Thomas Ruff .Lichten

17.05 tot 24.08.2014

Als protagonist van de befaamde Düsseldorfse Fotografieschool werd Thomas Ruff vooral bekend om zijn portretten, waarvan er zich ook enkele in de collectie van S.M.A.K. bevinden. De selectie die in het museum wordt getoond onder de titel ‘Lichten’ neemt als filosofische en wetenschappelijke rode draad het spectrum tussen natuurlijk en virtueel licht – een essentiële verschuiving binnen het medium fotografie tijdens de afgelopen dertig jaar. S.M.A.K. brengt naast Thomas Ruffs series ‘Interieurs’ (1979-1983) , ‘Sterren’ (1989-1992) en ‘Nachten’ (1992-1996) ook zijn recente ‘Negatieven’ (2014-). Binnen zijn ‘Fotogrammen’ (2012-) – een simulatie van dat historische genre – werd een reeks gemaakt in samenwerking met het Forschungszentrum Jülich in Noordrijn-Westfalen. Doordat Ruff het vermogen van de supercomputers van dit wetenschappelijke onderzoeksinstituut tot het uiterste drijft, kunnen zijn werken ook geïnterpreteerd worden als indirecte portretten van machines. In elk van zijn reeksen onderwerpt Ruff het medium fotografie aan een systematische analyse: sociale, politieke en esthetische aspecten van beeldproductie worden blootgelegd – en daardoor ook de geschiedenis van de moderniteit, die net werd geïnitieerd door de opkomst van de fotografie in de 19e eeuw. Als conceptueel fotograaf is Ruff dan ook niet zozeer geïnteresseerd in het fotograferen van de realiteit; zijn focus ligt meer op het portretteren van de realiteiten van de fotografie. Deze tentoonstelling werd gerealiseerd met steun van de Kunststiftung NRW. Na de presentatie in S.M.A.K. verhuist de tentoonstelling naar Kunsthalle Düsseldorf. Bij de tentoonstelling hoort een catalogus met bijdragen van Philippe Van Cauteren, Robert Fleck, Gregor Jansen, Martin Germann en Valeria Liebermann, verschenen bij Roma Publications.

Lezingenreeks over het (verdwijnen van) licht in de fotografie van Thomas Ruff e.a

S.M.A.K. en het Lieven Gevaert Research Centre for Photography organiseerden naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Lichten’ van Thomas Ruff, een lezingenreeks met drie gereputeerde theoretici. Zij bespraken de vertrekpunten en resultaten van hun gespecialiseerd onderzoek naar het beeld/de fotografie en brengen dit, waar mogelijk, in verband met het oeuvre van Ruff.

Collectiepresentatie

Om de tentoonstelling van Thomas Ruff in een bredere context te plaatsen, presenteert S.M.A.K. daarnaast ook een selectie uit de collectie. We tonen werk van onder andere Bernd & Hilla Becher, Pierre Bismuth, Roe Ethridge, Jef Geys, Rodney Graham, Joachim Koester, Louise Lawler, Zoe Leonard, Willem Oorebeek en de portretreeks van Thomas Ruff die S.M.A.K. verworf in 1989.

  Meer over Thomas Ruff