Tentoonstelling | The Borderline Books

Borderline Books expo photo Dirk Pauwels 10

In het voorjaar van 2019 vond in het S.M.A.K Beweegt Paviljoen de tentoonstelling van 'The Borderline Books' plaats. De tentoonstelling gaf een inkijk in de belevingswereld van de bewoners van de gevangenis in Gent en van de jonge aanstormende kunstenaars van het Secundair Kunstinstituut (SKI).

Borderline Books expo photo Dirk Pauwels 10

Expo The Borderline Books - foto: Dirk Pauwels

Het uitgangspunt van het project was om gedetineerden van de gevangenis Gent en leerlingen van SKI al tekenend met elkaar in contact te brengen. De drager voor deze dialoog waren 25 lege schetsboeken. Kleine groepjes leerlingen bezochten samen met een aantal van hun docenten, om de vier weken de gevangenis en nodigden de gedetineerden uit om samen met hen, in de boeken te tekenen.

Per workshop konden ongeveer zestien mensen deelnemen. Een helft van de boeken bleef tussen de workshops door in de bibliotheek van de gevangenis zodat mensen die in interesse hadden ook op cel konden verder tekenen. De andere helft van de boeken ging terug naar de school. De vraag aan de tekenaars was om op elkaars tekeningen te reageren. Op deze manier ontstond er in de boeken een visuele uitwisseling tussen de deelnemers; een kleurrijke dialoog in tekeningen.

De tentoonstelling liep van 18 mei tot 14 juli 2019. Deze tentoonstelling is na Light Sensitivity de tweede S.M.A.K.-beweegt tentoonstelling in het S.M.A.K. beweegt paviljoen dat werd ontworpen door Olivier Goethals.

BOEK PRISON DRAWINGS

In samenwerking met uitgeverij Hannibal werd een selectie van de tekeningen gebundeld in in het boek 'Prison Drawings'. Dit boek is te koop in de bookshop.

Het boek toont een enorme diversiteit aan indrukken, impulsen, stijlen en thema’s. Het is ook het indrukwekkende resultaat van de tweeendertig workshops die zijn georganiseerd en waar in totaal bijna vijfhonderd mensen aan hebben meegetekend.

'The Borderline Books' is een samenwerking tussen S.M.A.K., het Secundair Kunstinstituut, De Rode Antraciet en de gevangenis Gent. Winnie Bauwens legde deze bijzondere samenwerking vast en maakte een korte documentaire die ook tijdens de tentoonstelling te zien zal zijn.

18.Aug.20
Word Vriend van S.M.A.K.
made by