.Grasduinen 01 - Actuele kunst in Bredene in het kader van S.M.A.K.-aan-zee

03.04 tot 13.06.2004

Deze wordt aangevuld met werken van hedendaagse kunstenaars die nog niet in België tentoonstelden. Cis Bierinckx werd aangezocht als curator.

De titel ‘Grasduinen’ verwijst enerzijds naar de landschappelijke eigenheid van een kustplaats als Bredene, anderzijds naar de actie van het ‘grasduinen’ (zoeken) doorheen een collectie. ‘Grasduinen I’ kreeg als ondertitel ‘Over de verleiding en het verlies van onschuld’. Cis Bierinckx verklaart de ondertitel als volgt: “Kunst verleidt en neemt positie in, waardoor het niet langer onschuldig blijft. Een kunstenaar en een kunstwerk wil steeds een dialoog aangaan met de kijker, wil hem of haar in een actieve positie duwen.” Deze eerste tentoonstelling loopt van 3 april tot 15 juni 2004, en is verspeid over 6 verschillende locaties. De centrale locatie van de tentoonstelling is de oude watertoren, een gebouw dat prominent aanwezig is in Bredene. De benedenverdieping van de watertoren fungeert als onthaalruimte en is het startpunt van een wandeling door de gemeente. Hier worden werken van internationale kunstenaars uit de collectie van het S.M.A.K. zoals Vito Acconci (USA) en Noritoshi Hirakawa (Japan) gekoppeld aan recent werk van Ed Young (Zuid-Afrika) en Koosje Schmeddes (NL). Andere locaties zijn onder meer het Gemeentehuis, de gemeentelijke basisschool, de bibliotheek en het Ryckewaertshof. Grasduinen geeft telkens ook een jonge kunstenaar de kans om een site-specifiek werk te maken. Voor deze eerste editie is de keuze gevallen op de Kroatische kunstenares Miljana Babic. Zij zal een installatie presenteren in het opvanglokaal van de Basisschool ‘Duinen’. De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Ed Young zal tijdens de opening op 3 april de performance “braai met boerenworst” brengen. (noot: braai is Zuid-Afrikaans voor Barbecue).

Deelnemende kunstenaars:
Milijana Babic, Vito Acconci, Steven Blum, Philippe Parreno, Alexandra Zwaal-Kallos, Koosje Schmeddes, Ursula Hodel, Ed Young, Guido Geelen, Henrietta Lehtonen, Lisa May Post, Josef Felix Müller, Noritoshi Hirakawa, Robert Gober, Lawrence Weiner, Marlene Dumas, Wim Delvoye, Dara Birnbaum, Panamarenko