Road Of Change - Vlaggenproject

Deze krokusvakantie trekken 15 jongeren uit heel Vlaanderen op een roadtrip langs de grenzen van Europa. Samen ontdekken ze de situatie van vluchtelingen hulporganisaties, lokale politici, de moeilijke leefomstandigheden en de harde maar ook hoopvolle verhalen van deze mensen. 

Samen luisteren ze naar de verschillende meningen en standpunten en brengen ze hun ervaringen tijdens de roadtrip onder woorden en in beeld. Zo willen ze iedereen, van ruim publiek tot politici, wakker schudden en aanmanen tot actie.  

Tijdens de roadtrip, van 1 maart tot 10 maart 2019, doen de jongeren Kroatië, Bosnië, Servië en Hongarije aan. Ze bezoeken er vluchtelingenkampen, hulporganisaties zoals Are You Syrious en lokale politici zoals de burgemeester van Bihac (Bosnië).

S.M.A.K. vroeg grafisch ontwerper Edouard Schneider en Kurt Stockman om mee te gaan op deze reis. Kurt Stockman zal de reis in beeld brengen en Edouard Schneider zal een vlaggenproject uitwerken. Samen met de jongeren interviewt Edouard de mensen die ze onderweg tegenkomen over dingen die ze belangrijk vinden het leven. Vanuit hun antwoorden ontwikkelen ze samen een persoonlijke vlag. Met deze vlaggen zullen ze de mensen die ze hebben ontmoet gaan vertegenwoordigen bij het Europees parlement om aandacht te vragen voor de vaak onmenselijke situaties voor mensen op de vlucht en de vele mensen die zo schrijnend aan hun lot worden overgelaten. Het is vaak verboden om in de opvangcentra te fotograferen en veel reddingswerkers en journalisten zijn al bedreigd met gevangenisstraffen. De vlaggen zijn een methode om toch een persoonlijk portret van deze mensen te maken.

Deze roadtrip is een ervaringsgericht leertraject waarbij jongeren en hun begeleiders worden uitgedaagd zich te verplaatsen in het leven van mensen op de vlucht en na te denken over een eerlijk en humaan asielbeleid.

Een Initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met Uit De Marge, StreetwiZe • Mobile School en S.M.A.K.