Is deze mail niet leesbaar? Klik hier.
 


BEZOEK S.M.A.K.  /   TENTOONSTELLINGEN  /   CONTACT
 
Nog tot 14.02.2016
Lopende tentoonstellingen
 
 

Uit de Collectie | SOL LEWITT
11.04.2015... 14.02.2016

Drawing | THE BOTTOM LINE
10.10.2015… 31.01.2016

Ayşe Erkmen & Ann Veronica Janssens
A

31.10.2015… 14.02.2016

Lees meer
 
 
23.02...08.05.2016
Uit de Collectie
 
 

SCHENKING KORAKRIT ARUNANONDCHAI
LETTERS TO CHANTRI #1

The lady at the door/The gift that keeps on giving (feat. boychild)

Het multimediale oeuvre van Korakrit Arunanondchai (°1986, Thailand) gaat in essentie over gelijkenissen en verschillen tussen de oosterse en de westerse cultuur. Zijn werk benadrukt dat cultuurbepalende tradities in de actuele kunstcontext een nieuwe invulling krijgen. Alles wordt er kosmopolitisch. Er zijn geen grenzen meer. En dit zowel tussen de kunstdisciplines onderling, als tussen kunst en realiteit. Schenking Korakrit Arunanondchai is het derde deel van een reeks presentaties rond recente schenkingen aan S.M.A.K.

Uit de Collectie | NIEUW

S.M.A.K. toont collectiestukken die in de voorbije jaren hun weg naar de collectie hebben gevonden. 

Met onder meer Kai Althoff, Kader Attia, Nairy Baghramian, Gerry Bibby, Ricardo Brey, Michael Dean, Stefaan Dheedene, Zvi Goldstein, Mario Garcia Torres, Loek Grootjans, Hamza Halloubi, Surasi Kusolwong, Alicja Kwade, Klara Liden, Ivo Provoost & Simona Denicolai, Meggy Rustamova, Michael Sailstorfer, Nedko Solakov, Adam Vačkář, Rinus Van de Velde en Jan Van Imschoot.
 

 

Lees meer
 
 
05.03… 05.06.2016
Michael Buthe & Rinus Van de Velde
 
 

MICHAEL BUTHE
RETROSPECTIEVE


Michael Buthe (°1944 - +1994, Duitsland) was erg geboeid door buiten-Europese culturen. Uitgaand van de Duitse informele schilderkunst plaatste hij tegenover het koele Amerikaanse minimalisme weelderigheid en sensualiteit. Hij verdiepte zich in zowel spirituele als maatschappelijke kwesties. Buthes werk getuigt boven alles van een ongekende artistieke vrijheid. Dit maakt hem bijzonder relevant voor de kunstenaars na hem en breder. De retrospectieve omvat assemblages, collages, schilderijen en de installatie Taufkapelle mit Papa und Mama (1984), een van de hoogtepunten uit de S.M.A.K.-collectie. I.s.m. met Kunstmuseum Luzern en Haus der Kunst München.
 
RINUS VAN DE VELDE

Rinus Van de Velde (°1983, België) tekent zichzelf als acteur in een ingebeelde kunstenaarsbiografie. Hij construeert die op basis van gevonden foto’s of foto’s van door hem geënsceneerde taferelen. Teksten bij de grote, gedetailleerde beelden bieden context. De tekeningen zien er virtuoos, direct, licht en cool uit. Maar al snel ontdek je onderliggende lagen: scherpe ironie, vrije verbeelding en een grote gevoeligheid. Van de Velde tekent met houtskool. Zo kan hij snel en in een consequente stijl werken en komt het documentaire karakter van zijn werk het best tot uiting. Voor S.M.A.K. maakt de kunstenaar een nieuwe reeks tekeningen.

 

Lees meer
 
 
Voorjaar 2016
Marcel Broodthaers
 
 

TROIS POUR M.B.

2016 is het jaar van Marcel Broodthaers. Op 28 januari vallen zijn geboorte- en sterfdag op een en dezelfde dag en viert S.M.A.K. dit bijzondere gegeven intussen als jaarlijks ritueel met de Tekenacademie Marcel Broodthaers. Begin 2016 opent in het New Yorkse MOMA rond Broodthaers een retrospectieve die later naar Madrid en Düsseldorf reist. Enkele sleutelwerken uit de S.M.A.K.-collectie reizen mee. Met de overige kunstwerken van Broodthaers uit de museumcollectie creëert S.M.A.K. enkele kleinere presentaties. In nauwe samenwerking met kunstenaars en externe curatoren die elk op hun manier een opmerkelijke band met Marcel Broodthaers hebben.
 

 
 
28.05… 04.09.2016
Invisible Beauty & Lee Kit
 
 

INVISIBLE BEAUTY
Paviljoen van Irak | La Biennale di Venezia


Invisible Beauty is ontwikkeld voor het Iraaks Paviljoen van de Biënnale van Venetië in 2015. I.s.m. de Ruya Foundation selecteerde Philippe van Cauteren fotografen Latif Al Ani en Akam Shex Hadi, performancekunstenaar Rabab Ghazoul, keramist en beeldhouwer Salam Atta Sabri en schilder Haider Jabbar. Vanaf mei 2016 plant S.M.A.K. een museale vertaling van dit initiatief.

