.Artist in Residence | Adam Leech

30.04.2020

Het werk van Adam Leech (°1973, San Diego, CA) intrigeert omwille van de gelaagde vormgeving en de existentiële vragen die erachter schuilgaan. Deze betreffen steevast de ervaring van het kunstwerk zelf. In zijn schilderijen alluderen spiegels, ramen en reflecterende oppervlakken naar een ruimte buiten het beeldvlak die verbonden is met onze waarneming. In zijn videowerken worden we op tutorialachtige wijze aangesproken en bewustgemaakt van de factoren die onze gedachten en gevoelens ten aanzien van zijn werk mee bepalen. 

Met zijn onderzoek naar de conditie van de kunstkijker beoogt Leech een synthese van de humane en empirische wetenschappen, die visies uit de esthetica, antropologie en (neuro)psychologie met elkaar verbindt. Betekenis zit daarbij vervat in de uiteenlopende kunstbegrippen en in de confrontatie met de onmeetbaarheid van het onderwerp en de fricties tussen de wetenschappelijke bevindingen. Zo houdt de toon van Leech’ werk zich op tussen ernst en ironie, en het opzet ervan tussen studie en spel.

Met de residentie in S.M.A.K. brengt Adam Leech zijn experimentele aanpak binnen in de gecodeerde omgeving van het museum. Hij heeft er toegang tot de fysieke en theoretische ruimtes, de private en publieke activiteiten, en de museumbezoekers en -medewerkers. Hij zal er zijn onderzoek aftoetsen aan de (on)geijkte wijzen waarop kunst en beleving vanuit de museumwerking worden gedefinieerd.

Adam Leech is schilder en videokunstenaar. Via zijn werk bevraagt hij de conditie van het medium en de toeschouwer. De kunstenaar woont en werkt in Brussel.
Meer info via zijn website - instagram