Erfgoeddag ‘Hoe maakt u het’?

foto Kurt Stockman
i
foto Kurt Stockman
Foto Oliver Donnet
i
Foto Oliver Donnet
Foto Oliver Donnet
i
Foto Oliver Donnet

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Er is voor elk wat wils: van rondleidingen voor families tot zelf restaurator worden in ons tijdelijk restauratie-atelier.

Instaprondleiding De Collectie (1) | Highlights for a future

Samen met een gids ga je op ontdekking door de collectie van het S.M.A.K. In deze instaprondleiding krijg je antwoord op je vragen, zoals ‘hoe maakte de kunstenaar dit werk’ en ‘kan mijn kleine zusje dat ook’? De gids zal je uitleg geven over het vakmanschap in de actuele kunst en toelichten welke materialen en technieken de hedendaagse kunstenaar gebruikt.

Praktisch:

  • Zondag 28 april  2019 om 11:00 en om 15:00 (duur: 90 min.).
  • Inschrijven via reservation@smak.be (max. 20 p. per rondleiding).

Interactieve familierondleiding

Samen met een gids ontdek je de collectietentoonstelling aan de hand van een selectie kunstwerken van (inter)nationale kunstenaars. De gids daagt je uit met spannende opdrachten om je te verdiepen in de wereld van de kunstenaar van vandaag. Samen met je familie probeer je een paar doe-activiteiten uit en ga je aan de slag met materialen die kunstenaars ook gebruiken.

Praktisch:

  • Zondag 28 april  2019 om 10:30 en om 14:30 (duur: 90 min.).
  • Inschrijven via reservation@smak.be (max. 20 p. per rondleiding).

Workshop ‘Hoe maken onze kunstwerken het?’

De restauratie-afdeling van S.M.A.K. kent een belangrijke plaats binnen onze collectiewerking. Via een bondige presentatie krijg je antwoord op enkele vragen: wat betekent het om voor een kunstwerk te zorgen dat niet uit duurzaam materiaal bestaat? Welke uitdagingen heeft een restaurator in hedendaagse kunst? Hoe ziet zijn/haar dagelijks werk eruit?

Daarna ga je via een korte workshop een specifieke restauratiebehandeling uitvoeren, geïnspireerd op het werk ‘Wirtschaftswerte’ van Joseph Beuys. Je gaat als deelnemer zelf aan de slag met onze conservatie- en restauratietechnieken.

De workshop wordt begeleid door Rebecca Heremans (papierrestaurator), Charlotte Bouteligier (textielrestaurator) en Frances Berry (houtrestaurator).

Praktisch:

  • Zondag 28 april  2019 om 14:00 Inschrijven via reservation@smak.be (max. 25 p. per workshop).
  • Zondag 28 april 2019 om 15:30 (duur: 45 min.). Inschrijven via reservation@smak.be (max. 25 p. per workshop).
  • Aanmelden doe je aan de balie. Daar komen de restauratoren je ophalen om je mee te nemen naar het tijdelijke publiek restauratie-atelier.

Maak je eigen rondleiding (met gouden gids)

De onderstroom voor deze tentoonstelling is de evolutie van de kunstgeschiedenis. Aan de hand van de klassieke en minder klassieke thema’s worden de werken opgesteld en via die associaties kan de bezoeker zich laten leiden. Anderzijds word je als bezoeker ook uitgenodigd om zelf op zoek te gaan naar nieuwe en/of eigen verbanden. Ga de uitdaging aan om een eigen parcours uit te stippelen met je favoriete werken en stel zelf je persoonlijke rondleiding samen. Onze gouden gidsen helpen je graag op weg.

Praktisch:

  • Deze digitale wandeling door de collectie van het S.M.A.K. kan nadien gedeeld worden via de sociale media.
  • Doorlopend van 11:00 tot 17:00.

Ontdekkingstocht met het gezin

Met het ontdekkingstochtboekje in de hand ontdek je de tentoonstelling 'De Collectie (1) ) | Highlights for a Future' en verdiep je je op speelse wijze in de collectiewerken van het museum. Aan de hand van leuke doe-opdrachten word je uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan in de museumzalen.

Praktisch:

  • Doorlopend van 10:00 tot 18:00.

in categorie: Met kinderen