 

De tentoonstellingstitel verwijst naar de onverwachte inhoud van de werken, naar de onzichtbaarheid van kunstenaars uit Irak en de diaspora op de internationale scène en naar de vele benaderingswijzen voor kunst die werd gecreëerd in een land dat een juk torst van oorlog, genocide, mensenrechtenschendingen en de recente doorbraak van ISIS. Door de systematische vernieling van Iraks cultureel erfgoed is het belangrijker dan ooit om te focussen op kunstenaars die in het land blijven werken.

LEE KIT

De kunst van Lee Kit (°1978, China) opent een poëtische zone tussen sculptuur, schilderij en object, die in haar fragiliteit de kunstenaars jeugd en leven in de hybride cultuur tussen Azië en Europa weerspiegelt. In zijn schilderijen op picknickdekens, tafelkleden en keukenhanddoeken, gecombineerd met readymades en video’s, verwerkt hij elementen uit de taal en de popmuziek. Hoewel Lee Kits werk de sfeer uitademt van dagelijkse huiselijkheid, drukt hij er zijn visie mee uit op maatschappelijke en politieke situaties. Op een zachte manier levert de kunstenaar kritiek op het overmatig streven naar efficiëntie in tijden van snelle economische groei. Voor S.M.A.K. ontwikkelt Lee Kit een installatie uit oud en nieuw werk.

Lees meer
 
 
25.06… 30.10.2016
Zvi Goldstein & Coming People 2016
 
 

ZVI GOLDSTEIN

Zvi Goldstein (°1947, Roemenië) is een beeldhouwer en auteur die werkt vanuit Jeruzalem. In de jaren ’70 brengt hij de complexiteit van een geglobaliseerde wereld onder de aandacht in relatie tot het hybride karakter van identiteit. Aanvankelijk past Goldstein technieken toe uit de conceptuele kunst in foto’s, films, klankinstallaties en teksten. Later creëert hij sculpturen geïnspireerd op structuren uit westerse en andere culturen. Zvi Goldstein ziet zijn werken als visuele metaforen die, in combinatie met theoretische teksten, aanzetten tot discussie. Rond 2000 stopt hij met het maken van beeldende kunst. Hij publiceert twee boeken: On Paper (2004), een relaas van zijn reizen naar afgelegen gebieden, en Room 205 (2013), een gedicht rond zijn idee over cultuur.  

COMING PEOPLE 2016

In 2016 slaan S.M.A.K. en de Vrienden v/h S.M.A.K. voor de 7de keer de handen in elkaar om jong talent uit Belgische kunstacademies een platform te bieden. Om de twee jaar krijgen pas afgestudeerden de kans om hun werk voor te stellen aan een internationale jury die een selectie maakt voor een museale groepstentoonstelling. Door het werk van beloftes van eigen bodem te presenteren voor een breed publiek, wil Coming People een brug creëren tussen de academies en het professionele veld. Elke kunststudent die in 2015 of ‘16 afstudeert, kan deelnemen door te reageren op de open oproep die in het voorjaar van 2016 wordt gelanceerd.

 

Lees meer
 
 
24.09.2016… 08.01.2017
Christoph Büchel
 
 

CHRISTOPH BÜCHEL

Christoph Büchel (°1966, Zwitserland) realiseert politiek geladen video’s en conceptuele interventies en installaties. Globale kwesties zoals sociale ongelijkheid, politieke onrechtvaardigheid, burgerlijke hypocrisie en religieus conservatisme vertaalt hij in levensechte projecten waarbij de grens tussen fictie en realiteit vertroebelt. Tijdens de S.M.A.K.-tentoonstelling TRACK (2012) organiseerde Büchel in Gent een druk besproken affichecampagne en een dagarbeidersmarkt voor werkzoekenden zonder verblijfsvergunning. Ze vormden het eerste deel van een project waarin de kunstenaar het Belgisch Koninkrijk en zijn koloniaal verleden onder de loep neemt. In 2016 komt Büchel naar S.M.A.K. terug om er deel twee te ontwikkelen.

Lees meer
 
 
19.11.2016… 26.02.2017
Nairy Baghramian
 
 

NAIRY BAGHRAMIAN

De Duitse beeldhouwster Nairy Baghramian (°1971, Iran) wil ons bewustmaken van strategieën die de productie, presentatie en waarneming van kunst bepalen, en van de rol van de kijker bij het creëren van waarde rond kunst. Daarvoor ontmantelt ze bestaande vormen en concepten uit de beeldhouwkunst en hercombineert ze die met principes uit design of mode. Ze balanceert hierbij tussen functionaliteit en presentatie, decoratie en gebruiksvoorwerp, geheugen en lichamelijkheid. S.M.A.K. is van plan om deze tentoonstelling te ontwikkelen in samenwerking met het Museum der Moderne in Salzburg en Walker Art Center in Minneapolis.
 

Lees meer
 
 
Data & privacy interesses Word lid van de Vrienden v/h S.M.A.K.
 
Met de steun van:
 
Stad Gent Vlaamse Overheid Jan De Nul Degroof Petercam Electrabel
Nationale Loterij Agilitas ACLA Fondation Willame
De Standaard Klara H-Art La Libre
ICR Speedwell Europalia Romanian Government BXL Centrale
 
 
 
Facebook Twitter Instagram
Copyright © 2019 S.M.A.K.     Contact     Schrijf je uit    Update voorkeuren     Disclaimer