ART FOCUS Gent - atelierbezoek Roberta Gigante

Roberta Gigante, foto: Renato Ghiazza
i
Roberta Gigante, foto: Renato Ghiazza
i
Roberta Gigante, 'Lat : 40°85’08.1’’ / Lon : 14°25’98.7’’', 2015, floor drawing, glass balls, foto: Renato Ghiazza
Avery Preesman Zonder Titel, 1994, mixed media, 106x397x88cm Collection S.M.A.K. Photo: Dirk Pauwels
i
Avery Preesman Zonder Titel, 1994, mixed media, 106x397x88cm Collection S.M.A.K. Photo: Dirk Pauwels

rondleiding in  S.M.A.K. - atelierbezoek Roberta Gigante - galerijbezoek

13:00 – 14:30
Rondleiding | S.M.A.K.
Kunstenaars die de academie verlaten vinden meestal moeilijk hun weg naar de professionele kunstwereld. De ‘Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. | Coming People’ wil hierin bemiddelen door regelmatig een platform te bieden aan opkomend talent.
De wedstrijd kent een lange traditie. Tussen 2001 en 2011 presenteerden S.M.A.K. en de Vrienden v/h S.M.A.K. een jaarlijkse selectie uit alle eindejaarpresentaties van de Gentse kunsthogescholen onder de titel ‘Coming People’. Sinds 2014 vindt de wedstrijd slechts om de twee jaar plaats, maar richt zij zich tot alle kunstenaars die afstudeerden in België.
De selectie van 9 laureaten gebeurt door een internationale jury die vertrouwd is met de Belgische context. Dit jaar bestaat zij uit Sonia Dermience (directrice Komplot, Brussel), Antony Hudek (directeur curatorial studies, KASK Gent), Pierre-Oliver Rollin (directeur BPS22, Charleroi – onder voorbehoud), Niels Van Tomme (directeur De Appel Arts Centre, Amsterdam en een vertegenwoordiger van S.M.A.K..
Op 22 juni wordt de ‘Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. | Coming People 2018’ ter waarde van 5 000 euro overhandigd aan de winnaar en opent een groepstentoonstelling met werk van de laureaten.
In 2016 ging de Prijs naar Diana Tamane. Chloë Delanghe, Joëlle Dubois, Tom Hallet, Vedran Kopljar, Stefan Nestoroski en Cléo Totti waren de andere laureaten.
 
15:30 – 16:30
Atelierbezoek | Roberta Gigante
Tijdens haar studies beeldende kunst en podiumkunsten was Roberta Gigante (º1986, Arpino, Italië) heel erg betrokken in performances, die geïnspireerd waren door het werk van de Poolse theatervernieuwer Grotowski. Zijn onderzoek was gebaseerd op zijn geloof dat een mens mentale aspecten fysiek kan uitdrukken, zonder beroep te doen op woorden. Het lichaam en de interacties van dat lichaam met de ruimte eromheen, zijn een centraal thema in haar vroegere en huidige onderzoek.
Gigantes interventies in de de publieke ruimte versterken of werken in op reeds aanwezige kleinere dingen of gebeurtenissen. Haar werken grijpen in op het publieke weefsel, ruimtes worden op subtiele wijze geladen, en worden plaatsen voor een ‘ander’ soort ontmoeting.
Roberta Gigante is sterk gefascineerd door alles wat niet (onmiddellijk) zichtbaar is, in interne of vergeten vormen, in kleine verhalen en in het plezier van de verwondering in het alledaagse. Ideeën, beelden en verhalen die haar komen aanwaaien, vormen het vertrekpunt van studie, onderzoek en ontwikkeling binnen verschillende disciplines: akoestiek, weerstand van materiaal, ruimtelijke perceptie en proprioceptie, geologie, plantkunde, ethologie, antropologie, enz. Dit leidt tot objecten en installaties die zich specifiek verhouden tot een bepaalde ruimte, of tot de mensen in die ruimte.
 
17:00 – 17:30
Galerijbezoek Kristof De Clercq | Karma met Bram De Munter, Roberta Gigante, Emmanuelle Quertain, Alberto Scodro en Tuukka Tammisaari
 
 
 
PRIJS: €5,00 | YOUNGfriends gratis. Reserveer spoedig: info@vriendensmak.be.

in categorie: Vrienden v/h S.M.A.K.