun peilen naar de esthetische en de conceptuele onderbouw van dit medium, verspringen de kunstenaars werken voortdurend van beeld naar materie, van proces naar resultaat, van afbeelding naar abstractie, en terug.

James Wellings oeuvre verwijst uitgesproken naar de geschiedenis van de Amerikaanse schilderkunst en verbindt zich tegelijk met de kritische, postmoderne debatten die in de vroege jaren ’80 gangbaar waren bij de Pictures Generation-scène. In deze debatten stonden ideeën rond auteurschap, originaliteit en afbeelding op de voorgrond. Naast deze conceptuele basis zijn in Wellings werk emotionele stemmingen zoals melancholie en nostalgie sterk aanwezig. De kunstenaar verweeft vaak biografische gegevens met elementen uit de fotografiegeschiedenis. Wellings fotografische praktijk is vergelijkbaar met die van een “buikspreker”, zoals de kunstenaar haar zelf ooit omschreef om uit te drukken dat hij vanuit zijn fotografische blik een brede waaier aan artistieke talen omarmt.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen S.M.A.K. Gent en Kunstforum Wien. Idee en concept: Martin Germann en Heike Eipeldauer. Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling in Kunstforum Wien.
 

  Meer over James Welling
Meer informatie:

Meer over deze tentoonstelling

0123, 2015  serie  Choreograph inkjet print © James Welling courtesy the artist and David Zwirner, New York/London  Thanks to the Untitled D
Het werk ‘Choreograph’ van James Welling in detail bekeken

Benieuwd hoe James Welling te werk gaat? Bekijk dan hier de twee video's van hoe de reeks Choreograph tot stand kwam.


Voor kinderen,
Spreek zelf de vele talen van fotografie | Lesmap voor lager en secundair onderwijs

Speciaal voor lager en secundair onderwijs creëert S.M.A.K. lesmappen bij grote tentoonstellingen. Deze keer komt het thema fotografie aan bod.

foto: Kurt Stockman
Voor kinderen,
Ontdekkingstocht voor kinderen

Samen met Topo Copy maakten we een nieuwe ontdekkingstocht in de tentoonstelling Metamorphosis van James Welling voor het hele gezin. Plezier gegarandeerd!

Boek een gids

T: +32 (0)9 210 10 75

Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 18:00 Niet bereikbaar in het weekend en op feestdagen.

>  Maak hier je reservatie