Screening ‘Let Your Mind Be Your Bed’ met Bjarne Melgaard en Ulrike Lindmayr

i
Film still 'Let Your Mind Be Your Bed' by Bjarne Melgaard

S.M.A.K. is verheugd Bjarne Melgaard’s recente filmproject ‘Let Your Mind Be Your Bed’ te tonen. De screening wordt gevolgd door een gesprek tussen de kunstenaar en Ulrike Lindmayr*. 

De vier protagonisten van dit experimentele poppenspel zijn gebaseerd op de vroegtijdig overleden New Yorkse auteur Kathy Acker en Melgaards ouders en zus. Ackers baanbrekende literatuur die impulsen uit de punkwereld, het postmodernisme en een sex-positief feminisme verenigt, voedt de onderlinge verhoudingen en dialoog. ‘Let Your Mind Be Your Bed’ werd initieel opgevoerd als een live poppenspel in Performance Space 122 in New York, als onderdeel van de groepstentoonstelling ‘Kathy Acker: Who Wants to Be Human All the Time’ (2018) die werd georganiseerd door Bjarne Melgaard en Jenny Schlenzka en die een globale herwaardering van Ackers nog te weinig erkende erfenis voorstond.

Bjarne Melgaards beginjaren als kunstenaar zijn sterk verbonden met de geschiedenis van S.M.A.K. Melgaard toonde werk in twee belangrijke tentoonstellingen, namelijk ‘De Rode Poort’ (1996) en ‘De Opening’ (1999). In de hoogdagen van het neo-conceptualisme uit het midden van de jaren 1990 brak Melgaard door met van begeerte en seksualiteit doordrongen schilderijen, sculpturen en installaties die de grenzen van het toelaatbare en de heersende moraal onderzoeken. Zijn werk ‘Moon over Islam’ wordt momenteel opnieuw getoond in de tentoonstelling ‘Highlights for a Future, De Collectie (I)’.

Praktische informatie

  • Donderdag 26 september 2019 - 19:30.
  • Toegang is gratis.
  • Graag reserveren via reservation@smak.be.
  • In Engels.

* Ulrike Lindmayr (°1962) werkte in Wenen als redacteur voor internationale kunsttijdschriften en dagbladen. Daarnaast was ze ook tentoonstellingsmaker en coördinator voor verschillende instellingen in binnen- en buitenland, en was enkele jaren adviseur van de Vlaamse overheid voor kunst in de publieke ruimte. Ze is mede-oprichtster van het non-profit centrum 'LLS 387. Ruimte voor actuele Kunst' te Antwerpen en nam van 2007 tot 2017 de artistieke leiding waar. Ze organiseerde in 2010 een gesprek en performance met Bjarne Melgaard naar aanleiding van de publicatie van zijn novel ‘Untitled Novel’  (2010).

in categorie: Artist Talks