.Demi Tour 2: collectie MSK in het SMAK

01.07 tot 22.08.2004

Enkele maanden geleden werd de eerste opstelling van werken uit het MSK in het SMAK gepresenteerd. Op dit moment is de tweede opstelling te zien onder de naam ‘Demi-Tour 2’.

Als uitgangspunt voor ‘Demi Tour 2’ werden drie werken uit de 17de eeuw van de collectie van het Museum voor Schone Kunsten geselecteerd. Deze worden geconfronteerd met hedendaagse werken uit de collectie van het SMAK, wat vaak verrassende en frisse interpretaties oplevert. Het centrale werk in de middenzaal is ‘Jupiter en Antiope’ van Antoon Van Dyck. Op dit doek uit 1620 benadert de oppergod Jupiter de schone Antiope. Jupiter is hier gemetamorfoseerd tot sater en wordt vergezeld van zijn gebruikelijke attribuut, de adelaar. Dit schilderij wordt gecombineerd met ‘Les maisons tournent autour de nous ou nous tournons autour des maisons’ van Mario Merz en ‘Miroir d’époque regency’ van Marcel Broodthaers, waarin telkens dieren worden afgebeeld. In de linkse zijvleugel is ‘De Keukenmeid’ van Pieter Cornelisz van Rijck uit 1628 samen te zien met onder andere de gestapelde borden van Robert Therrien, ‘Untitled' (Four Small Animals) van Bruce Nauman en een foto met bloedvlek van Lisa May Post. De rechter zijvleugel centraliseert werken die het thema ‘religie’ behandelen. ‘Hemelvaart van Christus’ door Antonio Balestra wordt getoond naast werk van Jim Lutes, Dan van Severen, Tibor Hajas, Yves Klein en Dieter Appelt.

Deelnemende kunstenaars:
Lisa May Post, Tibor Hajas, Marcel Broodthaers, Mario Merz, Yves Klein, Dieter Appelt, Dan Van Severen, Jim Lutes, Bruce Nauman