Persconferentie en opening: De Collectie (1), Highlights for a Future - Light Sensitivity - Artist Talks

Om het tentoonstellingsprogramma van S.M.A.K. te realiseren kijkt het productieteam uit naar een Schilder.

S.M.A.K. is, als Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent, een ankerpunt binnen de beeldende kunst op nationaal en internationaal vlak. De kunstenaar, de collectie en een breed publiek staan centraal in ons denken en handelen. Om het tentoonstellingsprogramma van S.M.A.K. te realiseren kijkt het productieteam uit naar een: 

Onderhoudsmedewerker - Schilder – voltijds (tijdelijke vervanging) (m/v/x)

Jouw functie: 

Je ondersteunt het technisch productieteam van S.M.A.K. in de volgende taken: 

 • Je staat in voor het algemeen onderhoud van het museumgebouw 
 • Je doet wekelijks een visuele controle van de museumzalen en reinigt de museummuren indien er vervuiling zichtbaar is 
 • Je doet kleine herstellingen en retouches aan muren 
 • Je voert algemene schilderwerken uit en je volgt hier nauwgezet de planning in samenspraak met de productieleider 
 • Je ondersteunt de logistieke productieprocessen, zowel in huis als op transport 
 • Je helpt bij de op- en afbouw van evenementen door het klaar zetten van tafels, stoelen en presentatiemeubilair en -technieken. 
 • Je assisteert bij de op- en afbouw van tentoonstellingen 

 

Jouw profiel: 

 • Je behaalde een secundair diploma (al dan niet via duaal leren) en je volgde een specialisatieopleiding in decoratie en schilderwerken. Indien je de opleiding niet volgde kan je ervaring aantonen in die domeinen. 
 • Je hebt een eerste stage- of werkervaring als schilder of ervaring in een technische functie in een museum 
 • Je werkt nauwkeurig en ordelijk 
 • Je kan zelfstandig toegewezen taken uitvoeren, maar je merkt ook zélf werk op en durft initiatief te nemen 
 • Ervaring of affiniteit met kunst en arthandling is een pluspunt 

 

Wat heeft S.M.A.K. te bieden? 

 • Een unieke opportuniteit om professioneel met kunst bezig te zijn en actief bij te dragen tot de realisaties van S.M.A.K. 
 • Extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering en extra vakantie 
 • Afwisselende functie-inhoud, boeiende contacten en autonomie 
 • Een correct loon (D-niveau) gekoppeld aan eventueel relevante anciënniteit 
 • Gratis woon-werkverkeer met openbaar vervoer of fietsvergoeding 
 • Indiensttreding vanaf op 16 november 2019 

 

Hoe solliciteren? 

 • Stuur je motivatiebrief en CV uiterlijk 18 oktober 2019 naar vacatures@smak.be met duidelijke vermelding van de vacature waarvoor je solliciteert in het onderwerp van de mail. 
 • De selectie-interviews vinden plaats op 6 november 2019. 
 • Voor meer uitleg over deze functie, contacteer Bjorn Heyzak of Evy Vanparys(093236001).

in categorie:

foto: Olivier Donnet
i
foto: Olivier Donnet
foto: Olivier Donnet
i
foto: Olivier Donnet
foto: Olivier Donnet
i
foto: Olivier Donnet
foto: Olivier Donnet
i
foto: Olivier Donnet

Tot 3 november 2019 kan je nog altijd een tachtigtal kunstwerken uit onze S.M.A.K.-collectie ontdekken op de bovenverdieping van het museum. De benedenverdieping is afgesloten wegens de opbouw van twee nieuwe tentoonstellingen.

Naar aanleiding van haar twintigste verjaardag presenteerde S.M.A.K. tot eind september 2019 ‘De Collectie (I): Highlights for a Future' werken uit de collectie. Op dit moment zijn er nog altijd een tachtigtal werken te zien op de bovenverdieping van het museum en ook het Broodthaerskabinet is permanent open. De benedenverdieping is afgesloten wegens de opbouw van twee nieuwe tentoonstellingen.

Met werk van Harold Ancart, Giovanni Anselmo, Art & Language, Richard Artschwager, Korakrit Arunanondchai, Salam Atta Sabri, Nairy Baghramian, John Baldessari, Massimo Bartolini, Gaston Bertrand, Guillaume Bijl, Dara Birnbaum, Pierre Bismuth, Michaël Borremans, Charbel-joseph H. Boutros, Ricardo Brey, Marcel Broodthaers, stanley brouwn, Kathe Burkhart, Nina Canell, Chuck Close, Leo Copers, N. Dash, Franky D.C, Berlinde De Bruyckere, Raoul De Keyser, Johan De Wilde, Luc Deleu, Wim Delvoye, Jim Dine, Peter Downsbrough, Rein Dufait, Lili Dujourie, Sam Durant, Joana Escoval, Jan Fabre, Jef Geys, Tatjana Gerhard, Vincent Geyskens, Joris Ghekiere, Adrian Ghenie, Robert Gober, Zvi Goldstein, Karin Hanssen, Heide Hinrichs, David Hockney, Ann Veronica Janssens, Louise Lawler, Lee Kit, Bernd Lohaus, Jorge Macchi, Mark Manders, Werner Mannaers, Danny Matthys, Bjarne Melgaard, Henri Michaux, François Morellet, Bruce Nauman, Carsten Nicolai, Sophie Nys, Oswald Oberhuber, Meret Oppenheim, Manfred Pernice, Royden Rabinowitch, Jean Pierre Raynaud, Wilhelm Sasnal, Michael E. Smith, Nedko Solakov, Bart Stolle, Tove Storch, Walter Swennen, Robert Therrien, Sven 't Jolle, Narcisse Tordoir & Vincent Geyskens, Luc Tuymans, Adam Vackar, Englebert Van Anderlecht, Rinus Van de Velde, Jan Van Imschoot, Herman Van Ingelgem, Anne-Mie Van Kerckhoven, Philippe Van Snick, Henk Visch, Lois Weinberger, James Welling en Gilberto Zorio.

