Raoul De Keyser .oeuvre

22.09 tot 27.01.2019

Raoul De Keyser (1930-2012, Deinze) wordt beschouwd als de discrete grootmeester onder de Belgische schilders van de voorbije vijftig jaar. Vanaf zijn debuut in 1964 ontwikkelt De Keyser eigenzinnig, tactiel werk, waarin de scheiding tussen figuratie en abstractie oplost in de poëtische band die het aangaat met het dagelijkse leven van de schilder. Zijn artistieke praktijk vertrekt vanuit de Nieuwe Visie, een lokale variant van de internationale popart die ook wordt beïnvloed door literatuur.

Na experiment met de fundamentele bouwstenen van de schilderkunst, typisch voor de jaren ’70 met onder meer kleur, verf en doek, breekt De Keysers beeldtaal open en wordt ze vloeiender. Het is het begin van een gestaag groeiend internationaal succes, met zijn deelname aan Documenta IX in 1992 als een van de hoogtepunten. Geregeld overschildert de kunstenaar eerder werk of herneemt hij het in andere formaten. Dit spel van terugblikken en vooruitkijken komt ook tot uiting in zijn laatste werken. De titel van deze tentoonstelling duidt aan dat elk van De Keysers werken in zekere zin het idee van een retrospectieve omvat.

Door De Keysers werk zowel chronologisch als thematisch te ontvouwen, biedt oeuvre inzicht in de methode van de kunstenaar en hoe hij de grenzen van de schilderkunst bleef aftasten. Naast meer dan honderd schilderijen wordt ook een belangrijk ensemble werken op papier getoond, dat deel uitmaakt van de schenking die de kunstenaar in 2008 deed aan het Gentse Museum voor Schone Kunsten.

De scenografie van de middenzaal op de bovenverdieping van S.M.A.K. is een ontwerp van architecten Robbrecht & Daem. Zij ontwikkelden al meerdere expositieruimtes (o.a. op Documenta IX in 1992) voor De Keysers werk.
De tentoonstelling is een samenwerking met de Pinakothek der Moderne in München.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide catalogus, gepubliceerd door S.M.A.K. en Pinakothek der Moderne in samenwerking met Verlag der Buchhandlung Walther Koenig (Keulen) en Mercatorfonds (Brussel).

Filmprogramma
De Belgische kunsthistoricus Koen Brams presenteert een breed filmprogramma met diverse tv- en filmfragmenten over de kunst en het leven van Raoul De Keyser.

-- Randactiviteiten
Via onze agenda vind je meer informatie terug over onze lezingen, masterclasses, nocturnes... 

  Meer over Raoul De Keyser
Meer informatie: