Vergeet de gids niet | Lisa Bracke

Robert Therrien, No Title (Stacked Plates), 1994
i
Robert Therrien, No Title (Stacked Plates), 1994
Gids Lisa Bracke
i
Gids Lisa Bracke
i
Gids Lisa Bracke in de tentoonstelling 'Kris Martin | EXIT

Doordat alle groepsbezoeken tot eind juni 2020 geannuleerd zijn, krijg je tot dan een verhaal, een anekdote, een blik op een kunstwerk door een van onze gidsen. Vandaag is dat gids Lisa Bracke.

Alle groepsbezoeken in S.M.A.K. werden door COVID-19 geannuleerd tot eind juni 2020, dus ook de gidsen vielen zonder werk. Al vergeten we hen niet: zij blijven geboren en boeiende vertellers, of dit nu in de museumzaal is of via deze weg. 

Gouden gids.

"Zenuwachtig sta ik in de zaal. Voor me ligt een zee van blauw in het licht van de lampen. Een rode explosie van vormen vindt plaats op de muur links van me en rechts wedijveren Picasso en Pollock om het hoogste woord. In de hoek van de ruimte voert Emanuel Feuermann een monumentaal celloconcerto uit in geluidloze vormen.

Op mijn borst prijkt de badge van 'Gouden Gids'. Het is mijn eerste ervaring als gids in SMAK en ik geef mijn ogen goed de kost. SMAK viert zijn 20ste verjaardag met de feestelijke overzichtstentoonstelling De Collectie (1), Highlights for a Future. De genodigden komen druppelsgewijs binnen en laveren tussen de werken onderwijl glimlachend, keuvelend, bewonderend.

Wat een avond om je gidsenavontuur te starten! In de weken daarop ondernam ik diverse ontdekkingstochten doorheen de jungle van kunstwerken om bij een paar zeldzame en exotische specimens stil te staan. De dansende Stacked Plates van Robert Therrien bracht menig kind in vervoering door het ritueel dat aan de magische openbaring vooraf gaat. Samen wandelden we rond de enorme berg opeengestapelde borden terwijl we onze blik fixeerden op een punt in het midden. De eerste roep van verwondering schalde door het kabinet en algauw vulde de ruimte zich met kreten van verbazing en plezier.

Mijn naam is Lisa Bracke en ik ben gids in S.M.A.K. Ik studeerde eerst aan Hogent om een lerarendiploma in de vakken plastische opvoeding en geschiedenis te behalen, vervolgens aan LUCA School of Arts om een bachelor illustratie en een master in de beeldende kunsten op zak te steken. Naast het gidsen ben ik illustrator en geef ik een klein beetje les. Kunstbeleving staat centraal in de rondleidingen die ik geef. Ik kijk met de groep naar en met het kunstwerk mee, ga in dialoog om samen tot nieuwe inzichten te komen.  Elke eerste woensdag van de maand kan je me terugvinden in het museum met grootouders en hun kleinkinderen in de maandelijkse workshop Oma, wat heb je grote ogen!.

Graag tot binnenkort!"

Lisa Bracke

Lisa is sinds 2019 gids in het S.M.A.K.

GROEPSBEZOEK 

We hopen dat we opnieuw groepsbezoeken kunnen toelaten vanaf 1 juli 2020, maar dit is onder voorbehoud van wat de nationale veiligheidsraad zal beslissen. Via deze link vind je alle informatie

in categorie: In de kijker

Richtlijnen voor een vlot bezoek tijdens COVID-19

>