Nairy Baghramian .Déformation Professionnelle

26.11 tot 19.02.2017

Nairy Baghramian (°1971, Isfahan, Iran; woont en werkt in Berlijn) is een van de meest invloedrijke beeldhouwers van het moment.  De kunstenaar raakte internationaal bekend voor de manier waarop ze beeldhouwkunst, fotografie en site-responsieve installaties maakt die het menselijk lichaam en zijn ondersteunende functies uitspelen.

Deze tentoonstelling toont een nieuwe productie van 18 ensembles die voortbouwen op het oeuvre van de kunstenaar uit de periode van 1999 tot 2016. Daarbij zinspeelt Baghramian op bestaande kunstwerken en ander werkmateriaal, van instrumenten en verworpen ideeën tot vormvariaties. In eigen woorden “overziet” Baghramian zo “het overzicht”. Door het tonen van bestaand werk te weigeren maar het niettemin in nieuwe vormen te her(be)denken, stelt deze tentoonstelling fundamentele vragen rond vooruitgang en economie. Er wordt stilgestaan bij het moment waarop iets ophoudt te bestaan en iets nieuws zich kan vormen.

Werken zoals Class Reunion (2008), Retainer (2012) en French Curve (2014) vormden het conceptuele kader voor herinterpretaties, voortzettingen en eindversies met de respectievelijke titels Stay Downers, Headgear en Flat Spine. Zowel binnen als buiten het museum, op gebruikelijke en ongewone plekken, toont deze tentoonstelling een complexe omgang met vorm, materie en taal, waardoor betekenissen doorheen de verschillende werken lijken te verschuiven.

Déformation Professionnelle is Frans voor ‘beroepsmisvorming’, de vervorming van iemands wereldbeeld onder invloed van zijn blik als expert en omvat ook Baghramians analyse van haar metier van beeldhouwer. De kunstenaar bevrijdde haar oeuvre op een radicale manier en herleidde het tot een dragende structuur waarrond ze – in de vorm van deze tentoonstelling – als het ware een prothese bouwde. Om die reden werd de tentoonstelling in twee ruimtes ontwikkeld: in de fysieke en fictieve ruimte van haar oeuvre en binnen de museumarchitectuur van S.M.A.K.

Nairy Baghramian kreeg de afgelopen jaren internationale erkenning met tentoonstellingen in Museo Tamayo, Mexico City (2015), Art Institute Chicago (2014), Museu Serralves, Porto (2014), SculptureCenter, New York (2013) en de Biënnale van Venetië (2011).

Curator: Martin Germann

Nairy Baghramian | Déformation Professionnelle is een samenwerking tussen S.M.A.K. Gent en Walker Art Center Minneapolis.

Catalogus
In het kader van de tentoonstelling verschijnt de eerste uitvoerige monografie over het oeuvre van de kunstenaar. Het boek wordt uitgegeven door S.M.A.K. Gent en Walker Art Center Minneapolis. Het boek komt uit in de loop van de tentoonstellingsperiode.

Tentoonstellingstour
De tentoonstelling zal in het Walker Art Center Minneapolis openen op 7 september 2017. 

 

  Meer over Nairy Baghramian
Meer informatie: