.Uit de Collectie | Museum for a Small City / Rebuild door Richard Venlet

08.02 tot 21.02.2021

Het werk van Richard Venlet (1964, Hamilton, Australië) verhoudt zich sterk tot de functionele, historische en architecturale ruimte waarin het getoond wordt. Hij ontwerpt omgevingen die ook als presentatiemodel werken en waarin samen met andere kunstenaars, architecten, curatoren en theoretici de cultuur van het verzamelen en tentoonstellen wordt onderzocht.

‘Museum for a Small City’* licht specifiek de werking en functie van een museum door. Elke presentatie van het kunstwerk wordt bedacht als een activering. Deze ontvouwt zich aan de hand van wisselende selecties uit het archief en de collectie van S.M.A.K. die verder geduid worden in gesprekken, lezingen, workshops en performances. De kunstenaar reikt het museum zo een instrument aan om zijn geschiedenis op alternatieve wijze te ontsluiten en van daaruit actuele verhaallijnen te formuleren. Het meervoudige statuut dat het collectiewerk op deze manier verworven heeft – als display, onderzoeksinstrument, discursieve ruimte en autonoom kunstwerk – vormt het uitgangspunt van deze derde activering getiteld ‘Rebuild’.

* ‘Museum for a Small City’ werd vernoemd naar een ongerealiseerd museumontwerp (1941-’43) van architect Mies van der Rohe waarin de architectuur sterk vereenvoudigd wordt om de nadruk te leggen op de getoonde kunstwerken. Venlet nam van deze architectuurstudie zowel de titel over alsook de eindeloze mogelijkheden van het raster dat zijn vloerobject als een modulaire vorm organiseert.

Download de historiek van Museum for a Small City
Dit document geeft de historiek weer van ‘Museum for a Small City’. Het bevat de technische fiches, naar een ontwerp van Joris Kritis, van alle tot dusver getoonde stukken en verwante activiteiten.

Lezingen | Museum for a Small City/Rebuild

Dit najaar start S.M.A.K. een lezingenreeks in het kader van de tentoonstelling ‘Museum for a Small City/Rebuild’ van Richard Venlet. De reeks verbindt de tentoonstelling, die de S.M.A.K.-collectie op eigenzinnige wijze doorlicht, met ideeën rond de inspanningen die musea vandaag leveren om hun geschiedenis te herwaarderen. Dit houdt vaak een kritische ontleding in van museumverzamelingen en hun fundamenten in exclusieve canons. De genodigde sprekers lichten, elk vanuit hun eigen praktijk, de urgentie van deze opdracht toe. Ze belichten het belang van een brede invulling van artistieke productie, tentoonstellingscontexten, samenwerkingsmodellen en kritische pedagogie, om de kunsthistorische constructie open te plooien tot een meerstemmig betekenisveld.

Programma:

  • 02.12.2020 om 20:00 - online lezing van Suzanne Cotter, directeur Mudam, Luxemburg, over publiek-private allianties in het kader van haar samenwerking met de Pinault-collectie
  • 10.12.2020 - online lezing van Clémentine Deliss, associate curator KW Institute for Contemporary Art, Berlijn, over ‘The Metabolic Museum’
  • rondetafelgesprek met o.m. Richard Venlet rond het thema ‘De kunstenaar als curator’ (onder voorbehoud)

Met de steun van