TRIP in Gent

Rondleiding voor Vrienden v/h S.M.A.K., foto: Bart Wijsman
i
Rondleiding voor Vrienden v/h S.M.A.K., foto: Bart Wijsman
‘Verlust der Mitte. Curated by Christoph Büchel’, S.M.A.K. The Municipal Museum of Contemporary Art, Ghent, Belgium, 2017. Photo: Dirk Pauwels, S.M.A.K. 2017
i
‘Verlust der Mitte. Curated by Christoph Büchel’, S.M.A.K. The Municipal Museum of Contemporary Art, Ghent, Belgium, 2017. Photo: Dirk Pauwels, S.M.A.K. 2017
foto: ruimte voor hedendaagse kunst Convent, Gent
i
foto: ruimte voor hedendaagse kunst Convent, Gent
i
Sofie Muller, 'AL/XXIII/16 alabastar', 2016
i
Sofie Muller, 'Brandt', 2011

rondleiding - bezoek Convent - bezoek Kunsthal - atelierbezoek Sofie Muller

13:00 – 14:30
Rondleiding in het S.M.A.K. | ‘De Collectie (1) | 20 jaar S.M.A.K.’.
S.M.A.K. bestaat in 2019 twintig jaar. Voldoende reden om terug, en voor het eerst in die hele periode, een stuk van de collectie te presenteren in het volledige museumgebouw. Aan de hand van ongeveer 200 werken (10% van de hele collectie) word je als bezoeker meegenomen in het labyrint van de hedendaagse kunst. We blikken met deze tentoonstelling niet alleen terug, we kijken ook naar het heden en de toekomst. Je krijgt de collectie van S.M.A.K. te zien zoals nooit te voor: van iconische kunst en werken van bekende kunstenaars tot verborgen parels uit de collectie, aangevuld met aankopen van de afgelopen twintig jaar.
De kunstgeschiedenis zoals we die kennen dient als onderstroom voor een tentoonstelling die je de hand reikt: je wordt enerzijds begeleid in het ontdekken van de verschillende gelegde verbanden, maar je wordt anderzijds ook uitgenodigd om zelf op zoek te gaan naar mogelijke connecties.
Het motief van deze tentoonstelling is het kunstwerk en de kunstenaar, de dieperliggende reden de nood om in Gent een volwaardig museum voor hedendaagse kunst te bouwen om de collectie zowel zichtbaar als onzichtbaar in onder te brengen.
Met werk van o.a. Francis Alÿs, David Hammons, Christoph Büchel, Kader Attia, Francis Bacon, Isa Melsheimer, Marcel Broodthaers, Lois Weinberger, Ann Veronica Janssens, N. Dash, Nedko Solakov, Robert Therrien, Wim Delvoye, Korakrit Arunanondchai, Pascal Marthine Tayou, Berlinde De Bruyckere, Dara Birnbaum, Rinus Van de Velde, Mark Manders, Luc Tuymans, Panamarenko,….
 
14:30 – 15:00
Koffiepauze
 
15:15 – 15:45
Bezoek aan Convent | Eli Cortiñas, '#8.0 Always bite the hand that feeds you'
Convent is een non-profit ruimte voor hedendaagse kunst in Gent. Met een hoofdzakelijk internationaal programma wil de ruimte een aanvulling zijn op bestaande tentoonstellingsplekken in de stad. Aan de hand van een viertal toegankelijke tentoonstellingen per jaar, tracht Convent een zo breed mogelijk publiek in contact te brengen met recente ontwikkelingen in de internationale, hedendaagse beeldende kunstwereld.
De huidige expositieruimte in de Tennisbaanstraat 74 is gelegen aan de binnenplaats van een oude zusterschool, die in 1959 ontworpen werd door de Gentse architect Roger Warie (1901, Gent–1991, Oudenaarde). Hij was de vader van de conceptuele kunstenaar Jean Warie, beter bekend onder de naam Jean Schwind (1935, Gent–1985, Grasse).
 
16:15 – 16:45
Bezoek Kunsthal Gent | Rein Dufait (Kunsthalle Sao Paulo), Egon Van Herreweghe & Thomas Min
Kunsthal Gent is een internationaal platform voor presentatie en ontwikkeling van beeldende kunst. Het schept een sterk artistiek en professioneel kader om te experimenteren met nieuwe manieren van ontwikkelen en presenteren van kunst. Ontmoeting en samenwerking tussen een verscheidenheid aan artistieke en publieke betrokkenen zijn de motor voor een hybride programma waarin verschillende identiteiten op elkaar en op de ruimtelijke context reageren.
Drie maal per jaar opent een nieuwe reeks tentoonstellingen met werk van lokale en internationale kunstenaars, telkens in het laatste weekend van januari, mei en september.
 
16:55 - 18:00
Atelierbezoek | Sofie Muller
Het oeuvre van Sofie Muller (°1974, Gent) verbeeldt La Condition Humaine op eigenzinige wijze. Dit resulteert in een indrukwekkend en gevarieerd repertoire waarbij de mens uitblinkt in al zijn kwetsbaarheid
Met installaties en sculpturen, aangevuld met werken op papier, visualiseert ze onze diepste en donkerste psyche. Haar drang naar perfectie en vakmanschap verzoent zich met de soms brute visualisatie van innerlijke kwetsuren, hetgeen haar boodschap kracht bijzet en leidt tot een mentaal portret van ons, De Mens.
 
Prijs: €5.00 | YOUNGFriends gratis
Tijdig inschrijven: info@vriendensmak.be. Laattijdige annuleringen worden niet terugbetaald.

in categorie: Vrienden v/h S.M.A.K.