[performance] Amnesia | Melati Suryodarmo

In het kader van EUROPALIA INDONESIA worden er tal van performances georganiseerd tijdens Performance Klub. Melati Suryodarmo creëert een ruimte vol mysterie in een vijf uur durende performance. 

Melati Suryodarmo (°1969, Solo, Indonesië) woont en werkt in Indonesië. Haar performances behandelen de relatie tussen het menselijk lichaam, de cultuur waartoe het behoort en de omgeving waarin het leeft. De kunstenaar vertaalt culturele, sociale en politieke thema’s in langdurige performances die steunen op haar fysieke en psychologische aanwezigheid. Daarbij gebruikt ze tijd om spanning op te bouwen en creëert ze door één of meerdere acties te herhalen een non-verbale taal van elementaire emoties.

Melati Suryodarmo behaalde een diploma internationale relaties aan de Universiteit van Bandung (UNPAD) in Indonesië voor ze naar Duitsland trok om dans te studeren bij Butoh-danser Anzu Furukawa en performancekunst bij Marina Abramovic. Ze studeerde af als Master of Fine Arts aan de Universiteit van Braunschweig. Intussen voerde Suryodarmo performances op over de hele wereld, onder meer op het Internationale Festival van de Hedendaagse Dans van de Biënnale van Venetië (2007), eBent festival (Barcelona, 2007), AccionMAD! (Madrid, 2006) en Videobrasil International Electronic Art Festival (São Paolo, 2005). Sinds 2007 organiseert ze het jaarlijkse Performance Art Laboratory Project voor het interdisciplinair kunsteninstituut Padepokan Lemah Putih in Solo, Indonesië. Melati Suryodarmo is daarnaast ook artistiek directeur van de Jakarta Biënnale 2017.

[performance] Amnesia  – zondag 03.12.2017 – 11:00 tot 16:00
Het leven dat we leiden is beperkt in de tijd. We zitten onze tijd uit maar kunnen niet vermijden dat onze lichamen de historische bagage dragen van onze oorsprong, ons land en onze families. Allen die bewust afstand willen nemen van hun band met het verleden ondervinden grote moeilijkheden op hun zoektocht naar betekenis en identiteit. Gebeurtenissen uit het verleden moedwillig of met geweld verborgen houden, kan ertoe leiden dat we onze houvast verliezen en kan ons verhinderen onszelf te vinden. Bij het neerschrijven van geschiedenis zijn er altijd zoveel gegevens, gebeurtenissen en menselijke relaties die onaangeraakt blijven of worden achtergelaten. Maar onze versnipperde geheugens zullen keer op keer proberen om deze vergeten fragmenten terug in elkaar te passen.

In Amnesia betreedt Melati Suryodarmo als persoon en als lichaam de kamer van het verleden. Ze naait, telt, markeert verborgen feiten, gevoelens van uitgewiste en vergeten lichamen die, ondanks alles, nog bestaan. Tijdens deze vijf uur durende performance creëert de kunstenaar een ruimte vol van mysterie.  Op een zeer persoonlijke manier kunnen we er omgaan met de geschiedenis van onze eigen mensen en, als vergeetachtige lichamen, het stof van onze versnipperde herinneringen en gevoelens herverzamelen.

*vrije vertaling naar een tekst van de kunstenaar*

in categorie: Performance