Solliciteer voor postgraduaat Curatorial Studies aan KASK & Conservatorium, Gent

KASK

Elk jaar organiseert KASK - School of Arts van de Hogent meerdere keren een aanmeldingsprocedure voor het postgraduaat Curatorial Studies.

Curatorial Studies is het enige postgraduaat voor curatoren in België. Een uniek partnerschap tussen KASK & Conservatorium, Universiteit Gent, S.M.A.K. Gent en Kunsthal Gent.

Deadlines: 3 Mei, 16 Augustus, 9 September.

KASK

Voor wie?

Curatorial Studies is een intensief, eenjarig, Engelstalig postgraduaat dat bedoeld is voor kandidaten met een masterdiploma of relevante ervaring in de kunsten, menswetenschappen of wetenschappen en een grote belangstelling voor hedendaagse kunst. Kandidaten zonder masterdiploma maar met relevante ervaring in cureren komen ook in aanmerking.

Wat?

Als student maak je kennis met hedendaagse curatoriële praktijken in verschillende contexten, zoals musea, stichtingen, door kunstenaars gerunde ruimtes en opdrachtgevers. Curatorial Studies aan KASK & Conservatorium onderscheidt zich van vergelijkbare Europese en Noord-Amerikaanse programma’s door de breedte van de vaardigheden die aan bod komen, van conservering en tentoonstellingsgeschiedenis/-theorie tot collectiebeheer en publieksbemiddeling. Na dit programma blink je uit in het curatoriële veld, zowel in de praktische als in de theoretische toepassingen.

Kunst publiek maken

Je bent als curator – van het Latijnse ‘cura’, zorgen voor – een vitale schakel tussen culturele productie en de bredere sociale sfeer. In deze uitgebreide definitie raakt het curatorschap het hele spectrum van culturele productie, inclusief historisch en artistiek onderzoek, documentatie- en archiefprojecten, en de organisatie van publieke evenementen.

Aan KASK & Conservatorium kom je als student in aanraking met de diverse mogelijkheden van het curatorschap. Verzamelen, conserveren en bestuderen van moderne en hedendaagse kunst tot het ontwikkelen van nieuwe manieren om kunst publiek te maken via on- en offline tentoonstellingen, publicaties, pedagogische, sociale en performatieve interventies. De docenten stimuleren je niet alleen aan om je persoonlijke curatoriële praktijk te ontwikkelen door het maken van tentoonstellingen, publicaties en evenementen, maar leggen ook de nadruk op samenwerking met een collectief eindproject. 

Je volgt lezingen, seminaries, workshops en doet aan onafhankelijk onderzoek om zo  vertrouwd te geraken met de meest actuele debatten binnen het hedendaagse curatoriële veld, in het bijzonder wanneer deze raakvlakken hebben met sociale, politieke en ethische kwesties. Gebruikmakend van de uitzonderlijke culturele geschiedenis en context van Gent, alsook van de nabijheid van grote Europese steden, omvat het programma talrijke bezoeken achter de schermen aan belangrijke kunstinstellingen in België en daarbuiten. Je woont op regelmatige basis lezingen bij van prominente sprekers, o.a. in de Curatorial Lectures. Alle docenten Curatorial Studies zijn actief in onderzoek en erkend in hun vakgebied, als conserveringsspecialist, bemiddelaar, curator en wetenschapper. Deze expertise zorgt voor een meeslepende ervaring, waarbij je rechtstreeks in contact staat met de realiteit van het werkveld en zijn professionele uitdagingen.

Het werkveld van de curator

Uitgerust met de uitgebreide kennis en contacten die je tijdens het programma verwerft, betreed je het werkveld vanuit een sterke positie. Alumni van het programma vinden na hun afstuderen werk in de artistieke sector, in musea, galeries, non-profit kunstruimtes, overheidsinstellingen, biënnales, kunstenaarsateliers, bij tijdschriften en, niet in de laatste plaats, in de academische wereld. Bovendien profiteer je als afgestudeerde van Curatorial Studies, gezien de lange geschiedenis van het programma, van een groot netwerk van alumni die actief blijven in het culturele veld.

Hoe stel je je kandidaat?

Kandidaten moeten een (gelijkwaardig) bachelordiploma hebben. Kijk hier voor informatie over toelatingseisen en hoe je je kunt aanmelden of neem contact op met Paul Lamont. Raadpleeg onze officiële richtlijnen hier. Voor informatie over het programma kunt u contact opnemen met curatorialstudies@hogent.be. Internationale kandidaten wordt sterk aangeraden deel te nemen aan de eerste sessie op 3 mei 2024. De interviews vinden live of via Zoom plaats.

Inschrijfgeld: 2950 EUR. Er moet rekening worden gehouden met andere studiegerelateerde kosten. Aanvang van het programma: maandag 23 september 2024. Cursusduur: Een jaar voltijds. De lessen worden gegeven van maandag tot en met woensdag, terwijl de donderdag en vrijdag worden besteed aan persoonlijk onderzoek, bezoeken, mentorstages en af en toe masterclasses.

7.Maa.24
Word Vriend van S.M.A.K.
made by