Artist talk met Jockum Nordström & Michaël Borremans

18.Jan.19
Jockum

S.M.A.K., ZENO X BOOKS, HANNIBAL, KOENIG BOOKS en nodigen u van harte uit op de artist talk & boekvoorstelling van JOCKUM NORDSTRÖM - ‘For the Insects and the Hounds’ Collages and Sculptures 2014–17  

“Insecten boeien me enorm, net zoals een sterrenhemel: een heel universum dat vlakbij is, maar dat we niet echt begrijpen. Kleine figuurtjes, een soort aliens, waar we op geen enkele gesofisticeerde manier bij kunnen. Het is frustrerend. En ze zijn prachtig. Sommige zijn zelfs bijzonder goed gekleed.” - Jockum Nordström

PROGRAMMA:

  • Artist talk met Jockum Nordström & Michaël Borremans
  • Nu vrijdag 18 januari 2019 vanaf 18.30 uur - Signeersessie start om 19.30 uur
  • Adres: S.M.A.K. Stedelijk Museum voor Actuele Kunst - Jan Hoetplein 1, 9000 Gent

Jockum Nordström (1963) is een Zweedse kunstenaar die tot de diepere lagen van het dagelijkse leven doordringt met nauwgezette, vaak surrëel en absurd lijkende collages, grafiettekeningen en kleine sculpturen. Hij laat zich onder meer inspireren door jazz, volkslegendes, outsiderkunst en architectuur en creëert nieuwe werelden van grenzeloze verbeelding en creativiteit, balancerend tussen poëzie en wreedheid. Door Vogue werd hij uitgeroepen tot “Rock star of the Stockholm art scene”.

Het mysterieuze universum van Nordström zweeft tussen zeer herkenbaar en extreem bevreemdend. Het wordt bevolkt door allerlei figuurtjes en objecten: kikkers, insecten, schaaldieren, schepen, piano’s, naakte lichamen, mannetjes met veel te grote hoeden... Hij brengt ze intuïtief samen en laat ze zelf een stukje van hun verhaal vertellen, als waren ze stuk voor stuk een still uit een film. Hun verhalen zijn elegant, maar wringen tegelijk.
Op het eerste gezicht lijken Nordströms werken kinderlijk naïef en onschuldig, maar wie langer kijkt, ontdekt hoe ontwrichtend en zorgwekkend ze zijn. Met veel charme lokken ze de blik van de kijker, die daarna geconfronteerd wordt met hun sinistere en soms gewelddadige ondertoon.
Dit boek brengt een overzicht van het veelzijdige werk dat Nordström maakte tussen 2014 en 2017. Met een interview door Katarina Wadstein MacLeod.
Gerealiseerd in samenwerking met Zeno X Gallery en König Books.

EXPO - OPENING:
Groepsexpo met o.a werk van Jockum Nordström vanaf zaterdag 19 januari 2019.
Opening vanaf 14 uur tot en met 18 uur. Extra signeersessie start om 16 uur.
Adres: Zeno X Gallery - Godtsstraat 15 - 2140 Antwerpen- Borgerhout
Pers kan zich aanmelden via t: +32 3 216 16 26 of info@zeno-x.com

BOEKINFO:
Formaat: 28 x 22 cm - 182 pag. - incl. 5 uitslaanders - Hardcover in sleeve – tweetalige editie Engels-Zweeds
Prijs: €49 - ISBN 978 94 9267 787 7 - Vanaf 21 januari 2019 in de boekhandel.
Verkrijgbaar in de boekhandel & via www.uitgeverijkannibaal.be

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by