.KLEINE catalogus, Grote Meesters Uit de Collectie van S.M.A.K.

20.06 tot 03.01.2021

Begin maart 2020 kwam de 'Kleine Catalogus van de Collectie van S.M.A.K.’ uit met daarin 150 kunstwerken uit onze collectie verzameld in woord en beeld. De selectie gebeurde onder andere door jonge S.M.A.K.-bezoekers die deze werken heel bijzonder, interessant, gevoelig, verwarrend, mooi en inspirerend vonden.

Vanaf de zomervakantie wordt een selectie van die werken opgesteld in het museum. Normaal start een tentoonstelling en komt pas achteraf de catalogus. Nu gebeurt het omgekeerde. Een tentoonstelling die - net zoals het boek - door en voor kinderen samengesteld wordt, samen met de jongeren van kunstjeugdbeweging Bazart. Zij zullen hun zaterdagwerking in de aanloop naar de tentoonstelling verplaatsten naar het museum. Samen zullen we nadenken over ‘de ideale tentoonstelling’: wat heb je nodig tijdens een museumbezoek, wat moet je doen om er een onvergetelijke ervaring van te maken?

Met de ‘Kleine Catalogus’ als leidraad maken we dus een tentoonstelling op maat voor het hele gezin of klas. Kinderen gidsen kinderen doorheen een landschapstuin van actuele kunst, de werken hangen op hoogte van kleinere bezoekers, we organiseren een spel ‘mens erger je niet’ op mensenmaat, workshops op woensdag en zondag en zomerateliers… en dat alles zonder te betuttelen. Kom deze zomer of in het najaar naar S.M.A.K. met je papa, mama, broer, zus, oma of opa en de Kleine Catalogus en word Ware Kunstkenners. Dit is een niet te missen tentoonstelling als introductie tot hedendaagse en actuele beeldende kunst.

Met kunstwerken van onder meer Pierre Alechinsky, Guillaume Bijl, Michaël Borremans, Marcel Broodthaers, Wim Delvoye, Jessica Diamond, Rineke Dijkstra, Luciano Fabro, Ann Veronica Janssens, Panamarenko, Michael Ross, Ed Templeton, Willy Vandersteen, Rinus Van de Velde, Didier Vermeiren en Andy Warhol.