Festival van de Gelijkheid | Pennen van hoop

1.Dec.16 tot 3.Dec.16
Van hier tot daar tekenen

Het S.M.A.K. en Amsab-ISG brengen op het Festival twee bijzondere collecties van tekeningen samen.

Afgelopen jaar organiseerde S.M.A.K. een serie tekenworkshops in verschillende opvangcentra voor pas aangekomen vluchtelingen in België. Zowel volwassenen als kinderen werden uitgenodigd om vrij te tekenen. Een kleine selectie van de tekeningen die in deze workshops zijn ontstaan zijn uiteindelijk verzameld in het boek 'Van Hier Tot Daar'. De opbrengst van dit boek gaat volledig naar het Rode Kruis-Vlaanderen die er artistieke ateliers in de kampen mee zal financieren. Het boek kan je tijdens het festival kopen in Vooruit en ook aan de balie van S.M.A.K.

Amsab-ISG herbergt een unieke collectie van kindertekeningen uit de Spaanse Burgeroorlog. Niños de la guerra die in in Barcelona verbleven, nadat ze geëvacueerd waren uit o.a. Madrid en Valencia. De pennentrekken en kleurvlakken zijn bijna 80 jaar oud, maar boeten in hun helderheid amper aan kracht in. De tekeningen komen bijna allemaal uit het archief van de bekende socialistische politicus Camille Huysmans (1871-1968). Hoe ze bij hem terechtkwamen, is minder duidelijk.

We brengen deze twee collecties voor de eerste keer in dialoog met elkaar. Samen geven de tekeningen een uniek beeld van mensen die het slachtoffer zijn geworden van historische ontwikkelingen. Waar woorden tekortschieten bewijst het tekenen zijn universele kracht. De tekeningen schetsen niet alleen de tijdsgeest, ze geven ook een inzicht in de ervaringen en de emoties van de makers.

Praktisch

  • Do 01/12 13:00-22:00
  • Vr 02/12 13:00-22:00
  • Za 03/12 13:00-22:00
  • In Foyer Domzaal van Vooruit
  • Meer informatie op website Festival van de Gelijkheid
Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by