.Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. | Coming People 2018

23.06 tot 02.09.2018

Henry Andersen 
Elias Cafmeyer
AnaÏs Chabeur 
Maud Gourdon 
Jonathan Paepens 
Lien Van Ranst 
Lieselotte Vloeberghs 
Justyna Wierzchowiecka 
Guy Woueté 

De Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. | Coming People, een samenwerking tussen S.M.A.K. en de Vrienden v/h S.M.A.K., is een tweejaarlijkse wedstrijd voor jonge kunstenaars die net afstudeerden aan een Belgische hogeschool voor beeldende kunsten. Met dit initiatief willen beide partners kansen bieden aan opkomend talent dat niet altijd even vlot de weg vindt naar de professionele kunstwereld.

Coming People startte in 2001 als een jaarlijkse museumtentoonstelling met werk van Gentse laatstejaarsstudenten en groeide in 2014 uit tot een Belgische, tweejaarlijkse wedstrijd met een internationale jury en een prijs uitgereikt door de Vrienden v/h S.M.A.K. ter waarde van 5 000 euro. Dit jaar bestond de jury uit Sonia Dermience (directrice Komplot, Brussel), Antony Hudek (directeur curatorial studies, KASK, Gent), Frank-Thorsten Moll (directeur IKOB, Eupen), Niels Van Tomme (directeur De Appel Arts Centre, Amsterdam), Martin Germann (senior curator S.M.A.K., Gent) en Ann Hoste (curator S.M.A.K., Gent).

Op basis van de presentaties van de finalisten besloot de jury, bestaande uit Sonia Dermience (directrice Komplot, Brussel), Antony Hudek (directeur curatorial studies, KASK, Gent), Frank-Thorsten Moll (directeur IKOB, Eupen), Niels Van Tomme (directeur De Appel Arts Centre, Amsterdam), Philippe Leeman (voorzitter van de Vrienden v/h S.M.A.K.) en het artistiek team van S.M.A.K., de Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. | Coming People 2018 toe te kennen aan Lieselotte Vloeberghs (°1994, Lier, BE). Ze behaalde een Master in de Vrije Beeldende Kunsten aan Luca School of Arts in Gent in 2017. Haar artistieke praktijk is gericht op de wisselwerking tussen tekst en beeld en bevat naast tekeningen en boeken ook ruimtelijke installaties en performances. De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de 9 presentaties en feliciteert iedere kunstenaar voor haar of zijn buitengewone bijdrage aan de tentoonstelling.

Bij het slot van de tentoonstelling op zondag 2 september 2018 kennen we de publieksprijs toe aan de kunstenaar die de meeste voorkeurstemmen ontving van het publiek. Je kan hier stemmen.