S.M.A.K.-shelter | Echangeur-documentaire en gesprek met filmmakers

19.Aug.17
Echangeur 1

Met een uitgesproken interesse in het debat rond beelden van kolonialisme, reisden filmmaakster Anne Reijniers en onderzoeker Rob Jacobs naar Kinshasa en creërden ze ‘Échangeur’.

In samenwerking met het Congolese performance-festival Kinact werkten ze aan een documentaire over actieve representaties van het koloniale verleden. In ‘Échangeur’ bevragen jonge kunstenaars bestaande discours en scheppen nieuwe narratieven via artistieke performances.

In de straten van miljoenenstad Kinshasa verbeelden jonge Congolezen hun versie van het koloniale verleden. Rondom een lege sokkel die vroeger een Belgisch monument droeg, ontstaat een denkbeeldige stad waar archiefmateriaal, performances en hedendaags Kinshasa op elkaar inspelen. Deze film is de eerste uitkomst van een lopende uitwisseling tussen jonge Congolese en Belgische makers, die zich proberen te verhouden tot het koloniale verleden, door middel van artistiek werk.

Op zaterdag 19 augustus bezoeken filmmakers Anne Reijniers en Rob Jacobs de 'Verlust der Mitte’-tentoonstelling. Daarna tonen zij hun film, vertellen ze over het maakproces en delen zij hun ideeën over de tentoonstelling in een open gesprek.

Praktisch

  • Wanneer: zaterdag 19 augustus 2017
    • 16:00 - film wordt getoond in de discoruimte
    • 16:45 - aansluitend gesprek met Anne Reijniers en Rob Jacobs
  • Kostprijs: Toegangsticket S.M.A.K.
Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by