10.04 tot 12.05.2015

Het derde luik van de tentoonstellingsreeks Art Eco wordt toegespitst op werk/installaties van (inter)nationale kunstenaars die op een gedreven manier reageren op wat zich in de wereld voordoet. Hun werk kan worden beschouwd als een artistieke afgeleide van beweegredenen zoals protest, ongenoegen en een (voortgezet) stil geloof in de toekomst, zonder te vervallen in activisme. Hun werk is er één, zoals de titel aangeeft, van “artivisme”, een begrip dat ontleend werd aan de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletto, een kunstenaar die sinds de jaren zestig het begrip  kunst letterlijk vanaf de straat herdefinieerde en, vanuit de kunst, een bescheiden alternatief ontwikkelde met de stichting Citadell’Arte in het Noord-Italiaanse Biella.

Dit derde luik is bedacht als een tentoonstelling waarin ontstellend mooie beelden onthutsende en tot nadenken stemmende gedachten voeren over de vanzelfsprekendheid waarmee de wereld omgaat met onrecht, mensenrechten en vraagstukken omtrent samenleven en klimaat. Wij zijn verheugd om in de context van deze tentoonstelling exquise bestaande werken samen te brengen met een aantal nieuwe, internationale producties.

Uit de collectie van S.M.A.K. wordt ditmaal de film Amphibious (Login-Logout) getoond van het Amerikaans-Cubaanse kunstenaarskoppel Allora & Calzadi.

In de kijker

Van Lois Weinberger (1947), die in het eerste en tweede deel uitgebreid aan bod kwam met een selectie werken uit de collectie van S.M.A.K., is nu het fotowerk selfportrait with mushroom spore (2008) te zien.
Bovendien zijn we verheugd om naar aanleiding van deze laatste presentatie het werk WILD CUBE (1991/2015) te kunnen tonen in de Plantentuin van Meise. In de context van deze ‘geconditioneerde’ tuin zal de Oostenrijkse kunstenaar een stukje gazon van 1m² onttrekken aan het verlangen van de tuinman naar orde en lijn. De stalen kooi geeft de natuur haar vrijheid terug en omkooit haar gang van "zaden".

Deelnemende kunstenaars

Abbas Akhavan, Allora & Calzadilla, Michiel De Cleene, Alexis Destoop, Piero Gilardi, Johan Grimonprez, Christina Hemauer en Roman Keller, Hesselholdt & Mejlvang, Ann Veronica Janssens, Mikhail Karikis, Lois Weinberger, Lawrence Weiner

Praktisch

  • Opening: 10.04 van 18 tot 21 uur.
  • Inleiding door Ann Hoste, curator S.M.A.K.
     
  • Cultuurcentrum Strombeek-Bever
  • Gemeenteplein z/n
  • 1853 Strombeek
  • Open: ma-za: 10-22u (zondag 10-18u)
  • Gratis
  • Website CC Strombeek