.Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. | Coming People 2018

23.06 tot 02.09.2018

Kunstenaars die de academie verlaten vinden meestal moeilijk hun weg naar de professionele kunstwereld. De ‘Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. | Coming People’ wil hierin bemiddelen door regelmatig een platform te bieden aan opkomend talent.

De wedstrijd kent een lange traditie. Tussen 2001 en 2011 presenteerden S.M.A.K. en de Vrienden v/h S.M.A.K. een jaarlijkse selectie uit alle eindejaarpresentaties van de Gentse kunsthogescholen onder de titel ‘Coming People’. Sinds 2014 vindt de wedstrijd slechts om de twee jaar plaats, maar richt zij zich tot alle kunstenaars die afstudeerden in België.

De selectie van 5 laureaten gebeurt door een internationale jury die vertrouwd is met de Belgische context. Dit jaar bestaat zij uit Sonia Dermience (directrice Komplot, Brussel), Antony Hudek (directeur curatorial studies, KASK Gent), Frank-Thorsten Moll (directeur IKOB Eupen), Niels Van Tomme (directeur De Appel Arts Centre, Amsterdam en een vertegenwoordiger van S.M.A.K..


Op 22 juni wordt de ‘Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. | Coming People 2018’ ter waarde van 5 000 euro overhandigd aan de winnaar en opent een groepstentoonstelling met werk van de laureaten.

In 2016 ging de Prijs naar Diana Tamane.
Chloë Delanghe, Joëlle Dubois, Tom Hallet, Vedran Kopljar, Stefan Nestoroski en Cléo Totti waren de andere laureaten.