ART FOCUS Gent - atelierbezoek Roberta Gigante

Roberta Gigante, foto: Renato Ghiazza
i
Roberta Gigante, foto: Renato Ghiazza
i
Roberta Gigante, 'Lat : 40°85’08.1’’ / Lon : 14°25’98.7’’', 2015, floor drawing, glass balls, foto: Renato Ghiazza
Avery Preesman Zonder Titel, 1994, mixed media, 106x397x88cm Collection S.M.A.K. Photo: Dirk Pauwels
i
Avery Preesman Zonder Titel, 1994, mixed media, 106x397x88cm Collection S.M.A.K. Photo: Dirk Pauwels

rondleiding in  S.M.A.K. - atelierbezoek Roberta Gigante - galerijbezoek

13:00 – 14:30
Rondleiding | S.M.A.K.
Kunstenaars die de academie verlaten vinden meestal moeilijk hun weg naar de professionele kunstwereld. De ‘Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. | Coming People’ wil hierin bemiddelen door regelmatig een platform te bieden aan opkomend talent.
De wedstrijd kent een lange traditie. Tussen 2001 en 2011 presenteerden S.M.A.K. en de Vrienden v/h S.M.A.K. een jaarlijkse selectie uit alle eindejaarpresentaties van de Gentse kunsthogescholen onder de titel ‘Coming People’. Sinds 2014 vindt de wedstrijd slechts om de twee jaar plaats, maar richt zij zich tot alle kunstenaars die afstudeerden in België.
De selectie van 5 laureaten gebeurt door een internationale jury die vertrouwd is met de Belgische context. Dit jaar bestaat zij uit Sonia Dermience (directrice Komplot, Brussel), Antony Hudek (directeur curatorial studies, KASK Gent), Pierre-Oliver Rollin (directeur BPS22, Charleroi – onder voorbehoud), Niels Van Tomme (directeur De Appel Arts Centre, Amsterdam en een vertegenwoordiger van S.M.A.K..
Op 22 juni wordt de ‘Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. | Coming People 2018’ ter waarde van 5 000 euro overhandigd aan de winnaar en opent een groepstentoonstelling met werk van de laureaten.
In 2016 ging de Prijs naar Diana Tamane. Chloë Delanghe, Joëlle Dubois, Tom Hallet, Vedran Kopljar, Stefan Nestoroski en Cléo Totti waren de andere laureaten.
 
15:30 – 16:30
Atelierbezoek | Roberta Gigante
“Tijdens mijn studie in de visuele en podiumkunsten was ik erg betrokken, als een acteur, in theater en performances, geïnspireerd door het onderzoek van Grotowski. Deze onderzoeken waren gebaseerd op Grotowski's geloof in het vermogen van een persoon om fysiek en vocaal uitdrukkingen van de geest uitdrukken, zonder toevlucht te nemen tot woorden. Het lichaam (als een identificeerbare verzameling van materie, waar dingen gebeuren, als een middelen om te ervaren) en zijn aanwezigheid in en interactie met de openbare ruimte bleef een centraal thema in mijn vorige en huidige onderzoek.
In de openbare ruimte versterken of werken mijn interventies al uit met kleinere dingen optreedt. Mijn werken grijpen in de openbare structuur, ruimtes worden symbolisch opgeladen op een subtiele manier en kunnen plaatsen worden voor een 'ander' soort ontmoeting. Tot nu toe lijkt ik het meest geïnteresseerd te zijn in wat niet zichtbaar is, zowel intern als vergeten vormen, in kleine verhalen en in de wonderen van ontdekking. In de afgelopen drie jaar ben ik begonnen met het ontwikkelen van een 'installatie'-oefening. Ideeën of afbeeldingen in mijn hoofd, of verhalen die naar me toe komen, een proces van onderzoek initiëren, gevoed door mijn interesses in verschillende disciplines: akoestiek, materiële weerstand, ruimtewaarneming, geologie, plantkunde, ethologie, antropologie, ... Dit proces van onderzoek en creatie leidt tot objecten en installaties, die interactie met een ruimte of / en met de mensen in die ruimte.”, Roberta Gigante.
 
17:00 – 17:30
Galerijbezoek Kristof De Clercq | Karma met Bram De Munter, Roberta Gigante, Emmanuelle Quertain, Alberto Scodro en Tuukka Tammisaari
 
 
 
PRIJS: €5,00 | YOUNGfriends gratis. Reserveer spoedig: info@vriendensmak.be.

in categorie: Vrienden v/h S.M.A.K.