[Performance] My Life as A Drawing Teacher: On Art and Activism | Moelyono

In het kader van EUROPALIA INDONESIA worden er tal van performances georganiseerd tijdens Performance Klub. Moelyono houdt een lezing-workshop als performance en vertelt verhalen over voorbije en komende projecten. Hij verduidelijkt de rol die kunst kan spelen in een maatschappij in ontwikkeling.

Moelyono (°1957, Tulung Agung, Java) werkt als kunstenaar, leraar en auteur. Hij is vooral bekend voor zijn artistiek-educatieve projecten met dorpsgemeenschappen op het Indonesische platteland. Geïnspireerd door de ‘pedagogie van de onderdrukten’ van de Braziliaanse onderwijshervormer Paulo Freire, trok hij de afgelopen dertig jaar van dorp tot dorp om er workshops te organiseren voor de plaatselijke bevolking. Zijn participatieve kunst noemt hij ‘seni rupa kerja’, wat ruwweg betekent: beeldende kunst in actie; nuttige, stimulerende kunst. Met zijn holistische opvoedingsmethode, die steunt op geweldloosheid, zelfredzaamheid en respect voor alle leven, tracht Moelyono er het politieke, sociale en economische bewustzijn van de deelnemers aan te scherpen.

Moelyono’s workshops beginnen vaak met het maken van tekeningen. ‘Pak Moel Guru Nggambar’, Pak Moel de tekenleraar, is de naam die de kinderen hem gaven. Volgens de kunstenaar kan iedereen cultuur creëren. Ieder kind kan tekenen. Tekenen is eenvoudig, plezierig, een fijn spel en een goeie manier om vrienden te maken. Tijdens zijn tekenklassen zoekt Moelyono naar raakpunten binnen een gemeenschap, probeert hij zicht te krijgen op verborgen sociale problematieken en creëert hij ruimte die fysieke en mentale actie stimuleert. Kinderen zet hij bv. aan om via hun tekeningen in gesprek te gaan met hun ouders, grootouders en andere leden van de gemeenschap en zo nieuwe kennis op te doen.

Een concrete toepassing van Moelyono’s holistische pedagogie is de ‘draagbare school’, een eenvoudige zak in ongebleekt katoen die een set van educatieve spelletjes en instrumenten bevat die hij samen met de families maakt. De zak kan in huis worden ophangen, worden meegenomen naar het veld of gedeeld met de buren. Elk dorp en iedere gemeenschap kan met behulp van Moelyono’s educatieve set eigen onderwijs op maat ontwikkelen en de rijkdom aan lokaal potentieel aanspreken.

[Performance] My Life as A Drawing Teacher: On Art and Activism (2017) 14.12.2017 – 20:00 – 21:00
In het kader van Performance Klub houdt Moelyono een lezing-workshop als performance. Te midden van documentaire beelden en instrumenten die hij tijdens zijn activiteiten als leraar-kunstenaar gebruikt, vertelt hij verhalen over voorbije en komende projecten en verduidelijkt hij de rol die kunst kan spelen in een maatschappij in ontwikkeling.

in categorie: Performance