Opening tentoonstelling HORAIZON | Meggy Rustamova

A Speech of Nature, Performance, Arter, Istanbul, foto: Ilgın Erarslan Yanmaz
i
A Speech of Nature, Performance, Arter, Istanbul, foto: Ilgın Erarslan Yanmaz
editie Meggy Rustamova
i
editie Meggy Rustamova

Boekvoorstelling, met toelichting door Ann Cesteleyn.
Tijdens de openingsuren van S.M.A.K..

Meggy Rustamova (°1985, Tbilisi, Georgië) ontwikkelde de laatste jaren een interdisciplinair oeuvre dat bestaat uit fotowerk, video’s, installaties en performances. In haar werk observeert ze op uitgesproken poëtische wijze de relatie tussen individueel en collectief geheugen, tussen taal als communicatie en visuele beeldtaal. De kunstenares zoekt naar manieren om hedendaagse maatschappelijke tendensen en vraagstukken te vertalen naar haar eigen werk, vaak door middel van microgeschiedenissen. Aan de hand van beelden en tekst vertelt ze een associatief verhaal dat de grens tussen feit en fictie aftast. Evenzeer kenmerkend voor Rustamova’s werk is de aanwezigheid van natuur en landschappen en de verhouding tussen fauna en flora en de mens. Achter de schoonheid van de vaak optimistisch ogende beelden schuilt echter een zekere melancholie of het verlangen naar een utopie, een drang die zo kenmerkend is voor de menselijke conditie. 

De titel van deze tentoonstelling, HORAIZON, verwijst naar de fonetische uitspraak van het Engelstalige woord ‘horizon’, de grenslijn waarop het aardoppervlak en de hemel elkaar lijken te raken. De horizon, geïnterpreteerd als ‘grens’ of als ‘lijn’, is evenzeer waarneembaar in taal, bij het lezen tussen de regels door, of bij het reizen tussen internationale grenzen. De contouren van het land, bomen of van gebouwen, die afsteken tegen de lucht, maar ook de contouren van schaduwen kunnen waargenomen worden in vele beelden in de tentoonstelling. De werken suggereren daarnaast een verlangen naar wat zich achter de horizon schuilhoudt en nodigen de toeschouwer uit om een imaginaire reis te maken. De werken in deze expo vormen als het ware één ruimtelijke installatie: Rustamova brengt hier verschillende media samen waaronder het drieluik Observations, de recente video Babel en een aantal nieuwe fotografische werken.


14:00 - 18:00
Opening met vrij bezoek aan de tentoonstelling HORAIZON, in aanwezigheid van de kunstenaar en curator Nadia Bijl.
Het volledige museum wordt gereserveerd voor de deelnemers. Men kan dus eveneens nog eens de lopende S.M.A.K.-tentoonstellingen bezoeken, gratis op vertoon van uw geldige lidkaart.

15:00 - 15:10
Voorstelling van de publicatie HORAIZON van Meggy Rustamova, met toelichting door Ann Cesteleyn. 
Het boek wordt uitgegeven door Posture Editions en is te koop in de S.M.A.K.-bookshop, aan 10% korting voor de leden.

Gelieve uw bezoekmoment in te geven in het reservatiesysteem van S.M.A.K.. Leden van het S.M.A.K. kunnen inschrijven tot 08.09.2020, via info@vriendensmak.be. De tentoonstellingsruimte is gratis te bezoeken. De lopende S.M.A.K.-tentoonstelling zijn betalend, aan de balie.
Wij waken over het maximum aantal bezoekers in de tentoonstellingsruimte van de Vrienden. De bezoekers respecteren de voorzorgmaatregelen en dragen een neusmondmasker en houden 1m50 afstand van elkaar.
Het S.M.A.K.café is open tot 18:00.

 

 

Ter gelegenheid van Meggy Rustamova’s tentoonstelling en de lancering van het boek HORAIZON maakte de kunstenaar een kunsteditie (uitgebracht door Posture Editions en De Vrienden v/h S.M.A.K.).

De editie is getiteld '1000 km in vogelvlucht — 621,371 miles at Bird’s Eye View' en ontvouwt zich als een storyboard bestaande uit een reeks foto’s van de lucht met vliegende vogels, die de kunstenares in de afgelopen twee jaar heeft gemaakt. We zien een condor in Arizona en zwartrugmeeuwen in IJsland, in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. Het werk wil een verhaal creëren dat reflecteert over de dagelijkse behoefte van een individu aan vrijheid, reizen en de natuur. De editie werd uitgegeven op 15 exemplaren en wordt vergezeld door een gesigneerd exemplaar van de publicatie HORAIZON.

Meggy Rustamova | 1000 km in Vogelvlucht — 621.371 miles at Bird’s Eye View
15 + 2 a.p.
40 x 56 cm, inkjet print op fotopapier, ingelijst met museumglas

Prijs: €900 | €800 (leden)
Reverveer jouw exemplaar: info@vriendensmak.be