.Vrienden v/h S.M.A.K. tonen: Margarita Maximova | The Affect Heuristic

25.01 tot 01.03.2020

De videokunstenares Margarita Maximova (°1990) werd geboren in Moskou, groeide op en studeerde in België (Luca School of Arts, Gent) en woont en werkt tegenwoordig in Berlijn. In 2014 won zij de Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. in het kader van Coming People, een tentoonstelling met pas afgestudeerde jonge kunstenaars.

Een opvallend terugkerend element in het werk van Maximova zijn de verglijdende natuurlijke of stedelijke landschappen die haar films in een ingetogen, melancholische, haast hypnotiserende sfeer hullen. Via voice-overs of ondertitels wordt een verhaal verteld of worden er vragen opgeworpen door een anonieme verteller die nooit zelf in beeld verschijnt.

Binnen haar videopraktijk analyseert Maximova psychologische en emotionele concepten rond de omgang met taal in het internettijdperk, complottheorieën, communicatie tussen dieren of autobiografische thema’s.

Haar recentere werk belicht de eindeloze stroom van beelden, meningen, vragen en antwoorden waaraan we dagdagelijks online worden blootgesteld.

In De Vereniging toont de kunstenares een videoinstallatie die voortborduurt op haar videoinstallatie Modern Tongue Sweats (2018) waarin ze aan de hand van uiteenlopende fragmenten deze actuele thematiek uitrolt en naar haar hand zet. The Affect Heuristic, de titel van deze tentoonstelling, is een term die verwijst naar een onbewust mentaal proces waarbij mensen op basis van emoties beslissingen nemen en daarnaar handelen. Via mediamanipulatie wordt binnen onze egocentrische samenleving gretig gebruik gemaakt van dit principe.

De Vereninging toont:

 

Limited edition | Margarita Maximova, Insidious, Malicious, Venomous: A Consolidation of Past Experiences
2020
20 + 2 a.p.24,5x33 cm, inkjet print op Hahnemühle Rag papier, ingelijst met artglass
Prijs: €300 | €250 (leden)