Vanaf 26 oktober 2019 kan je 'Correspondances | Ronny Delrue in dialoog' en 'Europalia Romania | Ciprian Muresan' bezichtigen. 

Foto: Olivier Donnet
i
Foto: Olivier Donnet

Tot 3 november 2019 kan je nog altijd een tachtigtal kunstwerken uit onze S.M.A.K.-collectie ontdekken op de bovenverdieping van het museum. Via 3 routes kan je samen met je kinderen die werken ontdekken. 

Naar aanleiding van haar twintigste verjaardag presenteerde S.M.A.K. tot eind september 2019 ‘De Collectie (I): Highlights for a Future' werken uit de collectie. De benedenverdieping is afgesloten wegens de opbouw van twee nieuwe tentoonstellingen.

S.M.A.K. maakte samen met Topo Copy drie bijzondere routes voor het hele gezin. Verdwaal tussen de kunstwerken, zoek jouw eigen weg en laat je verrassen. Via verschillende opdrachten en vragen kijk je op een andere manier naar de verschillende kunstwerken. 

Zo brengt de route 'Iedereen kunstenaar' je naar op het eerste gezicht eenvoudige werken, maar hoe meer je erover te weten komt, hoe boeiender ze worden. Bij de route 'pigment' verken je de schilderkunst ‘in’ S.M.A.K. maar verwacht je niet aan een klassiek schilderij. 

Praktisch

 • Tot en met zondag 3 november 2019.
 • Als je in het museum aankomt, kan je zelf een route kiezen.  
 • Voor het hele gezin, voor kinderen vanaf 6 jaar.
 • Deze drie routes zijn gratis beschikbaar aan de balie, of je kan ze hier downloaden:

in categorie: Met kinderenKinderen

Workshop september 2019, image: Titus Simoens
i
Workshop september 2019, image: Titus Simoens
Carstel Höller Schwarzer Elefant 1999 polyurethaan
i
Carstel Höller Schwarzer Elefant 1999 polyurethaan
i
Bruce Nauman, 'Untitled (Four Small Animals)', 1989, mixed media, h. 43 cm x b. 244 cm x d. 269 cm
Workshop september 2019, image: Titus Simoens
i
Workshop september 2019, image: Titus Simoens
i
Katharina Heinrich, 'Ohne Titel', 1997, polyethyleen, nylondraad, h. 226 cm x b. 197 cm, bruikleen Collectie Vlaamse Gemeenschap
Workshop september 2019, image: Titus Simoens
i
Workshop september 2019, image: Titus Simoens
Workshop september 2019, image: Titus Simoens
i
Workshop september 2019, image: Titus Simoens
Workshop september 2019, image: Titus Simoens
i
Workshop september 2019, image: Titus Simoens
Workshop september 2019, image: Titus Simoens
i
Workshop september 2019, image: Titus Simoens
Workshop september 2019, image: Titus Simoens
i
Workshop september 2019, image: Titus Simoens

S.M.A.K. en Design Museum Gent brengen de kunststoffen in hun collecties in kaart.

In het klimaatdebat worden kunststoffen terecht met de vinger gewezen. Iedereen weet intussen dat ze moeilijk afbreekbaar en te recycleren zijn en een plasticsoep veroorzaken in de oceanen. Maar in musea maken restauratoren zich zorgen over hun collectiestukken in kunststof. Want sommige plastics mogen dan nooit vergaan, de meeste takelen wel degelijk af. En soms zelfs op korte tijd.

Kunststof is een relatief nieuw materiaal in museumcollecties. De vele soorten vragen om zorg op maat. Om die te kunnen bieden, startten S.M.A.K. en Design Museum Gent, die samen zo’n 4000 stukken in kunststof bewaren, in 2018 een project. Een eerste stap is het opstellen van een standaardterminologie waarin materialen, technieken en schadefenomenen worden benoemd en gedefinieerd. In een tweede fase wordt van elk collectiestuk de kunststofsoort geïdentificeerd en een conditierapport opgesteld. Dat gebeurt aan de hand van bronnenonderzoek, de in Nederland recent ontwikkelde ‘plastic identificatie tool’ of chemische analyse.

