TRIP naar Antwerpen

Vrienden v/h S.M.A.K. worden rondgeleid, foto: Manuel Soto
i
Vrienden v/h S.M.A.K. worden rondgeleid, foto: Manuel Soto
i
Joseph Beuys | 'Groeten van de Euraziaat', photo M HKA
i
'Ecce Homo', met Sarah Westphal
i
'Ecce Homo', met Berlinde de Bruyckere
i
'Ecce Homo', met Jan Van Oost
i
Joseph Beuys | 'Groeten van de Euraziaat', photo M HKA
Werner Mannaers
i
Werner Mannaers
i
Werner Mannaers, 'Anything', 2008

M HKA - 'Ecce Homo' - atelier Werner Mannaers

10:15
Vertrek aan S.M.A.K.
 
11:00 – 12:30
Bezoek aan het museum M HKA | 'Joseph Beuys – Groeten van de Euraziaat'
De tentoonstelling onderzoekt zowel de activiteiten van Beuys in Antwerpen in de jaren zestig en zeventig, als zijn relevantie voor een nieuwe generatie.
Joseph Beuys was in de jaren zestig en zeventig actief in Antwerpen via zijn connectie met de Wide Wide Space Gallery, voor wie hij een belangrijke referentie was. Hier werd – naast zijn vele tentoonstellingen – op 9 februari 1968 Eurasienstab (Eurazische Staf) gepresenteerd, een performance in samenwerking met Henning Christiansen. In de huidige tentoonstelling wordt Beuys in de eerste plaats beschouwd als een kunstenaar die niet alleen actief was in Antwerpen (waar hij andere sleutelfiguren uit de naoorlogse avant-garde ontmoette, zoals Marcel Broodthaers en Panamarenko), maar ook in België een sterke invloed had, en vaak op wijzen die grotendeels vergeten zijn.
 
12:30 – 14:00
Vrije lunch aan Zuid
 
14:15 – 16:15
Bezoek tentoonstelling ‘Ecce Homo’ - startpunt: Museum Mayer van den Bergh
Het project ECCE HOMO komt voort uit een idee van Galerie Geukens & De Vil in samenwerking met Marion de Cannière en kunstjournalist Eric Rinckhout.
Bedoeling is om het klassieke thema ‘Ecce Homo’ zo ruim mogelijk te verkennen binnen de hedendaagse Belgische kunst.
Deelnemende kunstenaars: Philip AGUIRRE Y OTEGUI, Francis ALŸS, Charif BENHELIMA, Ruben BELLINKX, Fred BERVOETS, Thomas BOGAERT, Elke Andreas BOON, Michaël BORREMANS, Dirk BRAECKMAN, Ricardo BREY, Cris BRODAHL, Peter BUGGENHOUT, Anton  COTTELEER, Johan CRETEN, Berlinde DE BRUYCKERE,  Thierry DE CORDIER, Peter DE CUPERE, Ronny DELRUE, Wim DELVOYE, Peter DE MEYER, Kasper DE VOS, Johan DE WILDE, Arpaïs DU BOIS, Filip DUJARDIN, Jan FABRE, Kris FIERENS, Michel FRANÇOIS, Lara GASPAROTTO, Kendell GEERS, Elizabeth GEERTS, Karin HANSSEN, Kati HECK, Haider JABBAR, Ann Veronica JANSSENS, Gideon KIEFER, Sophie KUIJKEN, Marie-Jo LAFONTAINE, Thomas LEROOY,  Mark MANDERS, Kris MARTIN, Wesley MEURIS, Sofie MULLER, Otobong NKANGA, PANAMARENKO, Max PINCKERS,  Fabrice SAMYN, Kelly SCHACHT, Johan TAHON,  Sven ‘T JOLLE, Luc TUYMANS, Guy VAN BOSSCHE, Patrick VAN CAECKENBERGH, Joris VAN DE MOORTEL, Philippe VANDENBERG, Rinus VAN DE VELDE, Emmanuel VAN DER AUWERA, Liza VAN DER STOCK, Anne-Mie VAN KERCKHOVEN, Jan VAN IMSCHOOT, Jan VAN OOST, Jan VANRIET, Shirley VILLAVICENCIO PIZANGO, Sarah WESTPHAL.
 
16:45 – 17:45
Atelierbezoek Werner Mannaers
Werner Mannaers (°1954 Schoten) zijn werk is niet altijd even toegankelijk. Zijn vele schilderijen getuigen van een rasechte ‘sampling’-mentaliteit, waarbij Mannaers – een belezen man - naar hartenlust filosofische teksten en citaten gebruikt, en deze koppelt aan citaten uit het werk van zowat alle grote kunstenaars van de twintigste eeuw. Het blijft echter bij Mannaers alles behalve bij citeren an sich. Zijn ‘kunsthistorische’ schilderswijze wordt in elk werk op een hoogst unieke manier overgoten met een amalgaam aan referenties uit zijn persoonlijke leven. Dit geeft de schilderijen van Mannaers een sterke meerlagigheid. Toch zijn de schilderijen van Werner Mannaers niet echt hermetisch. Door een helder kleurgebruik, en regelmatige referenties aan elementen uit de populaire cultuur, wordt de schijnbare moeilijkheid doorspekt met een sterk relativerende humor. Mannaers’ schilderijen zijn als het ware ‘wanhopig humoristisch’, en verweven zonder de minste moeite existentiële vraagstukken met zwierige lichtheid, en dit in een steeds veranderende schildersstijl. De tentoonstelling in het S.M.A.K. legt de nadruk op Werner Mannaers’ schilderijenproductie van de laatste drie jaar, aangevuld met een ‘kern’ van ouder werk. De tentoonstelling probeert dus alles behalve een chronologisch overzicht te brengen van Mannaers’ omvangrijke en veellagige schilderijenproductie. Eerder probeert ze, net door een subjectieve, maar uitgekiende accrochage waarin op de eerste plaats de kunstenaar zelf, samen met een aantal curatoren van het museum nauw betrokken werd, een aantal uiteenlopende sporen, resonanties en denkpistes in het oeuvre van Mannaers te duiden. En dit niet op een lineaire of narratieve wijze, maar eerder op een open, niet dwingende wijze, die de bezoeker eerder inzicht verschaft in het associatie- en werkproces van de kunstenaar zelf, dan in de betekenisverwerving van elk werk op zich.
 
18:45
Terug aan het S.M.A.K.
 
PRIJS (toegang M HKA en Ecce Homo + rondleidingen + bus): €50.00 | YOUNGfriends €42.00
Reserveer spoedig: info@vriendensmak.be.

in categorie: Vrienden v/h S.M.A.K.