Richard Jackson in gesprek met SKaGen

26.Mei.19
Richard FRED DEBROCK

Richard Jackson, Valentijn Dhaenens en Clara van den Broek gaan in gesprek over het creatieproces van 'Till it's over'. Gemodereerd door theatercritica Els van Steenberghe.

De voorbije maanden ontvouwde zich een intense dialoog tussen beeldend kunstenaar Richard Jackson en theatercollectief SKaGen. Deze resulteerde in 'Till it’s over’, een voorstelling over burgeroorlog, tederheid en wraak.

Fragment uit een repetitieproces (16 januari 2019):

[…] We onderzoeken momenteel beelden van, en ingangen tot, het gegeven burgeroorlog. Deze keer willen we graag zonder tekst werken. We zijn benieuwd naar de impact die deze werkwijze kan hebben op onze gevoeligheid. Misschien kunnen we met onze lichamen dichter komen bij empathie. Het lichaam is naïef, kan niet liegen.[…]

Ondertussen praten we dagelijks met Richard Jackson. We sturen hem berichten terwijl hij slaapt, hij is aan de slag terwijl wij rusten. We treffen elkaar soms in wat voor ons de late namiddag is. Dan wisselen we ideeën, ervaringen, en gevoeligheden uit. Richard komt altijd verrassend uit de hoek. Zijn verbeelding daagt ons uit. We sturen hem beelden die ons bezig houden: stapels kleren uit de Rwandese burgeroorlog, een verlaten kind met een zak knuffels in Aleppo, een groep onderzoekers in isolerende witte pakken (ze bezoeken een rampgebied, hun pakken suggereren dat ze de verwoeste site niet willen beschadigen, en dat ze zich willen beschermen - beschermen tegen wat?).

Richard reageert verbeeldingsvol, en met veel humor. Hij spreekt over een cartooneske bom die een verfexplosie veroorzaakt. We bladeren door zijn oeuvre vol speels geweld, of gewelddadige speelsheid. Richard stuurde vannacht het bericht dat hij naar beelden van Picasso's Guernica aan het kijken is. Hij verhoudt zich tot de geschiedenis van zijn discipline.

De zachtheid van onze communicatie weerspiegelt de tederheid waarmee we dit thema willen aanvatten. Tederheid is één van onze ingangen tot het geweld dat we niet helemaal begrijpen. In een teder gebaar zit de nood aan tederheid besloten. Van waar komt die nood? Wat in onze lichamen heeft honger, wil getroost worden? Op welke manier is onze hand leeg, en wil ze in de streling een kloof overbruggen? […]

Praktisch:

  • Zondag 26 mei om 16:00
  • In Engels
  • Inschrijven kan via reservation@smak.be.
  • Toegang is gratis voor wie de voorstelling bijwoonde en met een museumticket. Een lezingenkaart geeft toegang tot meerdere lezingen of word Vriend v/h S.M.A.K. en bezoek het museum zo vaak je wenst.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by