Tijdens de week van 16 september 2019 wisselden de betrokken museummedewerkers en onderzoekers hun expertise uit. In een besloten workshop wordt de ‘plastic identificatie tool’ aangeleerd, waarbij kunststofsoorten worden geïdentificeerd met behulp van een online vragenlijst, materiaalstalen en door goed te kijken, ruiken, voelen en luisteren. Zowel de collecties van S.M.A.K., Design Museum Gent, ADAM-Brussels Design Museum, MoMu als FOMU komen aan bod. Dit project is een samenwerking tussen de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en het Cologne Institute of Conservation Sciences van de TH Köln.

Meer informatie kan je ook bij Design Museum Gent vinden.

in categorie: Collectie

Goed nieuws voor studenten aan KASK, het Conservatorium, Luca School of Arts en Universiteit - kunstwetenschappen!

De Vrienden v/h S.M.A.K. bieden je een gratis Young -lidmaatschap aan. Daarmee krijg je gratis toegang tot het S.M.A.K., 10% reductie in de S.M.A.K. -bookshop en in boekhandel Copyright én belangrijke reducties op exclusieve activiteiten, reizen, uitstappen of edities.

Op vertoon van je studentenkaart kan je jouw persoonlijke lidkaart ophalen aan de balie van het museum.
 

in categorie:

Oscar Murillo,Triennale Kathmandu 2017, photo: Dirk Pauwels
i
Oscar Murillo,Triennale Kathmandu 2017, photo: Dirk Pauwels
Bjarne Melgarad Moon over Islam, 1999 mixed media variabele afmetingen 1999 aankoop
i
Bjarne Melgarad Moon over Islam, 1999 mixed media variabele afmetingen 1999 aankoop
Oscar Murillo, Untitled, 2013 mixed media op doek h. 225cm x b. 178cm 2013 privé-collectie, België
i
Oscar Murillo, Untitled, 2013 mixed media op doek h. 225cm x b. 178cm 2013 privé-collectie, België
Nina Canell Perpetuum Mobile (25 kg) 2009–2014 mixed media variabele afmetingen 2017 aankoop
i
Nina Canell Perpetuum Mobile (25 kg) 2009–2014 mixed media variabele afmetingen 2017 aankoop

In het kader van ‘Highlights for a Future: De Collectie (I)’ vinden in september 2019 ook nog tal van artist talks plaats met onder meer Nina Canell, Bjarne Melgaard, Oscar Murillo en Richard Venlet. Volg onze website voor up-to-date informatie. 

Nina Canell - 22 September 2019 - TBC

Bjarne Melgaard - 26 September 2019 - 19:30

Bjarne Melgaard ’s beginjaren als kunstenaar zijn sterk verbonden met de geschiedenis van S.M.A.K. Melgaard toonde werk in twee belangrijke tentoonstellingen, namelijk ‘De Rode Poort’ (1996) en ‘De Opening’ (1999). In de hoogdagen van het neo-conceptualisme uit het midden van de jaren 1990 brak Melgaard door met van begeerte en seksualiteit doordrongen schilderijen, sculpturen en installaties die de grenzen van het toelaatbare en de heersende moraal onderzoeken. Zijn intense manier van schilderen, met een grove, gedreven penseelvoering sluit aan bij een lange traditie van expressionisme, die teruggevoerd kan worden tot de figuur van Edward Munch, naar eigen zeggen Melgaards spirituele en stilistische mentor. In een picturale wereld van sadomasochisme, drugs, homoseksualiteit en pervers geweld ensceneert hij een autobiografische fictie maar daagt ook repressieve sociale conventies, religieuze richtlijnen, ideeën van normaliteit en vooroordelen uit. In zijn recente werk gaat de kunstenaar vaak samenwerkingen aan, bijvoorbeeld binnen de wereld van de mode en sociale media, waarin zijn herkenbare esthetiek en maatschappijkritische ondertoon behouden blijft.

Ulrike Lindmayr* gaat met Bjarne Melgaard in gesprek nu zijn werk ‘Moon over Islam’ (1999) 20 jaar na de openingstentoonstelling van S.M.A.K. opnieuw getoond wordt in de tentoonstelling ‘Highlights for a Future: De Collectie (I)’.

* Ulrike Lindmayr (°1962) werkte in Wenen als redacteur voor internationale kunsttijdschriften en dagbladen. Daarnaast was ze ook tentoonstellingsmaker en coördinator voor verschillende instellingen in binnen- en buitenland, en was enkele jaren adviseur van de Vlaamse overheid voor kunst in de publieke ruimte. Ze is mede-oprichtster van het non-profit centrum 'LLS 387. Ruimte voor actuele Kunst' te Antwerpen en nam van 2007 tot 2017 de artistieke leiding waar. Ze organiseerde in 2010 een gesprek en performance met Bjarne Melgaard naar aanleiding van de publicatie van zijn novel ‘Untitled Novel’  (2010).


