Trip naar Wassenaar - Den Haag

Museum Voorlinden, photocredit: Pietro Savorelli
i
Museum Voorlinden, photocredit: Pietro Savorelli
Cattelan, Voorlinden, copyright: AntoineVanKaam
i
Cattelan, Voorlinden, copyright: AntoineVanKaam
Jonas Wood at Kordansky gallery, L.A.
i
Jonas Wood at Kordansky gallery, L.A.
Shio Kusaka en Jonas Wood, L.A.
i
Shio Kusaka en Jonas Wood, L.A.
Gemeentemuseum Den Haag
i
Gemeentemuseum Den Haag
Piet Mondriaan [1872-1944], Compositie met groot rood vlak, geel, zwart, grijs en blauw, 1921
i
Piet Mondriaan [1872-1944], Compositie met groot rood vlak, geel, zwart, grijs en blauw, 1921
Julio Gonzalez
i
Julio Gonzalez
i
Navid Nuur - 'Vein of Venus', 2008. collectie Vrienden v/h S.M.A.K.

Museum Voorlinden - GEM - atelier Navid Nuur

08:00
Vertrek aan S.M.A.K.
08:40
Hop on, parking hotel Crown Plaza (Antwerpen)
 
11:00 – 13:00
Bezoek Museum Voorlinden, Wassenaar - met rondleiding
Museum Voorlinden is een Nederlands particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst op het Landgoed Voorlinden te Wassenaar in Zuid-Holland. De erin ondergebrachte kunstverzameling van Joop van Caldenborgh staat bekend als de Caldic Collectie, de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland. Het goed is veertig hectare groot en ligt tussen Wassenaar en de duinen van de Noordzeekust. Het gebied wordt gekenmerkt door bos, waterpartijen en weide.
  • Jonas Wood's schilderijen van het hedendaagse Amerikaanse leven vervagen de grenzen van de figuratie en abstractie. Een veelheid van vormen, kleuren en geometrische patronen. Wood's schilderij tonen een sterke betrokkenheid bij de kunstgeschiedenis. Dat varieert van kubisme tot pop met een desoriënterend gevoel van ruimte. De schilderijen en werken op papier vertonen overlappende structuren en desoriënterende  ruimtes. Zijn werken roepen herinneringen op aan werken van  Matisse en Hockney, met hun vervormde groene kamers. In tekeningen, collages, aquarellen en schilderijen, toont hij contouren van potten en vazen ​​in een frame – interieur, schepen tegen neutrale achtergronden, een uitgestrekte groene golfbaan, een koraalrif met exotische vissen, een weelderige tuin, een schildersatelier. Allen scènes die abrupt eindigen bij de parameters van het object. Jonas Wood werd geboren in 1977 in Boston, Massachusetts. Momenteel woont en werkt Wood in Los Angeles, Californië.
  • Shio Kusaka werd geboren in 1972 in Japan. Ze maakt delicaat porselein en keramiek in Los Angeles. Wood en Kusaka beïnvloeden elkaars werk. De schilderijen van Wood tonen vaak Kusaka en haar de keramische vormen en in de keramiek van Kusaka ziet men patronen die voorkomen in de schilderijen van haar partner. Beide houden ze van imperfecties. Haar potten zijn nooit helemaal rond of symmetrisch. Ze werkt samen met haar partner Jonas Wood in een studio in Culver City. Kusaka is beïnvloedt door het Chinees, Grieks Japanse aardewerk. Ze had zelf nooit gedacht dat ze een kunstenaar zou worden. Ze maakte volgens haar ‘potten’.
13:00 – 15:00
Lunch in restaurant, Museum Voorlinden
 
15:30 – 16:00
Bezoek Gemeentemuseum, Den Haag - met rondleiding
  • ‘Julio Gonzalez en Pablo Picasso’ | In deze tentoonstelling is aan de hand van Julio González’ beste werken zijn persoonlijke ontwikkeling te zien: van metaalbewerker in de werkplaats van zijn vader in Barcelona tot avant-gardistisch beeldhouwer in Parijs. Tegelijkertijd is deze tentoonstelling een verhaal over vriendschap en inspiratie. De samenwerking met Picasso (1928–1932) die voor beide kunstenaars nieuwe deuren opent, wordt uitvoerig belicht in het meest prominente tentoonstellingsgebied en daarnaast wordt op verschillende specifieke plekken in de tentoonstelling een link naar hun bijzondere vriendschap gelegd. Tevens wordt González’ relatie met Constantin Brancusi, Pablo Gargallo en Hans Hartung (die tevens zijn schoonzoon was en enige tijd zijn nalatenschap beheerd heeft) aangehaald.
  • 'Mondriaan en De Stijl' | Met maar liefst 300 kunstwerken heeft het Gemeentemuseum Den Haag ’s werelds grootste collectie Mondriaans. Bovendien heeft het museum een van de grootste De Stijl-collecties ter wereld. De kunstenaars van De Stijl, de kunstbeweging waar Mondriaan enkele jaren actief deel van uitmaakte, hebben de moderne kunst, architectuur en vormgeving op zijn grondvesten doen schudden. Na Rembrandt, Vermeer en Van Gogh, geldt deze groep van visionairen als een van Nederlands belangrijkste bijdragen aan de internationale kunst. De tentoonstelling Mondriaan & De Stijl neemt u mee in hun wereld.
 
16:15 – 17:15
Atelierbezoek Navid Nuur, Den Haag
De wijze waarop Navid Nuur (°1976 Teheran) zich tot materiaal, de ruimte om hem heen, en zijn observaties daarin verhoudt, is bijna devoot te noemen. De aandacht voor details en de zorgvuldige afstemming van de verschillende onderdelen van een werk of een tentoonstelling maken dat je als toeschouwer deelgenoot wordt van een ‘inwendige’ wereld. In Nuurs werk wordt – hoewel het er op het eerste zicht zeer ‘conceptueel’ uitziet - een zeer persoonlijke beeldproblematiek zichtbaar waarin de vraagstelling centraal staat. Wat Nuur gemeen heeft met de conceptuele kunstenaars uit de jaren zestig, is de relatie tussen concept en vorm. De vorm is bij hem echter niet vanzelfsprekend resultaat van de idee, maar komt tot stand middels een subjectief programma van eisen of regels waarin de intuïtie de boventoon voert. Navid Nuur hanteert begrippen die te maken hebben met een tijdelijke tussentoestand, die zijn werk situeert tussen de toeschouwer en een vaak abstract fenomeen, zoals licht, energie, lucht of 'restruimte'. Nuurs vormentaal en betekenisgeving zijn in principe dus puur procesmatig. 
 
19:50
Hop off, parking hotel Crown Plaza (Antwerpen)
20:30
Aankomst aan S.M.A.K.
 
 
Prijs (bus, toegangstickts + rondleidingen): toegang Voorlinden: €70,00
Reserveer snel: info@vriendensmak.be of 09 2407625.
Gelieve uw inschrijving te respecteren. Dit om zoveel mogelijk leden te kunnen laten aansluiten. Laattijdige annuleringen worden niet terugbetaald.
 

in categorie: Vrienden v/h S.M.A.K.