Opening tentoonstelling ‘Neompalta’ van Mandla Reuter in De Vereniging

Mandla Reuter, Untitled, 2018 (detail)
i
Mandla Reuter, Untitled, 2018 (detail)
i
'Atlantis', 2016, installation view Francesca Minini, Milan 2016

DE VERENIGING toont: MANDLA REUTER, ‘NEOMPALTA’

De Vrienden v/h S.M.A.K. zijn verheugd u de eerste tentoonstelling in hun nieuwe ruimte DE VERENIGING, te mogen aankondigen. 

Naar aanleiding van de aankoop van het werk 'Atlantis' van MANDLA REUTER, werd de kunstenaar gevraagd werken te tonen geïnspireerd op 'Atlantis'.

Mandla Reuter werd geboren in 1975 in Nqutu, Zuid-Afrika. Hij woont en werkt in Berlijn.
 
Opening
21.04.2018, 19:00 - 22:00

19:30, speech door voorzitter Philippe Leeman, met toelichting door de kunstenaar

De Vereniging, S.M.A.K. museum (ingang museumhal rechts), Jan Hoetplein 1, B-9000 Gent
De lopende tentoonstellingen in het S.M.A.K. zijn niet te bezoeken. 
 
De tentoonstelling loopt tot 13.07.2018 en is gratis te bezoeken gedurende de gehele periode.
 
 
Het vertrekpunt van Mandla Reuters werk de afgelopen jaren was vaak een aangekocht stukje land, op papier, in een straat vlakbij het centrum van Los Angeles.
Aangeschaft voor de tentoonstelling ‘A Plot’ in De Vleeshal in Middelburg in 2010, putte Reuter sindsdien geregeld uit dit braakliggend stukje grond als inspiratiebron voor zijn artistiek werk. Hij gebruikte de site als een virtueel atelier met, in theorie, oneindige dimensies die niet worden gelimiteerd door geografie, terwijl het er ongebruikt bij ligt in East Los Angeles. Met zijn aanpak ontsnapt Reuters werk aan de vastgelegde categorieën en wordt het vaak ‘tussen twee’’ geplaatst.
De tentoonstelling NEOMPALTA handelt over die tussen-conditie van materialen en situaties, van tussentijden en tijdzones - in de toekomst, in het verleden - of van tussenruimtes, die plaatsvinden waar de tijd verstrijkt en objecten voorbijgaan. Startend van zijn werk Atlantis (2016), uit de collectie van de Vrienden van het S.M.A.K., ontwikkelde Reuter NEOMPALTA, een tentoonstelling opgebouwd uit een constellatie van nieuw geproduceerd en reeds bestaand werk. Hij creëert een netwerk van referenties die zich een weg banen doorheen de tentoonstelling en er een abstract verhaal weven.
 
NEOMPALTA in de ruimte van de Vrienden van het S.M.A.K. is Mandla Reuters eerste solotentoonstelling in België.

in categorie: Vrienden v/h S.M.A.K.