Oscar Murillo - 29 September 2019
Gemeenschappelijkheid, identiteit, taal en culturele en sociale inclusie zijn centrale thema’s in de praktijk van Oscar Murillo. Hij verwerkt daarbij vaak aspecten uit zijn persoonlijke geschiedenis en zijn crossculturele banden met thuisland Colombië. Door leden van zijn familie, lokale fabrieksarbeiders en schoolkinderen in het creatieproces te betrekken maakt hij sociale statements die uiteenlopende werelden met mekaar verbinden. Daarbij is het aansturen op gemeenschapsvorming even belangrijk als het blootleggen van fenomenen en gevoelens van ontheemding of displacement (verplaatsing). Ook aan zijn schilderijen ligt een procesmatige werkwijze ten gronde waarbij verknipte stoffen met olieverf bewerkt worden en vervolgens gedurende een bepaalde periode in het atelier blijven liggen waar ze verder stof, vuil en andere omgevingselementen opnemen. Deze materialen, die overal ter wereld gelijk zijn ongeacht de sociale of culturele context, sluiten aan bij de egalitaire en inclusieve benadering in zijn werk. Eén van Murillo’s schilderijen is momenteel te zien in de tentoonstelling ‘Highlights for a Future: De Collectie (I). In 2017 nam de kunstenaar deel aan de eerste Kathmandu Triënnale, georganiseerd door S.M.A.K. in samenwerking met de Siddhartha Arts Foundation. In samenwerking met een lokaal zeefdrukatelier maakte hij het werk ‘The Coming of the Europeans’ dat de nagelaten erfenissen van het kolonialisme aan de orde stelt.

in categorie: Artist Talk

photo Aline Winters
i
photo Aline Winters
photo Aline Winters
i
photo Aline Winters
Vlag van Alfadel
i
Vlag van Alfadel
vlag van Alqahl
i
vlag van Alqahl
Vlag Amar
i
Vlag Amar
Vlag van Hasan
i
Vlag van Hasan

Ontdek deze zomer 86 vlaggen van vluchtingen op tal van locaties. Die werden gecreëerd in het bijzijn van 15 Belgische jongeren toen ze elkaar ontmoetten langs de grenzen van Europa. 

Tijdens het project Road Of Change trokken 15 jongeren op uitnodiging van Vluchtelingenwerk Vlaanderen tijdens de krokusvakantie langs de grenzen van Europa om vluchtelingen te ontmoeten. Tijdens een mini-workshop maakten zij samen een persoonlijke vlag. Er werd aan de vluchtelingen gevraagd om drie kernwaarden te noemen die zij belangrijk vinden in het leven en daarbij een kleur en een vorm te associëren. Nadien maakten ze op basis van deze kleuren een compositie voor een persoonlijke vlag. Op basis van deze schetsen maakte grafisch kunstenaar Edouard Schneider het uiteindelijke ontwerp voor de vlaggen die universele thema’s als liefde, vrede, mededogen, familie, onderwijs en thuis vertegenwoordigen. Wil je zelf je eigen vlag ontwerpen, dan kan dat via deze website.

De opbrengst van de verkoop van deze vlaggen gaat naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

De vlaggen werden en worden getoond op deze plekken:

 • Inkomhal van S.M.A.K. (tot eind dit jaar)
 • Pukkelpop 2019 – 15 tot 18 augustus 2019.
 • Deep into the Woods-festival - 6 tot 8 september 2019.
 • SORRY, NOT SORRY in Gent - 28 en 29 september 2019.
 • Festival van de Gelijkheid tussen  – 27 en 30 november 2019 (tbc).

 

Foto: Titus Simoens
i
Foto: Titus Simoens
#smakisteklein
i
#smakisteklein

S.M.A.K. wil samen met alle wielrenners, ondernemers en inwoners van Gent haar 20-jarig bestaan vieren. Daarom wordt een deel van de collectie in de etalage gezet. Letterlijk én figuurlijk. 

Daarnaast wil S.M.A.K. ook onderstrepen dat het huidige museum te klein is, waardoor veel werken in het depot blijven staan en topwerken van onder meer Michaël Borremans, Berlinde De Bruyckere, David Hammons en Francis Bacon niet te zien zijn op permanente basis.

Voor wielerclubs of wielerliefhebber

Op dinsdag 4 juni 2019 reed de wielerploeg van het Gentse café De Roos, Vitesse 9000, onze nieuwe wielertruitjes in. Deze zomer fietsen ze voor S.M.A.K. en brengen ze kunst in het wielerpeloton en op de openbare weg, geflankeerd door de boodschap #smakisteklein.

We tonen dus terug zestien werken uit onze collectie die momenteel niet te zien zijn in de tentoonstelling De Collectie (1) rond 20 jaar S.M.A.K. aan de Gentenaar want: #smakisteklein. Wil je als wielerploeg ook truitjes aanschaffen, klik dan op deze link om je aanvraag te doen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Omdat de actie zo een groot succes is, vragen we 20 euro per truitje (winkelwaarde is 50 euro).

Voor handelaars 

Wat zijn de voordelen voor jou?

