Raoul De Keyser .oeuvre

22.09 tot 27.01.2019

Raoul De Keyser (1930-2012, Deinze) wordt beschouwd als de discrete grootmeester onder de Belgische schilders van de voorbije vijftig jaar. Vanaf zijn debuut in 1964 ontwikkelt De Keyser eigenzinnig, tactiel werk, waarin de scheiding tussen figuratie en abstractie oplost in de poëtische band die het aangaat met het dagelijkse leven van de schilder. Zijn artistieke praktijk vertrekt vanuit de Nieuwe Visie, een lokale variant van de internationale popart die ook wordt beïnvloed door literatuur.

Na experiment met de fundamentele bouwstenen van de schilderkunst, typisch voor de jaren ’70 met onder meer kleur, verf en doek, breekt De Keysers beeldtaal open en wordt ze vloeiender. Het is het begin van een gestaag groeiend internationaal succes, met zijn deelname aan Documenta IX in 1992 als een van de hoogtepunten. Geregeld overschildert de kunstenaar eerder werk of herneemt hij het in andere formaten. Dit spel van terugblikken en vooruitkijken komt ook tot uiting in zijn laatste werken. De titel van deze tentoonstelling duidt aan dat elk van De Keysers werken in zekere zin het idee van een retrospectieve omvat.

Door De Keysers werk zowel chronologisch als thematisch te ontvouwen, biedt oeuvre inzicht in de methode van de kunstenaar en hoe hij de grenzen van de schilderkunst bleef aftasten. Naast meer dan honderd schilderijen wordt ook een belangrijk ensemble werken op papier getoond, dat deel uitmaakt van de schenking die de kunstenaar in 2008 deed aan het Gentse Museum voor Schone Kunsten.

De scenografie van de middenzaal op de bovenverdieping van S.M.A.K. is een ontwerp van architecten Robbrecht & Daem. Zij ontwikkelden al meerdere expositieruimtes (o.a. op Documenta IX in 1992) voor De Keysers werk.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide catalogus, gepubliceerd door S.M.A.K. en Pinakothek der Moderne in samenwerking met Verlag der Buchhandlung Walther Koenig (Keulen) en Mercatorfonds (Brussel).

Filmprogramma
De Belgische kunsthistoricus Koen Brams presenteert een breed filmprogramma met diverse tv- en filmfragmenten over de kunst en het leven van Raoul De Keyser.

Lezingen
Tot slot komt er een uitgebreid lezingenprogramma met onder andere gesprekken tussen Philppe Van Cauteren en Roland Jooris, en tussen de curatoren van beide tentoonstellingen, Martin Germann en Bernhart Schwenk. Ook worden er lezingen en/of rondleidingen gegeven door Erik Rinckhout, Bernard Dewulf en Steven Jacobs. Meer gedetailleerde informatie volgt later.

De tentoonstelling is een samenwerking met de Pinakothek der Moderne in München.

  Meer over Raoul De Keyser
Meer informatie:

Meer over deze tentoonstelling


Lesmap ‘Raoul De Keyser | oeuvre’ nu online

Speciaal voor lager en secundair onderwijs creëert S.M.A.K. lesmappen bij grote tentoonstellingen. Deze keer gaat de lesmap over het oeuvre en de schilder- en tekenkunst van Raoul De Keyser.

Raoul De Keyser, In de tuin, 1970 - © Family Raoul De Keyser | SABAM Belgium 2018
Raoul De Keyser ook in CC Strombeek

CC Strombeek plant ook een tentoonstelling rond Raoul De Keyser. Ze gaan dieper in op zijn werk in print, van zeefdrukken, lithografieën, linosneden tot etsen. 


Agenda
Nocturne | Masterclass + Citadelic Jazz VI

Vandaag blijft S.M.A.K. open tot 21:00. Op de bovenverdieping bezoek je de tentoonstelling oeuvre van Raoul De Keyser. Daarnaast kan je deelnemen aan de masterclass waarbij De Keyser in context geplaatst wordt en/of genieten van twee ...


Agenda
Nocturne | Masterclass + Citadelic Jazz V

Vandaag blijft S.M.A.K. open tot 21:00. Op de bovenverdieping bezoek je de tentoonstelling oeuvre van Raoul De Keyser. Daarnaast kan je de masterclass volgen over De Keyser zijn vroege werk (1964-1970) en/of twee jazz concerten ...


Agenda
Nocturne | Museumnacht + Citadelic Jazz VII

Tijdens museumnacht blijven de deuren open tot 1 uur 's nachts. Op de bovenverdieping bezoek je de tentoonstelling oeuvre van Raoul De Keyser, beneden vind je het tweede luik van The Photographic en een tentoonstelling over het ontstaan van ...

Raoul De Keyser Hellepoort 7, 1985 olieverf op doek, 50x40cm Foto: Dirk Pauwels  Collectie S.M.A.K.
Agenda
Davidsfonds in S.M.A.K. | Ontdek meer over het oeuvre van Raoul De Keyser

Davidsfonds Academie organiseert boeiende dagevenementen en frisse cursussen. In oktober krijg je les van curator Martin Germann die je meer vertelt over het oeuvre van Raoul De Keyser.

foto; Kurt Stockman
Agenda
Nocturne | Masterclass

Vandaag blijft S.M.A.K. open tot 21:00. Op de bovenverdieping bezoek je de tentoonstelling oeuvre van Raoul De Keyser. Deze tentoonstelling is het eerste postume overzicht en toont maar liefst 120 werken.