Vergeet de gids niet | Joke Lootens

Jan Fabre, De man die de wolken meet, 1998, foto: Dirk Pauwels
i
Jan Fabre, De man die de wolken meet, 1998, foto: Dirk Pauwels
gids Joke Lootens
i
gids Joke Lootens

Ondertussen werden de groepsbezoeken hervat, maar je krijgt van ons nog een verhaal, een anekdote, een blik op een kunstwerk door een van onze gidsen. Vandaag is dat gids Joke Lootens.

Alle groepsbezoeken in S.M.A.K. werden door COVID-19 geannuleerd tot eind juni 2020, dus ook de gidsen vielen een tijdlang zonder werk. Al die tijd vergaten we hen niet: zij blijven geboren en boeiende vertellers, of dit nu in de museumzaal is of via deze weg. 

Wat schuilt achter een façade?

"Ik hou ervan als het zien van een beeldend kunstwerk een beleving oproept bij de toeschouwer. Dat zie ik ook als mijn taak als gids, ervoor zorgen dat het kijken ook een ‘ervaren’ wordt, iets dat ons dichter bij het leven brengt. Meestal gids ik (al dan niet kleine) kinderen en jongeren, die vaak nog van een meer open blik getuigen dan ons, en bij wie die uitdaging dus een makkelijkere klus is. Maar ook volwassenen stel ik al graag eens voor die uitdaging.

Het begint dan al aan de ingang van het S.M.A.K., bij die beruchte man die de wolken meet. “Zullen we eens samen de wolken meten?”, vraag ik dan keer op keer. Armen strekken zich, ogen gaan wijd open, nekken worden gestrekt. Een ervaring met onze nietigheid, en met een inherente droom in ons allen om kunstenaar te zijn, via kunst het ordinaire te overstijgen.

Dan gaat het verder de trappen op om het imposante gebouw binnen te treden. En dat gebouw, dat is op zich ook een ervaring. Witte muren, ‘the white cube’ die gewoonlijk geconcipieerd is om hedendaagse kunst tot zijn recht te laten komen. Hoe ervaren we die witte muren? Komen ze op ons af of verwijderen ze zich van ons? Worden we op onszelf teruggeworpen door al dat wit? Duizelt het ons voor onze ogen? Hoe zou jij een museum voor hedendaagse kunst inrichten?

Boven heb je dan die grote zaal die met zijn ramenpartij uitkijk geeft op buiten, het park en het Museum voor Schone Kunsten. Wat doet het met ons om vanuit binnen naar buiten te kijken, vanuit de kunst naar het leven van alle dag? Hoe voelen we ons erbij?

U ziet, het museum hoeft nog niet eens gevuld te zijn met kunstwerken opdat het reeds een ervaring in ons oproept."

Joke Lootens

Joke Lootens is gids in verschillende Gentse musea en stadsgids in spe. Daarnaast geeft ze massages en volgt ze een opleiding tot leerkracht biodanza.

GROEPSBEZOEK 

Sinds 1 juli 2020 kunnen we opnieuw groepsbezoeken toelaten, rekening houdend met jullie en onze veiligheid. 
Via deze link vind je alle informatie. 

in categorie: In de kijker

Richtlijnen voor een vlot bezoek tijdens COVID-19

>