 • Jij toont 1 affiche met een kunstwerk. De lay-out en het printwerk worden door S.M.A.K. bezorgd.
 • Cargo Vélo brengt de op-maat-gemaakte affiche vanaf mei 2019.
 • Je krijgt 10 gratis tickets (twv € 200) voor de tentoonstelling in het S.M.A.K. en MSK, om uit te delen aan je trouwste klanten.
 • Je wordt zelf één van de unieke locaties die een werk mag huizen tijdens dit groot verjaardagsfeest en wordt deel van de Gentse kunststad.
 • Als er een kunstroute gemaakt wordt doorheen de stad, zal je er deel van uitmaken.

Praktisch:

 • Schrijf je in via volgend online formulier.
  • Je wordt op de hoogte gebracht om je affiche en tickets af te halen in S.M.A.K.
  • Het kunstwerk kan tot eind september 2019 blijven hangen.

Een groots stads-event, geïnitieerd door het S.M.A.K., verwezenlijkt ism PUUR Gent, de Gentse sfeergebieden en Marchitect.

Voor inwoners van Gent

Je kan zonder inschrijven langskomen en je exemplaar afhalen aan de balie. 

 • Jij toont 1 affiche met een kunstwerk.
 • De lay-out en het printwerk worden door S.M.A.K. verzorgd.
 • Je komt je persoonlijke affiche afhalen aan de balie.
 • Je doet mee aan de grote mediacampagne #smakisteklein
 • Je wordt zelf één van de unieke locaties die een werk mag huizen tijdens dit groot verjaardagsfeest en wordt deel van de Gentse kunststad.

Kunstwerken staan in het depot

Op dit moment toont S.M.A.K. ongeveer 200 werken uit de collectie in de tentoonstelling ‘De Collectie (I): Highlights for a Future’, zowel in S.M.A.K. als MSK. Van iconische werken van onder meer Panamarenko, Francis Alÿs, Marcel Broodthaers, Mark Manders tot minder bekende parels van bijvoorbeeld Sophy Nys, Charbel-joseph H. Boutros, Nina Canell en Pascale Marthine Tayou.

De achterliggende dimensie van deze actie en de tentoonstelling is de nood om in Gent een volwaardig gebouw voor hedendaagse kunst te creëren, zodat de collectie zowel in het depot als in het museum in de beste omstandigheden kan worden bewaard als gepresenteerd.

Vragen? Mail naar eline@smak.be. 

in categorie: In de kijker

Deze zomer voegden we twee routes toe om in de expo 'Highlights for a Future, De Collectie (1) te bezoeken: de S.M.{a.}A.K. route en de 'Spelen met Kunst'-route i.s.m. Bazart

Je speelgoed beu tijdens de vakantie? Alles al gedaan? Kom dan spelen met kunst in het S.M.A.K. Samen met Topo Copy maakten we vijf bijzondere routes voor het hele gezin rond de tentoonstelling 'De Collectie (1), Highlights for a Future'. Deze zomer voegden we nog twee routes toe: de S.M.{a.}A.K. route en de 'Spelen met Kunst'-route i.s.m. Bazart. De kinderen van deze kunstjeugdbeweging kozen vier kunstwerken uit die je volgens hen zeker moet gezien hebben. Speciaal voor iedereen verzonnen ze bij hun favoriete kunstwerken gekke doe- en of denkopdrachten. Je kan ook je eigen route maken via onze website of via de QR-codes die je naast de kunstwerken vindt! 

Verdwaal tussen de kunstwerken, zoek je eigen weg en laat je verrassen! 

in categorie: Met kinderenKinderen

Foto Kurt Stockman
i
Foto Kurt Stockman
Foto Kurt Stockman
i
Foto Kurt Stockman

In het voorjaar van 2019 vond in het S.M.A.K Beweegt Paviljoen de tentoonstelling van 'The Borderline Books' plaats. De tentoonstelling gaf een inkijk in de belevingswereld van de bewoners van de gevangenis in Gent en van de jonge aanstormende kunstenaars van het Secundair Kunstinstituut (SKI).

Het uitgangspunt van het project was om gedetineerden van de gevangenis Gent en leerlingen van SKI al tekenend met elkaar in contact te brengen. De drager voor deze dialoog waren 25 lege schetsboeken. Kleine groepjes leerlingen bezochten samen met een aantal van hun docenten, om de vier weken de gevangenis en nodigden de gedetineerden uit om samen met hen, in de boeken te tekenen.

Per workshop konden ongeveer zestien mensen deelnemen. Een helft van de boeken bleef tussen de workshops door in de bibliotheek van de gevangenis zodat mensen die in interesse hadden ook op cel konden verder tekenen. De andere helft van de boeken ging terug naar de school. De vraag aan de tekenaars was om op elkaars tekeningen te reageren. Op deze manier ontstond er in de boeken een visuele uitwisseling tussen de deelnemers; een kleurrijke  dialoog in tekeningen. 

De tentoonstelling liep van 18 mei tot 14 juli 2019. Deze tentoonstelling is na Light Sensitivity de tweede S.M.A.K.-beweegt tentoonstelling in het S.M.A.K. beweegt paviljoen dat werd ontworpen door Olivier Goethals.

BOEK PRISON DRAWINGS 

In samenwerking met uitgeverij Hannibal werd een selectie van de tekeningen gebundeld in in het boek 'Prison Drawings'. Dit boek is te koop in de bookshop. 

