.Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. | Coming People 2016

25.06 tot 21.08.2016

‘Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. | Coming People’ is een tweejaarlijks concours voor jonge beeldende kunstenaars die net zijn afgestudeerd aan één van de Belgische hogescholen voor kunst.

Doorstromen naar het kunstenveld blijft voor pas afgestudeerden moeilijk. Door het werk van beloftes van eigen bodem te presenteren voor een breed publiek, wil de ‘Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. | Coming People’ een brug creëren tussen de academies en het professionele veld.

‘Coming People’ kent reeds een lange traditie. Tussen 2001 en 2011 organiseerden S.M.A.K. en de Vrienden v/h S.M.A.K. een jaarlijkse tentoonstelling met geselecteerd werk uit de eindejaarpresentaties van de Gentse kunsthogescholen. Sinds 2014 vindt de wedstrijd slechts om de twee jaar plaats, maar richt zij zich tot alle in België afgestudeerde kunstenaars.

De selectie van de kunstenaars wordt gemaakt door een internationale jury, bestaande uit Susanne Titz (Directeur Museum Abteiberg, Mönchengladbach), Denis Gielen (Directeur MAC’s, Hornu), Zoë Gray (Senior curator WIELS, Brussel), Anders Kreuger (Curator M HKA, Antwerpen), Martin Germann (Senior curator S.M.A.K., Gent) en Ann Hoste (Curator S.M.A.K., Gent). Na de selectie maakt S.M.A.K. in onderling overleg met de kunstenaars een groepstentoonstelling met representatief werk van de laureaten.

  • De zeven laureaten voor deze editie zijn Chloë Delanghe, Joëlle Dubois, Tom Hallet, Vedran Kopljar, Stefan Nestoroski, Diana Tamane en Cléo Totti.
  • Op zaterdag 25 juni 2016 koos de jury Diana Tamane als winnaar van de Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K.: ze krijgt een geldsom ter waarde van € 5.000 en een lidmaatschap van de Vrienden v/h S.M.A.K.
  • Voor het eerst reiken de Vrienden v/h S.M.A.K. ook een publieksprijs uit. De winnaar ervan wordt aan het einde van de tentoonstelling in augustus bekendgemaakt.