ART FOCUS Gent - atelierbezoek Johan Gelper

Installation view, Michael E. Smith, 2014 at Zabludowicz Collection, London Photo: Stuart Whipps
i
Installation view, Michael E. Smith, 2014 at Zabludowicz Collection, London Photo: Stuart Whipps
Installation view, Michael E. Smith, 2014 at Zabludowicz Collection, London Photo: Stuart Whipps
i
Installation view, Michael E. Smith, 2014 at Zabludowicz Collection, London Photo: Stuart Whipps
Michael E. Smith, Untitled, 2013. Helmet shell, t-shirt, plastic. 12 x 10 ½ x 12 inches. Photo credit: Andres Ramirez. Courtesy the artist and Clifton Benevento, New York.
i
Michael E. Smith, Untitled, 2013. Helmet shell, t-shirt, plastic. 12 x 10 ½ x 12 inches. Photo credit: Andres Ramirez. Courtesy the artist and Clifton Benevento, New York.
i
ohan Gelper, 'Adjustable' (staal en plastic)

rondleiding in S.M.A.K. - atelierbezoek Johan Gelper - galerijbezoek

13:00 – 14:30
Rondleiding in S.M.A.K.
Michael E. Smith (°1977, Detroit, USA) is een beeldhouwer die werkt met huishoudelijke objecten, kadavers, advertentieclips en afgeleiden van onze consumptiemaatschappij.  Ook zijn videowerk is doorgaans gebaseerd op found footage. Op een ongebruikelijke manier assembleert en manipuleert hij dit materiaal. De hang naar het absurde en de poëtische weerklank in zijn werk komen daarbij voort uit een bredere kritische kijk op actuele ecologische en economische uitdagingen voor onze samenleving. 
Smiths werken herinneren ons aan elementaire behoeften zoals voedsel, warmte en fysieke bescherming: een verlichtingsarmatuur zonder lamp die is opgehangen aan een warme sweater, een eetkommetje gevormd uit opgerolde telefoondraad of het afgebroken uiteinde van een tl-buis bv. Eenvoudige, vertrouwde voorwerpen worden vaak gecombineerd met industriële materialen en nieuwe technologie. Wanneer de kunstenaar niet werkt vanuit dit contrast, opteert hij voor een analytische werkwijze. Hij isoleert objecten, grijpt er vormelijk op in en zoekt de grenzen op van hun verbeeldende kracht.
Via een intens installatieproces, worden de werken in de tentoonstellingsruimte geplaatst, haast levend in de aanwezige architectuur. Ze vertoeven in de marge en baden in een schemerend, natuurlijk licht. Binnen deze installaties verplaatst onze ervaring zich vaak van een visuele naar een lichamelijke beleving. Ze geven ons een onbestemd gevoel, vreemd aan elke vorm van sublimatie.
‘How Beautiful it is and how easily it can be broken’. Beeldend kunstenaar Wim Lambrecht (°1973, Gent) geeft projectgericht onderwijs aan LUCA School Of Arts. Hij begeleidt er Beeldonderzoek en Experimenteel Atelier en volgt ook Masterstudenten Beeldende Kunst op. Naast zijn onderwijsopdracht is hij sinds 2011 Senior Onderzoeker en is hij ook als gastdocent verbonden aan de afdeling Drama van het Lemmensinstituut in Leuven.
Recente onderzoeksprojecten belichtten zijn interesse voor bewegend beeld. Hij focust daarbij niet alleen op geprojecteerd bewegend beeld zoals film of video, maar ook op fysiek bewegend beeld in relatie tot een publiek, zoals performance, theater en concerten. Lambrechts interesse voor efemere, of vluchtige en tijdelijke, kunstvormen is ook het uitgangspunt voor deze tentoonstelling, waarin werken uit de S.M.A.K.-collectie worden getoond in combinatie met werk van oud-leerlingen van Sint-Lucas Gent.
 
14:30 – 15:00
Koffiepauze
 
15:30 – 16:30
Atelierbezoek Johan Gelper
" Johan Gelper (º1980, Kapellen) maakt sculpturen, tekeningen en installaties waaruit een fascinatie spreekt voor de natuur en haar biomorfe groeibewegingen. Maar ook het abstract wetenschappelijke constructieproces maakt deel uit van zijn werk. Aan de hand van zowel natuurlijke als gefabriceerde voorwerpen wil hij de dubbelzinnigheid van door mensenhanden vervaardigde objecten onderzoeken. Tekenen is voor Johan Gelper een manier van denken, een mogelijkheid om zeer direct een fysieke ruimte te geven aan zijn ideeën. De tekeningen zijn een onderzoek naar organische groei en tasten de grens af tussen 'intuïtief' tekenen en 'construeren'. Ruimtelijk' werken ziet hij ook als een manier van tekenen. Tekenen in de ruimte, alsof de lijn uit zijn blad loopt en een sculptuur in de ruimte vormt. Verwaarloosbare voorwerpen zoals een handschoen, een tak, stukken plastiek, gevonden onderdelen van auto's, zetels, verpakkingsmaterialen… zijn de materialen waarmee Johan Gelper aan de slag gaat.", Mieke Mels, 2007
 
17:00 – 17:30
Galerijbezoek (wordt later ingevuld)
 
Prijs: €5.00 (rondleiding gratis)
De leden die lid werden aan €20.00, betalen vanaf heden €10.00 extra, voor onze ART FOCUSsen Gent.
 
Reserveer snel: info@vriendensmak.be of 09 2407625. Er is een beperkt aantal van 50 deelnemers.
Gelieve uw inschrijving te respecteren. Dit om zoveel mogelijk leden te kunnen laten aansluiten. Laattijdige annuleringen worden niet terugbetaald.
 
Het parcours wordt afgelegd met de fiets. Uiteraard is er de mogelijkheid om met de auto te volgen. Adressen worden doorgegeven na inschrijving.

in categorie: Vrienden v/h S.M.A.K.