Het boek toont een enorme diversiteit aan indrukken, impulsen, stijlen en thema’s. Het is ook het indrukwekkende resultaat van  de tweeendertig workshops die zijn georganiseerd en waar in totaal bijna vijfhonderd mensen aan hebben meegetekend.

'The Borderline Books' is een samenwerking tussen S.M.A.K., het Secundair Kunstinstituut, De Rode Antraciet en de gevangenis Gent. Winnie Bauwens legde deze bijzondere samenwerking vast en maakte een korte documentaire die ook tijdens de tentoonstelling te zien zal zijn.  

foto: Olivier Donnet
i
foto: Olivier Donnet
foto: Olivier Donnet
i
foto: Olivier Donnet
foto: Olivier Donnet
i
foto: Olivier Donnet

Tijdens de zomer kan je tijdens de tentoonstelling 'There is no Planet B' enkele maquettes, kostuums, rekwisieten en een sneakpreview van de film bekijken. 

S.M.A.K. wil mensen in beweging zetten en actief betrekken bij actuele kunst en het museum. Met verschillende groepen realiseren we inspirerende projecten. Binnen het kader van de tentoonstelling ‘Highlights for a Future’ werkten veertig leerlingen van het ‘Centrum Leren en Werken Gent’ rond hun visie op de toekomst. En welk medium is hiervoor meer geschikt dan film?

Geïnspireerd op het kunstwerk ‘Gelaagde Stad’ (1995) van Urs Pfannenmüller, te zien in ‘Highlights for a Future’, namen de jongeren in vier dagen samen met een aantal kunstenaars een low budget sciencefictionfilm op in ‘t Kuipke. De leerlingen bouwden een miniatuurversie van de stad van de toekomst, die in de film als decor opduikt. Samen met kunstenaars Kobe Wens, Louis van der Waal en Charlien Adriaenssens maakten ze ook kostuums en speelden ze zelfbedachte scènes. Daarnaast interviewden we de jongeren over hun toekomstverwachtingen rond klimaat, onderwijs, seksualiteit, gezin, muziek en media.

Deze tentoonstelling toont enkele maquettes, kostuums, rekwisieten en een sneakpreview van de film ‘There is No Planet B!’. Het architectuurontwerp van de tentoonstelling werd gerealiseerd door Olivier Goethals.

Praktische informatie:

 • De tentoonstelling is te bezoeken tussen 18 juli en 18 augustus 2019 in het S.M.A.K. Beweegt-Paviljoen
 • Toegang: museumticket

in categorie: S.M.A.K. BeweegtJongeren

Met S.M.A.K. Highlights for a Future verschijnt de eerste collectiecatalogus van het Gentse Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) sinds de oprichting in 1999. 

De genereuze selectie in dit boek vormt een representatieve doorsnede uit een verzameling van meer dan tweeduizend werken, van bekende klassiekers over nieuwe topstukken tot recente aanwinsten. Op deze manier wil het S.M.A.K. niet enkel naar het verleden, maar vooral naar het heden en de toekomst kijken.

Met werk van onder andere Francis Alÿs, Kader Attia, Francis Bacon, Nairy Baghramian, Artur Barrio, Joseph Beuys, Dara Birnbaum, Michaël Borremans, Marcel Broodthaers, Nina Canell, N. Dash, Berlinde De Bruyckere, Marlene Dumas, Mekhitar Garabedian, Zvi Goldstein, David Hammons, Georg Herold, Ann Veronica Janssens, Jac Leirner, Mark Manders, Mario Merz, Bruce Nauman, Panamarenko, Gerhard Richter, Wilhelm Sasnal, Nedko Solakov, Pascale Marthine Tayou, Luc Tuymans, Lois Weinberger, James Welling, Zhang Peili,…

 • S.M.A.K. Highlights for a Future bevat verhelderende en duidende essays van Iris Paschalidis, Philippe Van Cauteren en Thibaut Verhoeven, en een statement van Richard Armstrong.
 • Te koop in onze bookshop

Vind jij kunst boring as hell en snap je al dat gedoe niet? Denk je dat kunst iets is voor mensen met een ingewikkeld diploma en grote zwarte brillen? ART United zal bewijzen dat kunst ook vette rock ‘n’ roll kan zijn!

De Pukkelpoporganisatie engageert zich samen met de kunstensector om jongeren meer in contact te brengen met kunst en erfgoed. De samenwerking tussen Pukkelpop, tien musea, kunstinstellingen en ondersteunende partners heeft als doelstelling om jongeren buiten de museummuren in contact te brengen met kunst en beeldcultuur. 

Onder de noemer ART United wordt tijdens het festival op verschillende plaatsen op het terrein aandacht besteed aan diverse kunstvormen. ART United: line-up bekend De (bijna) volledige line-up van ART United is bekend. De geselecteerde kunstenaars werden niet alleen vóór maar ook door een jong publiek gekozen.

