.EXTRA MUROS | De Verloofden - De collectie van Belfius en S.M.A.K. in dialoog.

18.10 tot 21.03.2015

De aandacht gaat uit naar het werk van vier kunstenaars die in beide collecties sterk vertegenwoordigd zijn met een breed ensemble werken: Leo Copers (°Gent, 1947), Thierry De Cordier (°Oudenaarde, 1954), Jan Van Imschoot (°Gent, 1963) en Jan Vercruysse (°Oostende, 1948).Op die manier legt deze ontmoeting eerder de nadruk op het kunstenaarsoeuvre, dan op het verzamelen van kunst an sich.

Het motief om te verzamelen is bij beide instellingen wezenlijk verschillend. Waar de kunstgeschiedenis bij een museum de context vormt, blijft het bij de collectie van een bank een ongrijpbaar verlangen. De aanwezigheid van kunstenaarsensembles in beide collecties duidt evenwel op een bijzonder belang dat aan deze artiesten toegekend wordt. Dit ongebruikelijke huwelijk resulteert in een dieptepresentatie van vier Vlaamse kunstenaars die zowel het Belgische als het internationale kunstlandschap in de tweede helft van de 20e eeuw mede vormgaven. Zoals de titel “De Verloofden”* reeds insinueert, betreft het een tijdelijke liaison tussen een bankinstelling en een museum.

*”De Verloofden” is de titel van een werk (olieverf op doek, 157x147 cm) uit 1928 van de Antwerpse kunstschilder Constant Permeke (Antwerpen, 1886-Oostende,1952), dat deel uitmaakt van de collectie van Belfius.

Met het initiatief ‘Cultuur voor iedereen’ wil Belfius zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met hun uitzonderlijke kunstcollectie. Daartoe zetten ze elke derde zaterdag van de maand van 10 tot 16.30 uur de deuren van de galerij open.

Deelnemende kunstenaars:
Thierry De Cordier, Jan Vercruysse, Leo Copers, Jan Van Imschoot