Opening tentoonstellingen || Charbel-joseph H. Boutros | Museum for a Small City | Uit de Collectie: Panamarenko

Richard Venlet, Museum for a Small City, video still
i
Richard Venlet, Museum for a Small City, video still
Charbel-joseph H. Boutros Dead Drawing, 2011, mixed media, 12,8 x 11 x 1 cm Foto: Charbel-joseph H. Boutros, Collection S.M.A.K.
i
Charbel-joseph H. Boutros Dead Drawing, 2011, mixed media, 12,8 x 11 x 1 cm Foto: Charbel-joseph H. Boutros, Collection S.M.A.K.
Panamarenko The Aeromodeller, ed. 40/75, 1972, offsetlithografie en kleurpotlood op papier, h. 98.5 cm x b. 83 cm
i
Panamarenko The Aeromodeller, ed. 40/75, 1972, offsetlithografie en kleurpotlood op papier, h. 98.5 cm x b. 83 cm

Je bent van harte welkom op de opening van drie nieuwe tentoonstellingen in S.M.A.K. op vrijdag 7 februari 2020 vanaf 20:00.

Uit de Collectie | Panamarenko (werken op papier)
Van bij de oprichting van het Museum voor Hedendaagse Kunst in 1975 was Panamarenko een sleutelkunstenaar voor het museum. Niet toevallig was de eerste aankoop voor de collectie het werk ‘Deltavliegtuig P-1 Piewan’ (1975). In 1980 werd met de aankoop van 'The Aeromodeller' (1969 – 1971) ook het magnum opus van de kunstenaar aan de collectie toegevoegd. Samen met tal van andere sculpturen en tekeningen vormen deze werken een coherent ensemble dat gerust als een van de hoekstenen van de S.M.A.K.-collectie beschouwd mag worden. Vanaf 8 februari 2020 presenteren we een selectie van werken op papier die een dieper inzicht geven in het realisatieproces dat aan zijn kunstwerken vooraf ging.  

Museum for a Small City | Richard Venlet
Een jaar lang zal het werk ‘Museum for a Small City’ (2015) van Richard Venlet (°1964, Hamilton, Australië) in S.M.A.K. opgesteld worden. Het geabstraheerde ontwerp, geïnspireerd op een ongerealiseerd museumproject van Mies van der Rohe, functioneert tegelijk als platform voor collectiewerken en kunsthistorisch onderzoek én als plek waar in dialoog zal worden gegaan over hedendaagse museumwerking. Richard Venlet zal uit de collectie en het omvangrijke archief van S.M.A.K. nieuwe opstellingen formuleren. Deze materiële presentaties worden aangevuld met performances en een lezingenprogramma, waaronder de ‘Curatorial Lectures’ in samenwerking met de opleiding Curatorial Studies bij KASK/School of Arts van HoGent.

PERFORMANCE ULA SICKLE 
Vrijdag 7 februari 2020 om 20:30 en op zondag 9 februari om 15:00.

Charbel-joseph H. Boutros
Charbel-joseph H. Boutros (°1981, Bikfaya, Libanon) werd geboren tijdens de Libanese burgeroorlog. De politieke geschiedenis van zijn thuisland en latent aanwezige angsten in de huidige samenleving zijn nooit ver weg in zijn werk. De installaties, de sculpturen en het videowerk van Boutros ogen eenvoudig maar zijn conceptueel altijd complex. Het zijn delicate werken die ons op een poëtische, soms ook melancholische manier attent maken op de tussenruimtes in het dagelijkse leven. Het werk van Charbel-joseph H. Boutros was al te zien in S.M.A.K. tijdens de overzichtstentoonstelling ‘De Collectie (1) | Highlights for a Future’. Deze tentoonstelling is zijn eerste soloproject in een Belgisch museum.

Praktisch

  • Vrijdag 7 februari 2020 - tussen 20:00 en 23:00.
  • Gratis toegang.
  • Napraten doe je in het museumcafé.

in categorie: Evenement