Tijdens Pukkelpop kan je o.a. naar een C oncert in A.I. : The Promethean Promise, een zelflerend muziekalgoritme dat meerdere instrumenten tegelijkertijd kan aansturen en meer muziek kent dan wie ook ter wereld. In de Hidden Expo kan je op zoek naar verstopte kunstwerken van jonge kunstenaars op onverwachte plekken op het festivalterrein. MetalYoga is dan weer een combinatie van yoga en - inderdaad - metal. Pittige oefeningen op gebalde muziek, ook dat is (een) kunst. The Ice Cream Guy zal proberen de festivalganger te verleiden met een bijzonder ijsje, Cloud 9 is een organische wolk die vibreert op de energie van het festival.

Festivalorganisator Pukkelpop, Chokri Mahassine over ART United:
“ Een van de special powers van Pukkelpop is dat we mensen in vervoering weten te brengen; in de eerste plaats met muziek, maar het gaat verder dan dat. Dit jaar leggen we graag de focus op het geweldig cultureel erfgoed dat Vlaanderen rijk is. Op vertoon van hun Pukkelpop-polsbandje mogen festivalgangers alvast gratis naar alle deelnemende musea van ART United. Kunst is rock ‘n’ roll! ” 

ART Yard

Vorig jaar bleek de Dôme, de kunstenkoepel op het festivalterrein, alvast een vruchtbare ontmoetingsplek voor musea en Pukkelpoppers. De Dôme maakt dit jaar plaats voor ART Yard , een nog grotere site tegenover het hoofdpodium. Bezoekers kunnen verspreid over het hele festivalterrein kennis maken met kunst in vele
verschillende vormen en gedaanten.

Hannelore Vandezande, coördinator Kunst en Cultuur Cera over ART United:
“ Een festivalweide als proeftuin om jongeren, die musea en kunstinstellingen anders
niet bereiken, kunst en erfgoed te laten beleven. Een boeiend experiment, dachten
we bij Cera. Als een van de grootste coöperaties van België geloven we in de kracht
van samenwerking, over sectoren heen en tussen - op het eerste zicht – niet
evidente partners. Het is het brede samenwerkingsverband dat ART United zo uniek
maakt en de impact ervan vergroot. Een perfecte match met ons coöperatief DNA
dus, daarom zetten we met Cera graag onze schouders onder dit project. ”

ART United deelnemers

ART United is een samenwerking met AmuseeVous, BILL/publiq, (onderzoeksgroep)
CuDOS, FARO, FOMU Antwerpen, Fontys Hogeschool Tilburg, Formaat vzw, Buda
vzw, M HKA Antwerpen, M-Museum Leuven, Modemuseum Hasselt, Museum voor
Schone Kunsten Gent, Mu.ZEE, S.M.A.K., Stadstriënnale Hasselt-Genk, Screen It
en Z33.

ART United

Pproeftuin & special powers Het Art United project kwam mede tot stand dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en Cera.

Praktische informatie:

 

in categorie: Extra MurosJongeren

foto: Oliver Donnet
i
foto: Oliver Donnet
foto: Oliver Donnet
i
foto: Oliver Donnet
foto: Oliver Donnet
i
foto: Oliver Donnet
foto: Oliver Donnet
i
foto: Oliver Donnet

Op dit moment draaien een 20-tal jongeren van het Centrum Leren Werken (CLW) in Gent een film over hun toekomst tegen het decor van 't Kuipke. 

Onder de titel ‘Highlights for a future – There Is No Planet B’ werken de leerlingen aan een eigen sciencefictionfilm. 't Kuipke wordt ingezet als filmset en de film is half fictie, half documentaire. De vraag hoe jongeren van nu naar de toekomst kijken is actueler dan ooit, gezien de wekelijkse klimaatmarsen. Met dit artistieke project willen wij samen met hen een beeld krijgen over hun toekomstvisie.

Geïnspireerd door het werk ‘Gelaagde stad' uit 1995 van Urs Pfannenmüller, maken de leerlingen een miniatuurversie van hun toekomstige stad met als belangrijste vraag: hoe ziet hun toekomstige stad eruit vanuit hun leefwereld? Ze onderzoeken verschillende thema’s en stellen vragen over hun eigen toekomstbeeld. Naast de fictie interviewen we de jongeren over hun toekomstverwachtingen via thema’s als klimaat, onderwijs, seksualiteit, gezin, muziek en media.

Het is de bedoeling dat de leerlingen zelf het scenario schrijven, de rollen spelen en de attibuten maken zoals maquettes, space shuttles, attributen en kostuums.  Ze krijgen de begeleiding van professionals zoals Louis van der Waal* en Charlien Andriaenssens**. De opnames gaan door van 20 tot 24 mei 2019 in 't Kuipke. De montage wordt verwacht tegen de zomer 2019.

Dit project loopt in samenwerking met het Centrum Leren Werken in Gent, met de steun van ENGIE. 

* Louis van der Waal is een Nederlands acteur die vooral actief is in Vlaanderen en Nederland. Hij is afgestudeerd aan de  Antwerps Herman Teirlinck Instituut in de optie kleinkunst, en is vooral terug te vinden op de planken van theaterproducties. In 2007 richtte hij ook zijn eigen productiehuis op samen met 2 vrienden genaamd unm. Sinds 2015 heeft hij ook een nieuw kunstenaarscollectief met onder andere Mauro Pawlowski. Binnen dit collectief voert hij regelmatig performances uit. Tvkijkend Vlaanderen kan hem misschien herkennen van rollen in De Kotmadam, De Parelvissers of Code 37.

