TRIP naar Tilburg - Antwerpen

foto: Maartin Warpy, voor this surrounding us all
i
foto: Maartin Warpy, voor this surrounding us all
Bendt Eyckermans, ‘Tafk’, olie op doek, 80 x 100 cm
i
Bendt Eyckermans, ‘Tafk’, olie op doek, 80 x 100 cm
Ann Veronice Janssens, Korenmarkt Gent, foto: Stad Gent
i
Ann Veronice Janssens, Korenmarkt Gent, foto: Stad Gent
i
Ann Veronica Janssens, 'Untitled (blue glitter)', 2015, collectie S.M.A.K., Gent, photo: Dirk Pauwels
i
Anish Kapoor, 'Sky Mirror (for Hendrik)', 2017, recente aankoop museum De Pont
i
James Lee Byars, 'The Perfect Love Letter', Brussels, 1974/2016. Estate of James Lee Byars. Courtesy: Peder Lund, Oslo en Michael Werner, Köln / New York. foto: Yves Gevaert, Brussel
i
James Lee Byars, 'The Giant', 1975, collectie en foto: M HKA

De Pont in Tilburg - M HKA in Antwerpen - atelier Bendt Eyckermans

08:30
Vertrek aan het S.M.A.K.
 
09:30
Opstap – leden Antwerpen (parking Crowne Plaza hotel)
 
11:00 – 12:20
Bezoek aan De Pont
Vanuit een fascinatie voor ruimte was Ann Veronica Janssens (°1956 in Folkestone) bijna architect geworden. Om te experimenteren met ruimte, te werken met licht. Maar ze vond in de studie architectuur niet wat ze zoekt. Sindsdien werkt ze op haar eigen manier, gaat ze op zoek naar haar eigen vormentaal en breekt ze vooral uit de ruimte, op zoek naar een vormeloze, ontastbare ervaring.
Zo creëert ze een kamer vol dichte mist waarin de bezoeker alle gevoel voor oriëntatie verliest. Of ze vult een kamer met zo'n groot geluid dat het gebouw zelf erdoor tot leven lijkt te komen.
Jannsens beeldhouwt met licht, ruimte en klank, is gefascineerd door vloeistoffen, zonsverduisteringen en fysische experimenten. Haar werkwijze maakt haar tot een volstrekt unieke kunstenares, iemand die bouwt met bijna niets om tot een wereld van gewaarwordingen te komen.
 
12:30 – 13:45
Vrije lunch in Vapiano
 
15:45 – 17:15
Rondleiding in het M HKA
Het werk van de Amerikaanse kunstenaar James Lee Byars (°1932 in Detroit– + 1997 in Cairo) kan men onmogelijk onderbrengen in een specifieke artistieke stroming of discipline. Hij maakte onder meer gebruik van performances, sculpturen, mail art, tekeningen en installaties om gestalte te geven aan zijn ideeën. Met zijn kunst onderzocht hij tijdloze, doch moeilijk te veraanschouwelijken begrippen, zoals schoonheid, perfectie, de dood, filosofie en spiritualiteit. Hij maakte deze concepten zintuiglijk door gebruik te maken van ronde getallen zoals 100, 100 000, geometrische vormen als de cirkel, de bol en kostbare materialen bijvoorbeeld goud en marmer. In zijn zoektocht naar een volmaakte schoonheid, gaat het hem niet om afzonderlijke voorwerpen, maar om een idee. Byars presenteert zijn kunst dan ook op een interrogatieve wijze. Hij poneert de vraag of deze dingen echt bestaan, en of we beter af zouden zijn zonder ze?
De “acties” van deze kunstenaar hebben steevast een ceremonieel karakter, waarbij zijn aanwezigheid, als orkestreerder van het gebeuren van doorslaggevend belang is. Aan de oorsprong hiervan ligt zijn fascinatie voor de Japanse cultuur en filosofie, meer bepaald de expressieve Shinto-rituelen. De stad Antwerpen speelde een niet te verloochenen rol in de ontwikkeling van deze performances. Het was immers in de befaamde Wide White Space Gallery, waar Byars in het jaar 1969 zijn allereerste Europese expositie had. Tijdens deze tentoonstelling vond tevens de eerste kennismaking tussen I.C.C. directeur Flor Bex en de kunstenaar plaats. Deze ontmoeting zal resulteren in een nauwe samenwerking met als hoogtepunt de in 1976 georganiseerde tentoonstelling Extra Terrestrial en de verschillende daaraan gekoppelde performances. Opvallend en steeds wederkerend in deze acties is het vergankelijke en efemere karakter van de handeling.
 
17:30 – 18:30
Atelierbezoek
Bendt Eyckermans (°1994) is een Belgische schilder uit Antwerpen. Hij studeerde Schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.
“Alles wat ik schilder is waar, elk onderwerp is een gebeurtenis of recente herinnering die ik moet verwerken door te schilderen. Ik baseer mijn schilderijen op mijn vrienden, het Antwerpse nachtleven en de liefde. Ik schilder om kwetsbare herinneringen vast te leggen. Verf is het perfecte medium om emoties te uiten en de vergankelijkheid van zowel het canvas als het geheugen. Ik probeer zo eerlijk mogelijk te zijn. Tekenen is een snelle manier om mijn ideeën te uiten. Met schilderen kan ik mijn gevoelens kanaliseren via verf en licht op canvas, zodat ik mijn denken kan verwerken en mezelf beter kan begrijpen.”
 
18:40
Afstap – leden Antwerpen (parking Crowne Plaza hotel)
 
20:00
Terug aan het S.M.A.K.
 
Prijs (bus + toegang musea + rondleiding M HKA): €….00 | YOUNGFriends gratis
Tijdig inschrijven: info@vriendensmak.be. Laattijdige annuleringen worden niet terugbetaald.

in categorie: Vrienden v/h S.M.A.K.