.No More Boring Art!

21.02 tot 31.03.2020

Teleurgesteld door de staat van de schilderkunst in de jaren ‘70 liet John Baldessari – een pionier in de conceptuele kunst die onlangs overleed –  “I willnot make any more boring art” als repetitieve vuistregel op de muren schrijven. Zijn fotocollage Arms and Legs (2007) kreeg dan ook een centrale plaats in deze tentoonstelling en brengt bij de kijker meteen de vanzelfsprekendheid van het beeld aan het wankelen.

Curatoren Koen van den Broek (kunstenaar, docent schilderkunst PXL-MAD en vriend van John Baldessari) en Iris Paschalidis (hoofd collectie S.M.A.K.) lieten zich door Baldessari inspireren en namen het principe van exciting art educationals uitgangspunt. Hoe kan een fysiek kunstwerk de studenten leren wat (schilder)kunst zoal kan zijn? No More Boring Art! ontvouwt zich als een kleurenkaart, als een (mogelijke) les in hedendaagse kunstgeschiedenis, een tentoonstelling waarin de kijker eindeloos eigen verbanden kan leggen.

De samenwerking tussen PXL-MAD School of Arts en S.M.A.K. is ontstaan vanuit de gedeelde ambitie om kunst uit de museumcollectie fysiek dichter bij de studenten beeldende kunsten te brengen en deze interventies tegelijk toegankelijk te maken voor een groter publiek. Na de installatie ‘There is a Man’ van de Franse kunstenaar Guillaume Leblon in het najaar van 2019, is No More Boring Art! het tweede project waarbij werk uit de collectie van S.M.A.K. extra muros in de tentoonstellingsruimte van PXL-MAD wordt getoond.

Los van de artistieke inrichting creëert No More Boring Art! ook een unieke inhoudelijke opportuniteit voor docenten in kunstkritiek, kunstgeschiedenis of beeldanalyse om les te geven in het bijzijn van kunstwerken op topniveau. Zo lopen het museum en de kunstschool tijdelijk in elkaar over. Met deze opvallende en belangwekkende tentoonstelling stelt PXL-MAD met gepaste trots haar nieuwe gebouw open voor een extern én kunstminnend publiek.

Curated by Koen van den Broek & Iris Paschalidis.

Praktische informatie

  • Opening: donderdag 20 februari vanaf 19:00.
  • Openingsuren: 21.02.2020 - 31.03.2020, van maandag tot vrijdag van 9:00 tot 17:00.
  • Adres: Elfde-Liniestraat 25, 3500 Hasselt.