** Charlien Adriaenssens studeerde in 2015 af aan de opleiding Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze maakt installaties met schilderwerk en performances, waar tekst meestal wordt ingezet als gesproken woord. Charlien is ook programmacoördinator van UBIK, het nieuwe absurde filiaal van WORM Rotterdam.

in categorie: S.M.A.K. BeweegtJongeren

foto: Olivier Donnet
i
foto: Olivier Donnet
foto: Olivier Donnet
i
foto: Olivier Donnet
foto: Olivier Donnet
i
foto: Olivier Donnet
foto: Olivier Donnet
i
foto: Olivier Donnet
foto: Olivier Donnet
i
foto: Olivier Donnet

Sinds oktober 2018 werken we samen met Zonnehoeve|Living+, een centrum voor mensen met een beperking. 

DACart is de verzamelnaam voor hun creatieve en artistieke ateliers die hun bewoners aanzetten tot creatief denken. De enthousiaste kunstenaars en bewoners van DACart en hun begeleiders bezochten de tentoonstellingen ‘oeuvre’ van Raoul de Keyser, ‘Signal or Noise | The Photographic II’ en recent ‘De Collectie (1), Highlights for a Future’ in S.M.A.K. 

Daarna kwam er een wisselwerking tot stand: S.M.A.K. vroeg aan kunstenaar Kristof van Gestel om zijn workshop 'Idiosyncratische Machine' op hun terrein te organiseren. Hij begeleidde ook samen met Els Baeten -  van het zeefdrukatelier Gezeever – de workshop 'vormdrukkers' waarbij een participatieve zeefdrukmethode uitgevoerd werd. 

Schrijf in …

{news_images_desc}
De Collectie (1) | Highlights for a Future

Tot en met 3 november 2019 kan je nog een tachtigtal kunstwerken uit de collectie bekijken op de bovenverdieping van het museum. 

Body, 1990 oil on canvas 48,5 × 38,5 cm Collection S.M.A.K. Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Ghent
i
Body, 1990 oil on canvas 48,5 × 38,5 cm Collection S.M.A.K. Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Ghent

Op dit moment kan je in Palazzo Grassi in Venetië de overzichtstentoonstelling van Luc Tuymans bezoeken.

Onder de titel 'La Pelle' (de huid) toont de kunstenaar 80 werken uit de Pinault-collectie, internationale musea en privécollecties van de kunstenaar, van 1986 tot nu. Curator is Caroline Bourgeois. Ook het werk 'Body' uit 1990 uit onze S.M.A.K.-collectie is daar nu te bekijken. 

Uit de bezoekersgids:

'In order to make Body, Lucy Tuymans used a paint he knew would change over time so that both the painting and the body represented would age more or less at the same time. Similarly to Superstition, the body is only sketched with a few brown paint strokes against a backdrop of similar creamy colored shades. But the artist has introduced in this single tone, which is a priori dull and banal, an array of subtly colored nuances to give it density and texture. The whole painting oozes disturbing strangeness: the close up leaves out the head and legs and we don’t know whether this torso belongs to a little girl or a doll, whether it’s natural or artificial or living or dead, even though it seems to intensely challenge and question the viewer’s gaze. Similarly to the famous portrait “of Dorian Gray”, this body seems to be dissolving and in a process of devitalization to the point of becoming the shadow of itself in order to let the painting be embodied and vitalized, as expressed in the cracks that run across it. The work can also be seen as an expression of the relationship between a child and her comfort blanket, the transfer object par excellence, which preserves, carries and bears the traces of childhood so that the child can overcome it when she reaches adolescence. We speak of “still life” in painting, but this is almost the portrait of a “still skin”, a sensitive surface, layers of memories and solidified remembrances showing traces of violence or underlying post-traumatic scars. The reality is practically the opposite, but here lies the intentional ambiguity of Luc Tuymans’ works. The source image is indeed that of a naked rag doll, and the two horizontal black bars are in fact two zips through which the body can be stuffed with material in order to gain volume and firmness, in other words flesh and life...' MD

Lees meer over de expo:

in categorie: CollectieExtra Muros

Ontdek samen met de gids de verrassende en verschillende lagen van de tentoonstelling De Collectie (1) | Highlights for a Future en/of download de lesmap om zelf aan de slag te gaan. 

S.M.A.K. bestaat dit jaar twintig jaar: het uitgelezen moment om opnieuw – en voor het eerst in twee decennia – een deel van de collectie te presenteren in het volledige museumgebouw. Aan de hand van ongeveer 200 werken word je meegevoerd doorheen een spannend labyrint van hedendaagse kunst. Iconische werken worden afgewisseld met verborgen parels en aangevuld met aanwinsten die de afgelopen twintig jaar aan de collectie werden toegevoegd.

Maak je museumbezoek extra verrijkend en boek een gids:

in categorie: JongerenKinderen