Trip naar Strombeek - Leuven - Lovenjoel VOLZET

19.Feb.22
Archivethumb LONG200006 INSTA Cuadra San Cristobal 001

Zaterdag 19 februari 2022

09:00

Vertrek aan S.M.A.K., in Gent

10:00 – 11:30

Rondleiding door curator Charlotte Crevits in CC Strombeek:

  • Rirkrit Tiravanija | Another Sunny Afternoon

Cc Strombeek presenteert ANOTHER SUNNY AFTERNOON, de eerste institutionele solotentoonstelling van Rirkrit Tiravanija in België. De kunstenaars toont een reeks nieuwe werken geïnspireerd door Marcel Broodthaers. Centraal in de tentoonstelling staat zijn bekende zeefdrukatelier waarbij het publiek gratis T-shirts kan maken en meenemen. Deze participatieve installatie is gebaseerd op Marcel Broodthaers zijn befaamde “La Salle Blanche” (1975). De slogans die voor de T-shirts worden gebruikt, zijn ontleend aan een persoonlijke notitie die Tiravanija maakte tijdens de installatie van zijn beroemde titelloze 1992 FREE-tentoonstelling in 303 Gallery in New York.

De Argentijnse kunstenaar Rirkrit Tiravanija (°1961, Buenos Aires) staat internationaal bekend om zijn sociaal geëngageerde werken waarbij het publiek en de sociale interactie die hij evoceert deel uitmaakt van het kunstwerk. Hij woont en werkt in Berlijn, New York en Chiangmai, Thailand.

12:00 – 13:30

Vrije lunch in de buurt van museum M

13:30 – 15:00

Rondleiding in Museum M, in Leuven:

Richard Long, een van de belangrijkste Britse kunstenaars, heeft de manier waarop we naar een sculptuur kijken veranderd. In zijn werk herschikt hij natuurlijke materialen zoals stenen en hout in oervormen die naar de kosmos en het universum verwijzen.

Long heeft vooral wandelen het medium van zijn kunst gemaakt, waarbij de natuur en verwilderde landschappen zijn belangrijkste inspiratie vormen. Tijdens zijn lange wandelingen overal ter wereld maakt hij vaak sculpturen onderweg, als sporen van doorgang en transformatie. Zijn werk in geometrische vormen benadrukt zowel de orde als de diversiteit van de kosmos. Ze kunnen gezien worden als metaforen voor het bestaan en zijn een neerslag van zijn ideeën over reizen, plaatsen, afstanden, tijd, ruimte en beweging.

Richard Long is zowel gefascineerd door hedendaagse ideeën als door de prehistorie. Hij hanteert klassieke geometrische vormen zoals lijnen en cirkels in relatie tot bergen, woestijnen, kustlijnen, graslanden, rivieren en sneeuwlandschappen. Vergankelijkheid is een belangrijk aspect van zijn werk in de natuur. Hij gebruikt voornamelijk ruwe vulkanische gesteentes, drijfhout, water, soms leisteen, naast zijn eigen voetstappen. Zijn modderwerken in binnenruimtes, gemaakt met zijn eigen handafdrukken, kunnen gezien worden als een verwijzing naar prehistorische grotschilderingen. Richard Long beschrijft elk van zijn afzonderlijke werken als eenvoudig, hoewel er toch complexiteit optreedt door de diverse media die hij gebruikt: fotografie, tekstwerken, sculpturen, publicaties, tekeningen en modderwerken.

Sir Richard Julian Long (°1945) is een Engelse kunstenaar die woont en werkt in Bristol. Hij studeerde aan de Saint Martin's School of Art in Londen. In 1976 vertegenwoordigde hij zijn land op de Biënnale van Venetië. Hij won verschillende prestigieuze prijzen en nam deel aan een indrukwekkende lijst van tentoonstellingen wereldwijd. Zijn werk is aanwezig in de belangrijkste publieke en private collecties.

15:30 – 16:30

Bezoek aan atelier, in Leuven:

17:00 – 18:00

Bezoek aan White House gallery, in Lovenjoel:

  • ‘Work on paper-show' met Haleh Redjaian, Lieven De Boeck, Dieuwke Spaans, Maria Kley & Stefan Serneels.

19:30

Terug aan S.M.A.K.


Prijs (busvervoer, toegangsticket M, rondleiding): 50 euro.

Reserveer jouw plaats via info@vriendensmak.be. De activiteit is enkel voor 'actieve' leden. Annuleringen vanaf 3 weken vóór datum worden niet terugbetaald.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by