Nieuwe edities | Angyvir Padilla

MG 0657

De Venezolaanse kunstenares stelde tentoon in S.M.A.K., in 2021.

Angyvir padilla 03

Angyvir Padilla | De allá, para acá y de otros lados, 2022

8 + 2 A.P.

50 cm, roestvrij staal 6 mm

Handgemaakt object.


Prijs: 855 euro | 780 euro (leden). Reserveer uw exemplaar: info@vriendensmak.be.


Angyvir Padilla (°1987, Caracas) was één van de drie laureaten van de Prijs van de Vrienden van S.M.A.K 2020-2021.

De Prijs van de Vrienden van S.M.A.K. is een nationale, tweejaarlijkse competitie voor kunstenaars die recent afstudeerden aan een Belgische hogeschool voor beeldende kunsten.

Padilla woont en werkt in Brussel. Ze onderzoekt hoe we de herinnering belichamen en stelt dat, tussen immanentie en transcendentie, de sporen van ons verleden in een blijvend heden doorsijpelen. De omgevingen die Angyvir creëert, veranderen onze perceptie van de realiteit.

241729278 1218079012042719 3272948650524809054 n

In de tentoonstelling toonde Padilla o.a. grote sculpturen, geïnspireerd op het hinkelspel (in Spaans: rayeula).

In Caracas wordt de mystieke of verticale variant van het spel, dat de hemel als doel heeft, nooit gespeeld. Degenen die Rayuela, een hinkelspel van Argentijnse auteur Julio Cortázar hebben beleefd, gebruiken dit woord zowel als benaming voor het spel als voor de poëtische en kosmogonische visie die een immer ongrijpbare hemel nastreeft.

In het boek Rayuela keert de Argentijnse intellectueel Horacio Oliveira terug, na jarenlange ballingschap, naar Buenos Aires en opent met een vriend een psychiatrisch instituut. Al snel staat hij zelf aan de rand van krankzinnigheid. Het boek is een fascinerend literair experiment, dat letterlijk op vele manieren kan worden gelezen. De opeenvolging van de hoofdstukken is niet strikt voorgeschreven: de lezer kan ze achter elkaar lezen, maar mag het boek ook opvatten als een hinkelbaan.

Padilla verkende, tijdens haar performance met de sculpturen, elk van de vlakken door te springen van de ene kant naar de andere. Ze verliest zich in haar psyche, laat zich meeslepen door de onvermijdelijke verplaatsing die het spel veroorzaakt en gaat de confrontatie aan met haar eigen vervreemding. Zo ontstaat er een breuk met de rechtlijnigheid van de reis; ze gaat van daar, naar hier en naar elders.

Met haar performance creëerde Angyvir een ongewone sfeer waarin elementen, die aan de grond gebonden zijn, omhoog worden getild.

Padilla Angyvir sketch book


Toen Padilla werd gevraagd een editie te maken voor de Vrienden van S.M.A.K., kwam zij op het idee een hinkelspel in miniatuur te maken én een inkijk te geven in haar schetsboek. Op een dubbele pagina vindt men schetsen van de verschillende hinkelspelsculpturen die ze zou maken. De afbeelding van het schetsboek is een kopij op ware grootte.

Angyvir Padilla | Los cielos aparecen superpuestos
, 2022
50 + 5 AP
A3, inkjetprint op Hahnemühle photo rag papier (308 gr)
Prijs: 190 euro | 170 euro (leden)

Angyvir Padilla (°1987, Caracas, Venezuela) studeerde aan de Académie Royale des Beaux-Arts, ENSAV La Cambre en LUCA School of Arts in Brussel. Recent werk van haar was te zien in Art Contest, Brussel (2020), Notos Studio, Athene (2019), Ithaka Festival, Leuven (2019) en GBG Arts Gallery, Caracas (2019).

10.Jan.23 Categorie: Vrienden v/h S.M.A.K.
Word Vriend van S.M.A.K.
made by